fbpx

Pátkai Rozina és Nagy Noémi bűvölte el Érdet

2022. január 03.

Érden mindig érdemes jazzt hallgatni. A fesztivált követően októbertől Jazz Klub is rendelkezésre áll az élő zene kedvelőinek. Ezúttal a novemberi és decemberi koncertekről olvashatnak a kedves olvasók.

Sikerült két rendkívüli triót meghívni a Köszönjük, Magyarország programból az év utolsó két hónapjára. Pátkai Rozina novemberi fellépése már jó előre megmozgatta a jazzkedvelőket. Számtalan hívást és email érkezett, vajon melyik műsorával lép fel a művésznő városunkba. Rozinát annyiféle dolog érdekli, melyek egész eltérőek egymástól, hogy nem volt csoda a nagy kíváncsiság. A Taladim lemezen külföldi költők versei szólalnak meg, Minkaként magyar költők verseit dolgozza fel, hol akusztikus, hol elektronikus környezetben, idén pedig a Pilinszky életműbe kapott betekintést és fellépési lehetőséget elektronikus megzenésítései által. Azt viszont egyelőre nem tudtam meg, hogy akkor is telt ház lett volna, ha nem a bossa nova műsorát adja elő.

A Pátkai Rozina Trió lépett fel, a megszokott kvartett/kvintett formáció helyett november utolsó szerdáján az Érdi Jazz Klubban. Ami nekünk előnyt jelentett, mert öttagú zenekar aligha fért volna be, esetleg a közönség szorult volna ki. A trióban az énekesnő partnerei ifj. Tóth István (gitár) és Szabó Dániel Ferenc (dob) voltak. A kis klubok igazi meghitt hangulatot tudnak teremteni, és sokkal közelebb hozzák a zenészeket a közönséghez, mint a több száz főt befogadó helyszínek. Ami a nagy térben kevésnek tűnik, az egy kis klubhelyszínen ideális. A trió, duó felállások igazi paradicsomai ezek a helyek. Visszatérve Pátkai Rozina és zenésztársai koncertjére, a portugál és dél-amerikai dalok, átdolgozások óriási sikert arattak. Rozina rengeteg dalt is ír, melyek teljesen beleilleszkednek az eredeti, autentikus bossa stílusú kompozíciók közé. Mikor a trió elkezdett játszani, felidézte a lisszaboni Szent Jeromos kolostor melletti kis parkban hallott két portugál zenész, Marta Feritas és Daniel Rolim előadását. Mintha a napos és meleg tengerpartra érkeztünk volna egy pillanat alatt.

Pátkai Rozinának gyönyörű a hangja, kiváló előadó. A gitáros (néha bőgős, basszusgitáros) Tóth Pisti már régóta zenésztársa mind a zeneszerzésben, mind a koncertezésben. Szabó Dániel Ferenc idei éve elég mozgalmas volt, mert elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat, a Müpa és az MJSZ zeneszerző pályázatán is nyert, miközben játszik az énekesnő zenekara mellett a Borbély Műhelyben,  Gyémánt Bálint és Bécsy Bence triójában, és vezeti a könnyűzenét játszó Mörk nevű zenekart. Mindkettőjük szenzitív játéka járult hozzá az est sikeréhez, bár az egy óra túl gyorsan elrepült. Ha jól tudom, ők most szünetet tartanak a KM pályázatával, de később valószínűleg újra jelentkeznek rá. Szívből ajánlom meghívásukat.

*****

Decemberre egy jóval kevésbé ismert zenekar érkezett a megyei jogú város címet elnyerő nagy faluba. A Szalóky Balázs Triónak talán a harmadik vagy negyedik fellépésük volt a 70 ezres városban. Két fiatal mellett azonban ott volt a jól csengő, fegyelmet felkeltő Gyárfás István neve, aki az egyik legjobb jazzgitáros hazánkban. Szalóky Balázs vezetékneve sem cseng rosszul, miután édesapja Szalóky Béla előkelő helyet foglal el a jazzelitben. Balázs amerikai tanulmányai után rögvest meghívást kapott a Müpa tehetségkutatójára zenekarával, majd idén év végén a Modern Art Orchestra állandó tagja lett trombitásként. A trió harmadik tagja egyelőre még ismeretlen énekesnő, Nagy Noémi volt, aki ugyancsak egy zenész család sarja, mégpedig a zongorista Nagy Iván, a Benkó Dixieland Band oszlopos tagjának a leánya. Aki különben nem zenét tanul egyetemen, hanem menedzsmentet, amit remélhetőleg tanulmányai után a hazai jazz külföldi népszerűsítésében tud kamatoztatni. Ám most mint énekesnő volt jelen a számomra is ismeretlen előadó.

A jazzimádók megérkeztek az étterembe, és foglaltak asztalt, míg akik nem hitték, hogy telt ház lesz, már csak a 20 fokos téliesített teraszon tudtak asztalhoz ülni. Gyafi az a zenész, aki biztos sikert arat mindig mindenhol. A Törökbálinti Jazz Klub megnyitóján is ott volt, de előtte évben a Henye Borbár háromórás nyitóestjét is Elek Istvánnal közösen vitték sikerre, olyannyira, hogy azóta is rendszeresen van jazzest a tokaji borteraszon.

A hangulat mindig fantasztikus, és új kedvelőket tud szerezni a jazznek. Ez történt december második szerdáján is. A csupa swingelős jazz standardek ezúttal is jókedvvel töltötték el a közönséget. Repertoárra került többek közt az Easy Living (Ralph Rainger & Leo Robin), az It could Happen to You (Jimmy Van Heusen & Johnny Burke) , a Blue Monk (Thelonious Monk), az On the Sunny Side of the Street (Jimmy McHugh & Dorothy Fields), a Body and Soul (Johnny Green & Edward Heyman), és még egy karácsonyi dal is az első félidő végére, ami óriási tapsot kapott. Olyannyira, hogy a szünetben az egyik asztaltársaságtól egy hölgy elkérte a zenekar elérhetőségét, hogy meghívja őket rendezvényre. Nagy Noémiről még biztos fogunk hallani, mert szép és tiszta a hangja, a bátorság majd jön idővel, ezek a fellépések biztos megedzik, és szerencséjére két támogató társ áll mellette. Szalóky Balázs dolga nem volt egyszerű, mert a kis térben úgy kellett trombitálnia, hogy ne fusson ki a közönség a helységből, ne zajongja túl az énekesnőt sem, de hallhatóak legyenek mégis a halkítások, hangosítások, a dinamika megmaradjon. Ez sem okozott neki gondot, sem az, hogy Gyafival őrült zenepárbajokat vívjanak, párbeszédeket folytassanak, amikor épp Noémi nem énekelt. Ezek a megmozdulások nagyon jó hangulatot teremtettek a koncerten, és a gyerekek is élvezték a játékot, mert szerencsére minden klubkoncerten fiatalok is megjelennek szülőkkel vagy ismerősökkel. Még egy swinges Happy Birthday előadás is elhangzott kérésre, mindenki örömére.
Ahogy azt már megszokhattuk Gyárfás Istvántól, az egy órás koncertet kétszer egyórásra változtatták, így a későn érkezők is hosszan élvezhették a csodás muzsikát.

Őket még meg lehet hívni a Program keretein belül ingyenes koncertre, amit ezúttal is nagyon javaslok.

Egyelőre úgy tűnik, a befogadó helynek is megéri, hogy a hétköznapokból egy nap telt házas koncerttel záruljon, így január 26-án újra várja a Poirot Étterem a vendégeket, ahol egy eredeti Hammond orgonát is meg lehet majd csodálni, ugyanis a Gyárfás-Premecz Trió fog fellépni 19 órakor.

 

 

Érdi Jazz Klub / Poirot étterem, 2021. december 15.

Fotó: Lázár Miklós

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
4
Dátum : 2023. május 4.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005