fbpx

Podcast sorozat / Mi is a baja Adornónak a jazzel?

2021. október 11.

Ezt a központi, izgalmas kérdést tette fel Karap Zoltán filozófus, zenész a Jazztanulmányi Kutatócsoport idei harmadik vitaestjén, melyet itt teszünk közzé hangfelvétel formájában. A jazzhallgatás népszerűsítésében a Jazztanulmányi Kutatócsoportnak is szerepe lehet, akár provokatív kijelentések felvetésével, elemzésével, mondja Karap, aki mindkét szempontból, mint koncertező muzsikus és mint a témából doktorált filozófus megvizsgálja Theodor Adorno szövegeit. Rávilágít a következő kérdésekre is: Győztesek vagy vesztesek zenéje? Van-e ma a jazznek erotikus jelentés-rétege? Miben tévedett a jazzbarátnak kevéssé mondható társadalomtudós?

Két szövegre koncentráltunk:
T. W. Adorno: A dzsessz. In: T. W. Adorno: Zene, filozófia, társadalom. Gondolat, Budapest, 1970. 330-377. és
T. W. Adorno: A kultúripar. In: Max Horkheimer – T. W. Adorno: A felvilágosodás dialektikája. Atlantisz, 2011. 153-209.

Mint azt előzetes beharangozónkban is megírtuk, Theodor W. Adorno zeneszociológiai és zenefilozófiai írásai nem kevesebbre vállalkoztak, mint a zenei anyag és a zene emberképe közötti bonyolult viszonyok elemzése. Adorno diagnózisai ma már kétségkívül nem lobbantanak lángra társadalmi vitákat, mivel a jazz napjaink domesztikált, államilag támogatott lázadási formájává alakult. Úgy is fogalmazhatnánk: „tisztán zenei ügy lett”. De Adorno szempontjából nézve ez korántsem a jazz érdeme, sokkal inkább a szórakoztató zene, a kultúripar további hanyatlásának következménye, amely végül a jazzt is bekebelezte.
Karap Zoltán vitaindítója egyszersmind kapcsolódik mindazon nemzetközi kutatásokhoz, amelyek az utóbbi évtizedekben is újraértelmezték ezeket a szövegeket a társadalomfilozófia, a zeneesztétika, a szociológia, vagy épp a zeneművészet és gender összefüggései mentén. A hangfelvételen sorrendben Zipernovszky Kornél házigazda bevezetőjét, Karap Zoltán vitaindítóját, majd a felvétel kb. ötvenedik percétől sorrendben Havas Ádám, Csobod Judit, Wagner Sára és Zipernovszky Kornél hozzászólásait és kérdéseit hallják.

Podcastjaink publikálását az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program tette lehetővé.

 

Illusztrációs videó: ehhez nem kell kommentár! De ha mégis:
Adorno kritikája a tömegkulturával szemben változatos reakciókat váltott ki.
https://www.youtube.com/watch?v=AR1JbW27gAQ

 

Fotó: Horkheimer és Adorno Frankfurtban, 1964-ben.
By Jjshapiro at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6633571

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005