fbpx

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye – interjú Harcsa Veronikával

2021. július 22.

A Művészetek Völgyében a nevéről elnevezett udvarban várja a zenekedvelőket Harcsa Veronika július 23-ától. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja július 23. – augusztus 1. között ad szórakozási lehetőséget idén már 30. alkalommal a kikapcsolódni vágyóknak a Balaton-felvidéken.

Harcsa Veronikát választották a MagyarJazz olvasói a legjobb énekesnőnek év elején, aki már 15 éve aktív szereplője a magyar jazzéletnek. Az interjúban a Művészetek Völgye-beli rendezvények mellett a karrierjéről és a jövőről is faggatom.

 

  • MagyarJazz: Először is hadd gratuláljak a közönségszavazat eredményéhez, ahol több mint 2000-en szavazat alapján kerültél ki, mint legjobb énekesnő. Azt hiszem ez a nagy szeretet a koncertjeiden is érezhető. Ám nem véletlen, hiszen nagy tiszteletben tartod a nézőket/hallgatókat. A közvetlen előadásmód már a legelejétől jelen van a koncerteken, úgy emlékszem. Melyik fontosabb számodra, hogy a zenészszakma vagy a közönség megbecsülését élvezhesd?
  • Harcsa Veronika: Leginkább a saját elvárásaimmal szeretnék jóban lenni. Nem vagyok végletesen maximalista, de azért magasra rakom a lécet a saját képességeimhez mérten. Elvárom saját magamtól, hogy egy adott zenei feladatra olyan szinten készüljek fel, hogy a koncerten már a művészeti megvalósítás és a közönséggel való kommunikáció kerülhessen előtérbe, és ne mondjuk a kotta bogarászása. A saját műsorokat is a személyes ízlésem vezeti, nem akarom a közönséget kiszolgálni, és elő is fordul, hogy páran lemorzsolódnak, mert már nem a régi dalokat énekelem.
    Arra viszont nagyon figyelek, hogy segítsem az aktuális műsor befogadását, például összekötő szövegekkel.

 

  • MagyarJazz: Az elmúlt évben hazaköltöztetek hosszabb külföldi tartózkodás után Magyarországra. Örülsz, hogy a zenésztársak a kinti életed alatt sem felejtettek el, és sűrűn hívtak akár lemezfelvételre, akár koncertekre? Egyáltalán hogy tudtad megoldani a kétlaki életet?
  • Harcsa Veronika: Persze, nagyon jólesik, hogy sem a közönség, sem a zenésztársak nem felejtettek el. Hét évig ingáztam Magyarország és nyugat-európai városok között, és végig sikerült tartanom a kapcsolatot a hazai szcénával. Nagyon intenzív időszak volt, ugyanakkor koncentrálttá és tervezetté is tette a munkát. Amikor itthon voltam, muszáj volt próbálni, mert tudtuk, hogy utána nem leszek jelen.

 

  • MagyarJazz: 2020-as év nem volt egyszerű senki számára. Még pont teltházzal tudtátok zárni Gyémánt Bálinttal a Get Closer Fesztet, aztán nagy csönd következett. Nem sok élő (streaming) koncertet adtál. Mivel töltötted napjaid a gyakorláson kívül? Volt B-terved ilyen esetre?
  • Harcsa Veronika: A covid első egy évében mindig volt mit tenni, voltak stúdiófelvételeim saját zenekarral és vendégként is, mindig volt mire készülni. Idén márciusban állt be egy nagy űr, amikor valahogy mindenki felvette már amit akart, elfogytak az ötletek, és tele lett a fiók be nem mutatott lemezekkel. Ekkor elkezdtem egy online pszichológia kurzust, ami mindig is érdekelt, és nagyon örülök, hogy most bele tudtam fogni. Nem volt könnyű időszak, és talán fel is készített rá, hogy a jövőben még lehet ilyen.

 

  • MagyarJazz: Mikor végeztél a főiskolán, akkor még mainstream jazzt hallhattunk tőled (Speak Low), majd szép lassan eltávolodtál tőle, és annyi stílusban alkottál már azóta, hogy fel sem lehet sorolni. A mainstream lemezeiden is egyéni stílusoddal átszőtt zenét hallhattunk. Meguntad, egyáltalán egy jazz-zenész meg tudja unni a jazz egyik ágát, ami eleve a kreativitásról, a soha nem ismétlődő kompozíciókról szól? Vagy a standardek helyett inkább a saját dalokra szerettél volna összpontosítani?
  • Harcsa Veronika: Nem untam meg, inkább úgy érzem, hogy sosem volt 100%-ig az enyém. A tanulmányaim során elsősorban standardeken tanultam a stílust és az improvizációt, de mindig hallgattam más zenéket is, és bár nagyon szeretem a mainstream jazzt, sosem éreztem, hogy ennek kéne szentelnem magam. Bár a diplomám szerint jazzénekes vagyok, én egyszerűbbnek tartom az ‘énekes’ megnevezést, így megkerülöm az elvárást, hogy milyen stílust énekelek éppen.
    A saját dalok írása nagyon tág kreatív lehetőségeket rejt, a különféle műfajból érkező zenészekkel való együttműködés pedig mindig is inspirált.

 

  • MagyarJazz: Most min dolgozol éppen?
  • Harcsa Veronika: A nyár és az ősz meglepően sűrű, sok fellépést kell bepótolnunk, és sokan lelkesen hívnak újra most, hogy lehet koncertezni. Gyémánt Bálinttal a német kiadónk tanácsára 2022 őszére halasztottuk a felvett lemezünk megjelenését. Idén ősszel viszont koncertsorozatot szentelünk a tíz éve megjelent Lámpafény című lemezem dalainak, amin huszadik századi magyar költők verseit énekelem.

  • MagyarJazz: Pénteken már a Művészetek Völgyében leszel a Harcsa Veronika Udvarban. Minden fellépőt te vársz a helyszínen?
  • Harcsa Veronika: Az udvaromban minden fellépőt magam fogadok, ha csak nincs éppen valami egyéb elfoglaltságom, és igyekszem mindenkit felkonferálni, elmondani a közönségnek, hogy miért tartottam fontosnak meghívni az adott produkciót. Nagyon szeretem, hogy ez a közeg alkalmat ad egy igazán közvetlen együttlétre mind a közönséggel, mind a zenekarokkal.

 

  • MagyarJazz: Kiveszed részed a fesztiválból, minden napra jut valami. Délelőttönként workshopot tartasz meghívott zenészekkel. Este pedig koncerteken szerepelsz:
    július 24-én Gyémánt Bálinttal verskoncertet adtok 18 órakor az udvarodban a 2011-es lemezetekből duóban;
    július 31-én a
    Debussy Now! című lemezedet mutatod be 18 órakor ugyanott;
    július 31-én fél 9-kor pedig már 180 fokos fordulattal a Random Trippel a Panoráma Színpadon lépsz fel.
    Kihagytam valamit? Melyiket miért ajánlod?
  • Harcsa Veronika: A workshopot mindenkinek ajánlom, zenei előképzettségtől függetlenül, akinek van kedve átélni a közös éneklés mágiáját. A verskoncertet azoknak ajánlom, akik szívesen hallanának magyarul énekelni, a Debussy dalokat a kísérleteket értékelőknek, a Random Tripet pedig annak, aki bulizni szeretne.

 

  • MagyarJazz: Hogyan tovább? Mik a terveid még erre az évre, és hogyan látod a jövő évet?
  • Harcsa Veronika: Mindenki óvatosan tervez, ugyanakkor a rengeteg pótlás miatt rendkívül sűrű az ősz. Szőttem B-tervet is, de erről majd akkor mesélek, ha be kell vetnem. :) Addig pedig kiélvezem, hogy újra lehet koncertezni.

 

Harcsa Veronika Udvar koncertjei: https://www.muveszetekvolgye.hu/location/108

 

Fotó: Attila Boltresz, Kelemen Gergő

 

 Kapcsolódó cikkek: Művészetek Völgye jazz programjai
https://magyarjazz.hu/programajanlok/1082-muveszetek-volgye-2021

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
29
31
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005