fbpx

Kisesti zene

2021. július 27.

Mindig lázba hoz, ha Budapest jazztérképére új helyet jelölhetek! Ezúttal a magát bemutatkozásként sejtelmesen „Finom kis kocsma a Ráday utcában...” szlogennel definiáló, a Ráday utca 26. alatt található „Kisesti” keddi programajánlata keltette fel figyelmemet. Májusban, a pandémia harmadik hullámának csillapodása következtében enyhült korlátozó intézkedéseknek köszönhetően, a „Nagy Ajtónyitás Napján” újra kinyithatott helyen ugyanis ekkor került először jazz a zenei kínálatba. Az este hétórakor kezdődött eseményen apa és fia, azaz az Egri & Egri, vagy ha úgy tetszik, az „Egri a négyzeten” formáció játszott.

A zártkapus „live stream” időszak után, május 7-én, az iF végre újra közönség előtt rendezett nyitókoncertjén találkoztam Mátyus Miklóssal, a Kazinczy utcai Yellow Zebra főnökével. Mint tőle megtudtam, volt főnökével. Elmondta, bérlője volt a helynek, ennek ellenére az arculatát ő alakította ki. A bulinegyed főutcájában a kezdetektől egyike volt azon helyeknek, amelyek nem a legénybúcsúra érkezett sörturisták teljes lealjasodását kívánta szolgálni. Élőzenés programjaival igényesebb közönséget célzott meg, elsősorban a blues otthonának számított, de a folk, az ethno, és az alternatív zenei irányzatok fiatal és korosabb képviselői is felléptek itt. Mivel ő is szereti a jazzt, bevette a repertoárba, tudva, egy vendéglátóhelyen nemcsak az ő zeneszeretete számít. Kíváncsian várta, hogy reagálnak majd a vendégek a jazzre, elfogadják-e ezt a zenét vacsorázás és sörözgetés közben. Az első jazzkoncertet tesztnek tekintette, melyen Juhász Gábor és Egri János duója egyből olyan nagy sikert aratott a nemzetközi vendégsereg előtt, hogy utánuk még sok, már nem tesztnek szánt jazzkoncert gazdagította a zenei palettát. Miklós hosszú távra tervezett, még tavaly márciusban is örömmel számolhattam be egy ottani koncertről, melyen történetesen a most, talán nem véletlenül fellépett duó tagjai játszottak. Aztán a járvány bekeményített, a helyek bezártak, a tulajdonos feladta, és eladta a helységet, az új tulaj viszont nem Miklóssal képzelte a jövőt, felmondta a szerződést. Több év tudatos építő munkája került egy pillanat alatt a kukába. Sokan padlót fogtak volna, de Miklós barátom arca derűs maradt a szomorú történet mesélése közben, és lelkesen mutatta meg az iF teraszáról az új helyet, amit továbbra is bérlőként üzemeltet majd. A Kisesti a túl oldalon, a Bakáts tér felé, mintegy száz méterre található, és egyből feltűnt, jó hosszú terasszal rendelkezik. Megígérte, miután az új helyen sorait és söreit rendezi, hasonló koncepcióval kelti életre a finom kis kocsmát. Én megígértem, hogy az első jazzkoncerten ott leszek. Aztán jött a foci EB, a kirakatba tett óriás képernyős tv, Viva l'Italia!, és miután Chiellini magasba emelte a trófeát, a kirakatba muzsikusok kerültek, a koncert létrejött. Ígéretünket mindketten betartottuk.

A Yellow Zebra két igen méretes, átjárható szuterén helységére emlékezve, meglepett a Kisesti mindössze kb. 30 négyzetméternyi belső tere. Igaz, a terasz hosszú, és a látványról lemondva, a felső végén ülők is háttérzeneként hallgathatják a koncertet, ami akár előnyt is jelenthet, no de mi lesz télen? Miklós optimista, október végéig, talán tovább is, kitart a teraszos idő, és pár hónap után, már vissza is jön. Bár jelenleg a terasz után nem kell bérleti díjat fizetni az önkormányzatnak, de a jelenlegi vezetés kultúra-barát politikájának köszönhetően, ha újra visszaáll a járvány előtti helyzet, a díj kigazdálkodható lesz. Úgy legyen! Az italválaszték mindenesetre pazar, viszont mivel nincs konyha, ha megéheznénk, a klasszikus zsíros kenyér és a hermelin között választhatunk. A hermelin egy prágai utazásaink során is megkedvelhetett cseh remek, melyet a ház specialitásaként itt házi érlelésű változatában kínálnak, és hogy mit ne mondjak, eteti magát.

A koncertről röviden annyit, fergeteges volt. A két Egri a jazz széles medréből válogatott, az ismert, és kevésbé ismert standard feldolgozások között mindkét részről saját szerzemények is a repertoárba kerültek. A duó előtti asztalnál szakmai közönség jött össze. Közülük az LFZE klasszikus hegedű tanszékén végzett, és a duóval párszor fellépett Zsigmond Róbert sajnos otthon hagyta hegedűjét, így neki csak a zene élvezete jutott, a Berlinből hazalátogató Orgon Albert viszont az utolsó körbe kölcsön kapva Egri papa basszusgitárját beszállt egy koncertvég előtti rövid menetre. A békés együttélés jegyében sajnos este 9-kor a házban lakókra tekintettel véget kellett vetni a zenének, ezután már csak az iF koncertről átszűrődő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból 2021-ben alakult Up To The Surface zenekar játékát élvezhettük háttérzeneként egy darabig. A végszó után a koronavírus fertőzésből felgyógyult Torma Rudi is befutott, és szóba került a betegsége miatt elmaradt Egri Jancsival tervezett közös koncert realizálása is. Aztán a boldog nagypapa karjában az unoka is intett egy pápát, és Mátyus Miklós is elégedetten mosolyoghatott, remek kis este volt!

Természetesen profilunkhoz hűen elsősorban a leendő jazzprogramokra hívom fel olvasóink figyelmét, de nyugodt szívvel állítom, más zenés napokon sem fognak csalódni, akár a zenekarhoz közeli, akár a távolabbi, „beszélgetős” helyet választják. A jazztérképről egy Kazinczy utcai zászlócska lekerült, viszont a Ráday utcába egy új megjelent.

 

https://www.facebook.com/kisestibar

 

 

Fotó: Somogyvári Péter

Kisesti, 2021. július 20.  

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
29
31
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005