fbpx
Print this page

Síppal-dobbal Cegléden szombaton – interjú Kármán Sándorral

2021. október 04.

Idén nem marad el a ceglédi Nemzetközi Dobos- és Ütős Gála. Ebben az évben már a 25. évét ünnepli a fesztivál, mely idén májusról októberre csúszott, egész pontoson október 9-ére.

Kármán Sándor, a ceglédi Dobmúzeum vezetője a szervezője a Nemzetközi Dobos- és Ütős Gálának, amit még 1993-ban indított el Kovács Gyula emlékére rendezett koncerttel.

Kármán Sándort kérdezem az idei jubileumi napról.

  • MagyarJazz: Sikerül megrendezni idén a Dobos Gálát. Mikor lett végeleges ez az időpont?
  • Kármán Sándor: A tervezett tavaly májusi, majd a halasztott idén májusi dátumok után, amikor nyárra feloldódtak a korlátozások, akkor döntöttünk az őszi dátumról.

 

  • MagyarJazz: A tavaly megjelent könyvedben már látni az elmaradt, de idén megvalósuló Gála szórólapját, a 153. oldalon. Mindent sikerült ugyanúgy összerakni, ahogy elképzelted?
  • Kármán Sándor: Természetesen. A fellépőkkel mindig szoros kapcsolatban vagyok, és úgy gondolom, hogy ez a jubileumi gála nekik is fontos esemény.

 

  • MagyarJazz: Idén érkezik egy olyan világsztár, akinek a kiállítása hazánkban van, miközben ő az Egyesült Államokban él. Hányadik alkalom, hogy találkoztok, és hogy fellép a Gálán? Miért pont ő a kiválasztott dobos?
  • Kármán Sándor: Talán nem túlzás, ha azt mondom: Peter Erskine barátsága nekem különleges kapcsolat. Úgy ismerkedtünk össze, hogy 1990-ben nagyon hasonlítottam egy oktató videóján megjelent fényképére. Attól kezdve minden budapesti koncertjén találkoztunk, míg 2003-ban végre eljutott Ceglédre a Dobmúzeumba. Ekkor dobtam fel az ötletet a negyvenéves pályafutását bemutató állandó kiállításról, ami végül 2010-ben valósult meg. 2014-ben még egy olyan ajándékot is kaptam tőle, hogy a budapesti MÜPA koncertjét zenésztársaival együtt másnap megismételte Cegléden a Dobmúzeum barátainak! Napjainkban is segít a tervezett nagy Dobmúzeum ötletelésében. Csodálatos ember, és kiváló dobos! Ki mást hívtam volna?

 

  • MagyarJazz: Kiket és miért hívtál meg ebben az évben, a 25. Nemzetközi Dobos és Ütős Gálára?
  • Kármán Sándor: Mivel dobos és ütős gála, jól jön egy dallamhangszeren játszó ütős, így jött a képbe Szaniszló Richárd trió Solti János a harmadik Dobosgálán lépett fel 1995-ben, őt régóta szeretném újból meghívni. Most Halper László zenekarával végre sikerülni fog. A dobosok többsége – életkoruk előre haladtával – Buddy Rich példáját követve big band formációban érzik legjobban magukat. Peter Erskine és a Budapest Jazz Orchestra 2010-ben már fellépett a 16-ik Dobosgálán óriási sikerrel, és ami bevált, azt meg kell becsülni!

 

 

  • MagyarJazz: Lesz egy különleges installáció is, amivel igaz nem jazzdobos emlékének, de egy jól ismert dobosnak állítasz emléket.
  • Kármán Sándor: Önálló színpaddal emlékezünk az Omega és az LGT öt éve elhunyt legendás dobosára, Laux Józsefre. A Dobmúzeum megvásárolta az óriási Ludwig Vistalite felszerelést, Paiste cintányérokkal és gonggal, melyek az eredeti hangszerszállító konténerekkel együtt lesznek kiállítva a művelődési központ kamaratermében.

 

  • MagyarJazz: Mesterkurzus is lesz idén. Ki fogja vezetni?
  • Kármán Sándor: A Dobosgála délutánján 15:00 órától Peter Erskine mesterkurzust tart. Ahhoz, hogy a dob zenei környezetben is megszólaljon, a BJO bőgőse és zongoristája fog segíteni. Erskine útmutatásait az est műsorvezetője, Garami Gábor tolmácsolja magyar nyelven a hallgatóknak.

 

  • MagyarJazz: Mit szólnak a ceglédiek a dobimádatodhoz, és hogy ilyenkor felpörög a város?
  • Kármán Sándor: Általában az emberek nem bánják, ha valaki helyettük is lelkesedik valamiért. Én csak azokat ismerem közelről, akik valóban örülnek annak, hogy Cegléden 1992 óta van Dobmúzeum és 1993 óta Dobosgálák…

 

  • MagyarJazz: Megvan már a jövő évi terved?
  • Kármán Sándor: Jövőre biztosan nem rendezek Dobosgálát. Ez a jubileumi gála egy Albertirsán lévő dobkiállítással együtt nagy falat volt, amit ki kell pihenni. Meghívást kaptam 2022 nyarára a Stuttgarti Magyar Intézetbe, ahol a Dobmúzeum egy reprezentatív kiállítással ünnepli majd a 30-ik évfordulóját.

 

  • MagyarJazz: Gratulálunk a Pernye András-díjhoz, amit idén kaptál a Magyar Jazz Szövetségtől. Ami különlegesen jó érzés lehet - amellett, hogy talán idén szavaztak a legtöbben -, hogy az év elején elhunyt Gonda János ajánlott erre a díjra. Talán a Jazz Mecénás-díjra is jelölhetnének – miután a magángyűjteményed képezi az alapját a Dobmúzeumnak.
    A Pernye András-díjat olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, művészi és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.
  • Kármán Sándor: Gonda János könyvein keresztül ismertem meg a jazz kialakulását. Ő nyitotta meg 1979-ben első, majd 1990-ben második dobkiállításomat. Ő mondott beszédet 2000-ben az új helyre költöző Dobmúzeum ünnepségén. Egész életével követendő példa volt számomra. Nekem a Pernye András díj ettől különösen értékes, hogy ő javasolt rá.

 

OKTÓBER 9.

25. Nemzetközi Dobos- és Ütős Gála – Cegléd

 

 

További információ: https://www.facebook.com/events/236276097616314/

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/25-nemzetkozi-dobos-utosgala-126582

 

Fotó: FB