fbpx

Jazztörténeti utazás a Kanizsa Big Banddel és Horváth Cintiával

2021. november 15.

Járvány ide, járvány oda tartalmas őszi időszak várta Nagykanizsán a jazzkedvelőket az idén. A legtöbb koncertet most is a Kanizsa Big Band adta. Alakulásuk óta ez volt a 135. fellépésük. A 2005 óta működő zenekar vezetője Vámos Béla zenetanár-szaxofonos, akinek a nevéhez fűződik a Vendégségben a Kanizsa Big Bandnél sorozat beindítása. Erre mindig ismert és elismert szólistákat hívnak közös fellépésre. A hazai és nemzetközi jazzélet szereplői közül most Horváth Cintiára esett a választás. Örömteli apropója volt a meghívásnak, hiszen idén Cintia - és a szintén Nagykanizsáról indult Varga Dániel szaxofonos - elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső Előadóművészeti Ösztöndíjat. Bravó, bravó, bravó!

November 13-án a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban színes műsor várta a közönséget. Már a repertoárra tűzött szerzemények is jóval kecsegtettek. Ízelítőül pár szerző, akinek az örökzöldjei felcsendültek: Charlie Parker, George&Ira Gershwin, Cole Porter, Fats Waller, Wes Montgomery, John Coltrane, Charles Mingus & Joni Mitchel és Chuck Mangione. Vámos Béla mindig meglepetéssel szolgál koncertjein. Hol az előadókkal, hol pedig új szerzeményekkel rukkol elő. Most is így történt, hiszen két új zeneiskolai tanár is bemutatkozott a Kanizsa Big Bandben. Az egyik Kém Sándor bőgős, aki több évtizedes hollandiai tanítás és koncertezés után hazatelepült Nagykanizsára.

A másik tanár Fülöp Szabolcs gitárművész-tanár, aki szintén a helyi jazzéletet erősíti.

Az est vendége Horváth Cintia jazzénekesnő, aki a nagykanizsai és szombathelyi tanulmányok után teljesen a jazz mellett kötelezte el magát.

Előbb a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jazz-ének előadóművész szakán diplomázott. Tehetségét, szorgalmát jól jelzi, hogy 2017-ben a MÜPA Jazz Showwcase legjobb szólista díját nyerte el. Ezután fellépett többek között egy legendás londoni klubban, a 606-ban is. Saját zenekarral és Balázs Elemér együttesével is sok koncertet adott. A Kanizsa Big Band vendégeként most jazz örökzöldeket énekelt nagy átéléssel. A vokális számok és az instrumentális darabok kis blokkonként hangzottak el. Különleges és igazán remek volt a koncerten Rick Hirsch szerzeménye a Dowtown tango. Az est szólistái Baráth Adrienn, Billege Barnabás és Sifter Dániel szaxofonosok, továbbá Buzsics László gitár és Magyar Péter trombita voltak.

A közel másfél órás koncert a kötelező maszkviselés ellenére is kellemes hangulatban telt el. Ráadásként, egyfajta csattanóként Joe Ricardel & Redd Evans szerzeményét a Frim Fram Sauce adták elő a zenekar tagjai és Horváth Cintia. Végszóként Vámos Béla elmondta, hogy készülnek a december 22-én tartandó Jazz-karácsonyra, ahová Náray Erika színésznő-énekesnőt várják.

 

Nagykanizsa, 2021. november 13.

Fotó: Halász Gyula

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
9
Dátum : 2022. ápr. 9.
30
Dátum : 2022. ápr. 30.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005