fbpx

A 23. Zsidó Kulturális Fesztivál

2021. augusztus 19.

Éljük át újra!”, a hétvégén induló eseménysorozat jelmondata, mintegy utalva a két évvel ezelőtti, „Együtt lenni egyszerűen jó!” szlogenre, hogy az elmúlt év mindannyinkat sújtó nehézségeit leküzdve, a járvány miatt tavaly elmaradt fesztivál után előre tekintve, életörömmel telve, megint megélhessük az együvé tartozás örömét.

Az immár 23. alkalommal megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között idén is csodálatos helyszíneken, világszínvonalú programokkal, nemzetközi hírű fellépőkkel várja a látogatókat. Budapest legnagyobb zsidó művészeti rendezvénye idén öt helyszínen több mint húsz programot kínál. A fesztivál egyik kiemelt helyszíne ez évben is a Dohány utcai zsinagóga lesz, de a Hegedűs Gyulai utcai zsinagóga, és az új helyszínként bemutatkozó, újonnan felújított és átadott Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is kínál érdekes koncerteket. Emellett a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény kertjében nyáresti kertmozival, a Bálint Házban könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. Oldalunk profiljához hűen, a koncertek közül a jazz, vagy valahogy a jazzhez kötődőket ajánlom olvasóink figyelmébe.

A fesztivál nyitónapján, augusztus 22-én, vasárnap, 19.00 órakor a nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatónak is helyet adó, Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában Malek Andrea Soulistic koncert lesz. Az énekesnő és Jáger Bandi zenei egymásra találásának köszönhetően 2016-ban alakult Soulistic neve a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal. A különleges és kortárs világzenei projekt kezdetben a jazz és R&B stílusokat ötvözte a magyar népzenével, de egyre szélesedő repertoárjukba gospel feldolgozások, és híres magyar slágerek újragondolt változatai is bekerültek. A Jáger Bandi összeállította Soulistic-ban Hárs Viktor basszusgitározik, valamint a tradicionális szefárd, jiddis zenei folklórt újraértelmező Jazzrael együttesben is közreműködő Balog Roland gitározik, és Lakatos Pecek András dobol. A sajtótájékoztatón Malek Andrea és Jáger Bandi beszámolója szerint mostani koncertjük első részében Michel Legrand, a Barbra Streisand rendezésében és főszereplésével készült, „Yentl” című filmhez írt dalait dolgozzák fel. A második részben Andrea a 20. század első felének legnépszerűbb női vokális triójává vált Andrews Sisters 1937-ben, a " Bei Mir Bistu Shein " (Nekem gyönyörű vagy), egy népszerű jiddis dal feldolgozásával elért sikerének köszönhetően született műfaj, a „jiddis swing” leghíresebb melódiáit énekeli el.

Valamennyire a jazzhez kötődő, különleges élményt ígér 24-én kedden, „Az élet értelme - Egypercesek száz percben”, melyen Mácsai Pál Lukács Miklós improvizatív cimbalom kíséretével olvas fel Örkény István novelláiból.

A száz éve született Astor Piazzolla zenéjére legnagyobb hatással a tangó és Bach mellett a jazz volt. 25-én, szerdán a Tango Nuevo megteremtőjének kompozíciói Korcsolán Orsolya hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában szólalnak meg. Elhangzik többek között a Vivaldi örökérvényű műve ihlette, forradalmi nyelven újragondolt „Négy évszak Buenos Airesben”, de a „Piazzolla 100” hangverseny első részében izraeli szerzők kamaraműveit is hallhatjuk. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában valamennyi program este 19:00 órakor kezdődik.

A Dohány utcai zsinagógában viszont este 20.00 órakor kezdődnek a koncertek. Augusztus 23-án hétfőn, az Emir Kusturica filmjeiből is ismert világhírű szerb trombitás Boban Marković lép fel zenekarával, és azOrkestar” vendége Palya Bea lesz. Másnap, 24-én, kedden a „Somewhere Over The Rainbow”című koncerten olyan ismert dalok csendülnek fel, amelyeket zsidó zeneszerzők, dalszövegírók, előadók tettek híressé, az archaikus daloktól, a jazz műfaján keresztül, egészen a tánczenéig terjedő időszakig. Az előadók közül Berki Tamás és Illényi Katica a sajtótájékoztatón is beszélt a programról, Berki Tamás mondandóját rendhagyó módon a scat nyelvén rögtönözve fogalmazta meg, jelezve, kedden este jazzben is lesz bőven része a közönségnek. Rajtuk kívül Falusi Mariann, Csonka András és a Don Lázi Swingtet lép fel a koncerten.

Természetesen érdemes tovább böngészni a fesztivál színes programjait, a klezmer, a klasszikus zene iránt érdeklődők is sok érdekességet találhatnak, és ahogy a sajtótájékoztatón megjelent művészek, újra átélhetik az együtt lenni egyszerűen jó örömteli érzését.

 

További információk: www.zsidokulturalisfesztival.hu

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005