fbpx

Tóth Viktor fújja a történelmet

2021. március 23.

Tóth Viktornak hatrészes előadássorozata lesz a Fonóban. Volt szerencsém meghallgatni a jazztörténeti előadását az Érdi Jazz Feszten, amit azóta is emlegetnek itt-ott, a közönséget lebilincselte az előadás módja, a pörgős műsor, mely a szavakon túl zenei részleteket is bemutatott, hol videón, hol élőben, szaxofonon játszva. Csak ajánlani tudom, biztos nem fog senki unatkozni!

 • MagyarJazz: Hogy vetődött fel az ötlet pont most a lezárások alatt, hogy a jazztörténeti műsorodat felveszi a Fonó?
 • Tóth Viktor: A Fonó kiadóval jó viszonyt ápolok. Büszke vagyok, hogy együtt dolgozhatunk, nagyon szeretem és tisztelem bennük, hogy tisztelik a művészeket és azon munkálkodnak, hogy a zenészek lelkéből jövő lenyomatokat – úgy, ahogy az alkotó képzeli – megőrizzék az utókornak. Legutóbbi – nyolcadik – lemezemet az Arura Trioval Have no fear címmel is ők adták ki. A Könnyen Érthető Jazz című előadásomról is meséltem nekik. Nagyon megtetszett nekik és rögzíteni szerették volna még két különleges koncerttel együtt. Dresch Mihállyal közös duókoncertünket láthatta a közönség már az online térben, de visszanézhető. Geröly Tamással a jövő hónap elején vesszük fel duónkat.

 

 • MagyarJazz: Milyen részekre bontottátok az előadásokat?
 • Tóth Viktor: Improvizatív ember vagyok, az egész előadás egy szuszra, egy óra 50 percben került felvételre. A részeket később tagoltam, a könnyebb nézhetőség kedvéért. A leglelkesebb nézőknek (remélem, mind azok lesznek) azért azt ajánlom, hogy a későbbi részeket is a korábbi archívokkal egyben nézze, ugyanis a dolgok, amikről beszélek, nagyon organikusan egymásra épülnek. Tehát a „puzzle” egy-egy darabja nélkül nehezebben bontakozik ki a végső teljes kép, mit rajzolni szándékoztam.


Ez az összefoglaló az Érdi Jazz Fesztiválon készült.

 • MagyarJazz: Csak szaxofonosokról fogsz beszélni vagy már kerültek gitárosok, zongoristák is a műsorba?
 • Tóth Viktor: Nem, nem csak szaxofonosok lesznek „terítéken” előadásomban. Ez az Érdi Jazz Feszten és máshol is így van. Fontos pionírokról beszélek, Mesterekről, kik összes életenergiájukat a jazz fejlődésének, gazdagodásának szentelték. A hangszer lényegtelen. A zene lényeges. A lelkület. Az innovatív hozzáállás. A nyitottság, a törekvés. A hit. Az, hogy például a Be Bop korszakban egy szaxofonosról, zongoristáról, dobosról vagy trombitásról beszélünk, nem fontos, mert mind ugyanazzal a forradalmi lelkülettel, ugyanazzal a frazír világgal, ugyanazzal az elméleti – teóriai revolúcióval foglalkoztak valamennyien és fejezték ki szabadságvágyukat és belső világukat. Egy-egy üstökösről ejtek szót előadásomban, kik zenészek százait, ezreit – épp aktuálisan, kortársan szólva – „oltották be” az új áramlatokkal.

 

 • MagyarJazz: Egy-egy rész, milyen hosszú lesz? Fent marad a Facebookon?
 • Tóth Viktor: Egy-egy rész 20 perc körüli lesz. Minden rész elérhető lesz a későbbiekben is és a Fonó Youtube csatornáján egymásba kapcsolva teljes előadásként is megtekinthető lesz.

 

 • MagyarJazz: A produkciókban most is lesznek videós, zenei bejátszások? És te magad is fogsz játszani?
 • Tóth Viktor: Igen, ez egy sajátos „youtube diszkó”. Eredeti filmfelvételeket is játszom, audiókat is és egy-egy fontos stílusjegyre vagy kifejezési módra élő szaxofonozásommal hívom fel a figyelmet.

 

 • MagyarJazz: Mikor legyünk a képernyők előtt, mikor lesz az első és mikor lesznek a következő performanszok?
 • Tóth Viktor: A sorozat március 24-én 19.3O-kor lesz nézhető a Fonó Budai Zeneház Facebook oldalán és a Fonó youtube csatornáján. A második rész március 31-én kerül vetítésre ugyanezeken a fórumokon és ugyanebben az időben. A többi rész műsorra tűzéséről a Fonó Facebook oldaláról informálódhat a közönség.

 

Ezen az oldalon lehet majd követni az előadást: https://hu-hu.facebook.com/fonobudaizenehaz/

 

 Fotó: Lázár Miklós