fbpx
Print this page

Tóth Viktor és az Arura Trio Lengyelország legnagyobb múltú és leghíresebb fesztiválján, a Jazz nad Odrán

2021. szeptember 22.

Tóth Viktor beszámolóval örvendezteti meg a MagyarJazz olvasóit, így bepillantást nyerhetünk a művész szemszögéből nézve egy fesztivál és egy körút rejtelmeibe. (a szerk.)

     Ma reggel egy nagyon intenzív turnéról érkeztem haza Lengyelországból. Legelőször is Wroclawban a lengyelek legnagyobb múltú és leghíresebb fesztiválján, a Jazz Nad Odrán, a fiatal tehetségek felfedezésére kiírt verseny zsűrijében vettem részt. A döntőben 17-én és 18-án 8 zenekar vett részt, melyet Alan Pasqua (USA), Darek Oles (USA), Piotr Wojatsik (PL) és jómagam zsűriztünk, ezáltal keresztmetszetet kaphattam a lengyel fiatal generáció felkészültségéről és zenei világáról.

 Aki a Jazz Nad Odra fesztiválon valaha is járt, tudhatja, hogy egy hihetetlenül színvonalas, pörgős, rengeteg színt felvonultató fesztiválról van szó. Jómagam is többször játszhattam itt Piotr Wojtasik – a lengyelek első számú trombitásának amerikai-lengyel formációjában John Betsch, Eric Allen, Joris Teepe, Michal Tokaj, Leszek Mozdzer társaságában. Legutóbb talán épp az 50. évfordulón. Idén olyan nemzetközi nagyságok léptek fel, mint Gerald Clayton, Joe Lovano, Alan Pasqua, Nubya Garcia és még sokan mások.

    Nagy megtiszteltetés volt számomra ezúttal a saját zenémet elhozni ide.  Idén a Tóth Viktor Arura Triómmal – Lukács Miklóssal és Orbán Györggyel léphettünk fel a fesztivál 57. évfordulóján. Koncertünk 18-án a fesztivál nyitott nagyszínpadára volt tervezve, de köszönhetően a meglehetősen hideg, esős lengyel időjárásnak, koncertünk új időpontot és helyszínt kapott.

   Late Night Show-ként 10.30-kor kezdtünk a Fesztivál klubjában, ahová ekkorra hihetetlen nagy tömeg verődött össze. Megérzésem beigazolódott... Élményem Lengyelország legnagyobb fesztiváljain Piotr Wojtasik barátom oldalán mindig az volt, hogy a lengyelek valahogyan különleges lelkesedéssel fordulnak zeném felé – a ’magyar zene’ felé, a magyar népi hangszereim felé, melyeket időről-időre beépítek a jazzkörnyezetbe. Szerettem volna a saját kompozícióimon keresztül és a zenésztársaimmal kialakított finomszövetű kommunikációnkon keresztül elvinni üzenetünket a lengyel közönség felé. – Ami nem más, mint amit új lemezünk címének választottam ”Have no Fear”.

https://www.facebook.com/JazzNadOdra/videos/562988794820172/

     Ezt a lemezanyagot játszottuk a Jazz Nad Odrán, és tomboló sikert arattunk. A közönség több ráadásban kérte a folytatást. Azt hiszem zenénk érvényes és érdekes a lengyel közönség számára is. Legalábbis a fogadtatás és a koncert utáni gratulációk ezt mutatták.

    A turné folytatásaként még két helyszínre jutottunk el. A különleges hangulatú, a Zakopane hegység lábánál fekvő Sucha Beskidzkába és Krakkóba. Előbbiben egy hagyományos lengyel parasztház nappalijába zsúfolódott velünk a 30 főnyi ’tömeg’- mely ott tényleg tömegnek volt érzékelhető és a környék művészeiből és kultúrát szerető embereiből állt. Egyszer már jártam itt egy másik formációmmal. Különleges vendégszeretettel készültek a fogadásunkra és koncertünkre. Az újjal festett plakáton a Lengyel-Magyar két barát felirat látható.

    20-án Krakkóban a neves és különleges atmoszférájú klubban az Alchemiában folytattuk. Ez a hely az, mely helyet ad a nagy múlttal rendelkező improv jazz fesztiválnak a Jazz Fall-nak a Kazimierz negyedben - melyen magam is többször felléptem. A híres Krakkói Zsidó Fesztiválnak egyik jam session/after party helyszíne. A nemzetközi közönség lelkesedéssel fogadta a magyar népzenéből, a jazz tradíciójából, a kortárs zenéből és spirituális töltetű zenékből merített,-  improvizált, folyton újjászületni vágyó, a pillanatból táplálkozó zenénket, melyet speciálisan ennek a helyszínnek és közönségének dedikáltunk.

   Mindegyik koncerten hihetetlen élmény volt számunkra a lengyel közönség jazz szeretete és ismerete. Visszatérek. Épp meghívást kaptam októberre Lodzba - My Home c. szólókoncertemmel - és lehetőségem lesz a gyerekeknek a Magyar Népmesék Szaxofonnal című előadásomat is elvinni. A délutánon a lengyel gyerekek a jól ismert magyar rajzfilmeket a zene egyetemes nyelvén elmesélve ismerhetik meg, szaxofon improvizációm által. Az ehhez hasonló előadásokon a  közös nyelv megtalálásával sosem volt gond Amerikától Indiáig, a gyerekek az első pillanattól kezdve vették az improvizációból adódó spontaneitást és közvetlenséget. De talán ez Lengyelországban októberben még egyszerűbb lesz, hisz a „Lengyel Magyar két barát”.

 

 

A koncertturné a Waclaw Felczak Alapítvány és a Hangfoglaló támogatásával valósult meg.

https://wmmd.lnk.to/TothViktorAruraTrio_HaveNoFear


 

 

Fotó: Jazz nad Odra Facebook, Tóth Viktor