fbpx

Futurstan Nagymaroson

2021. június 30.

Nagymaroson rendezik meg a IIII. AZURE Reformművészeti Találkozót, ahol egy fiatal, érdekes fúziós zenét játszó banda is fellép július 3-án szombaton, 17 órakor.

A Futurstan egy négy nemzetiséget magában foglaló fúziós jazz quartet: gyökereik Tanzániától Magyarországon keresztül Bulgáriáig és Oroszországig terjednek. Zenéjüket a fusion mellett szubszaharai funk és mediterrán folk hangulatok színesítik. 

Nemrég jelent meg videóklipje a zenekarnak. A zenekar billentyűsét, Biljarszki Dánielt kérdezem a fellépésről és a zenekarról.

  • MagyarJazz: Kérlek, mutasd be a zenekar tagjait. Hol és mikor ismerkedtetek meg, illetve mikor alapítottátok a csapatot?
  • Biljarszki Dániel: A zenekar – mindaddig egymás számára nagyrészt ismeretlen - tagjait Karen Arutyunyan (Deti Picasso, Wattican Punk Ballet) verbuválta össze 2020 augusztusában, Budapesten, akinek célja az afrikai ritmusvilág örmény népzenével való elegyítése volt. Egy kvintett voltunk: Karen gitáron, Bognár Marci dobokon, Fatime Songoro alt és szoprán szaxofonon, Biljarszki Dániel billentyűkön, valamint Alexey Zelensky billentyűn és zaj effekteken.
    Hamar, már az első fél-improvizált próbák során megtaláltuk azt a hangot, ami mindannyiunkkal rezonált – a hangot, ami inspirációinkat egyesítette, és ami a szabad, különböző műfajokon és formákon átívelő felfedezés lehetőségét biztosította számunkra. Ekkorra Karen úgy döntött, hogy Oroszországba helyezi át székhelyét. Egy magasabb hangtartományban mozgó szólóhangszer nélkül a zenének fókuszáltabbá kellett válnia és a szerepek enyhe változáson mentek keresztül: Alexey billentyűről basszusgitárra váltott és a zenekar innentől kvartettként működött tovább.
    Songoro Fatime egy Budapesten született, tanzániai-kongói gyökerekkel rendelkező szaxofonos. Az általa alapított összművészeti színtér, a Song-óra művészeti vezetőjeként és producereként, valamint az azonos című Tilos rádiós magazin műsorvezetőjeként vált ismertté. A "European delegation to the African Union" nevezetű nemzetközi projektben ő képviseli Magyarországot.
    Alexey Zelensky egy Moszkvában született multiinstrumentalista és dalszerző. Önálló projektjei több műfajt is felölelnek, úgymint jazz, folk, musique savante, elektropunk, melyek egy részét a mediterrán epikus költészet valamint az avantgárd irodalom inspirálta.
    Bognár Marci egy multiinstrumentalista és dalszerző Budapestről. Számos magyar rock és folk zenekarban működött, mint dalszerző és dobos, vagy gitáros, többek között a Kamikaze Scotsmen és A Bence kalandjai zenekarokból ismerhető.
    Én egy Budapesten született, bolgár gyökerekkel is rendelkező zongorista és dalszerző vagyok. 11 éves koromtól kezdve éveken keresztül egy diák klezmer zenekar tagjaként koncerteztem számtalan helyen, később rock formációkban fordultam meg, valamint az Indonéziából eredő gamelán zenével kezdtem el megismerkedni.

  • MagyarJazz: Mindannyian Magyarországon éltek?
    Biljarszki Dániel
    : Gyökereink többfelé ágaznak, de szerencsére mindannyian Budapesten élünk, habár Fatime nemrég tért vissza egy közel féléves Afrikában való tartózkodásból.

 

  • MagyarJazz: Kiknek a zenéit játsszátok? Saját magatok zeneszerzőként is részt vesztek zenekar munkájában?
  • Biljarszki Dániel: Jelenlegi repertoárunkat tekintve egy dalt kivéve mindet mi írtuk. Van, aki szinte kész dallal érkezik, más csak egy dallamsorral, de minden esetben közös kreatív energiák segítségével születik meg a végeredmény.

  • MagyarJazz: A videóklipek közös jellemzője a harmóniában gazdag zenei világ és az erős ritmus alap, lüktetés. A szaxofon van előtérben mindegyik dalban. Ez tudatos elhatározás volt?
  • Biljarszki Dániel: Azt hiszem, ez inkább természetes módon alakult így: négyünk dinamikája és a dalok ezt kívánták meg. Persze nyilvánvalóan annak is szerepe van ebben, hogy a zenekarban felbukkanó hangszerek közül – ha egy általános hangszerelést nézünk – a szaxofon az, ami kifejezetten szóló hangszernek tekinthető. Elvétve a zongora is betölthetne hasonló funkciót, de minek, ha van egy ilyen csudajó szaxisunk :).

 

  • MagyarJazz: A Dunakanyarban július 1. és 4. között megrendezésre kerülő fesztiválon a jazzen kívül avantgarde zenei alkalmak is lesznek, és DJ-k szolgálnak zenével délelőtt és éjjel. Ti július 3-án szombaton léptek színpadra. A pandémia óta volt már fellépésetek? Mivel készültök erre az alkalomra?
  • Biljarszki Dániel: Ez lesz a zenekar életének első fellépése, úgyhogy egy adag várakozásteljes izgatottsággal, a videóklipekben hallható három számon kívül még jó pár mozgalmas nótával, valamint a Duna magas vízállása esetén fürdőruhával vagy úszó színpaddal, hogy minden esetben megvalósulhasson a koncert.

  • MagyarJazz: Vannak további meghívásaitok a nyárra?
  • Biljarszki Dániel: A zenekar még igen friss lévén egyelőre nem kaptunk további meghívásokat a nyárra, bár erősen reménykedünk abban, hogy még sor kerül erre. Szeptemberre azonban igen, de az még szervezés alatt.

 

További információ: https://www.facebook.com/events/432623777800419/

http://futurstan.com/#rec303263619

 

Fotó: Futurstan

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005