fbpx

What’s Happening? / Christian McBride & Inside Straight koncertje a MOMkultban

2022. március 09.

A MOMKult bejáratánál még nem lehetett előre sejteni, mi fog történni, óvatosan – reméljük maszkban utoljára - szállingóztak az érdeklődők. Még Kleb Attila felvezetőjénél, aki a GetCloser szíve-lelke, sem számítottunk arra, ami következett. Előre nem prognosztizált földmozgást észlelnek péntek este Budán 10 körül a Csörsz utca közelében. Az epicentruma a szeizmográf szerint a MOMKult tájékán lehetett.

Összefügghet ez azzal, hogy egy nagydarab joviális urat láttak oda bemenni. Ezek szerint a következő napokban hasonló jelenség várható ezeken a helyeken: Amsterdam, Zürich, Basel, Metz és Madrid, ahol folytatódik Christian McBride & Inside Straight európai koncertturnéja március 19-ig. (A hónap végétől április 10-ig pedig a Dizzy's Clubban nyomják New Yorkban.) Április 19-től pedig Chicagótól nyugatra kell utaznia annak, aki a Redman - Mehldau - McBride – Blade formációban szeretné meghallgatni a bőgőst MoodSwing Reunion kapcsán.

McBride egy jelenség. Nem az alakja miatt, bár szerinte neki minden ruhát át kell szabni, minden kalap csálén áll a fején, mégis vastag keretes szemüvege alatt (ha épp viseli) mindig fülig ér a szája. Fel is tett nemrég közösségi oldalára egy fotót, amin koncert előtt egy öltözőben Chick Corea McBride kalapját, szemüvegét viseli, és az ő pipája van a szájában. Még az elhangzott mondatot is odabiggyesztette: “Hey baby, what’s happening?” Ő ma az egyik legaktívabb és a legnagyobb hatású fazon a jazzben. Belefér az életébe a zenélés mellett a Newport Jazz Fesztivál művészeti igazgatása, a broadcasterség, a Haarlemi jazzmúzeum gondozása, a „The Lowdown: Conversations With Christian” csevegése, még a DJ Brother Misterség is a klubokban.

De mégsem Muhammad Ali nyomvonalán halad, aki közismerten úgy tartotta, hogy aki olyan nagy, mint ő, annak nehéz szerénynek lennie. Ő nem is ismeri ezt a szót. Számára az élet az ajándékba kapott zenészi talentum, aminek eufórikus örömét meg kell osztania a közönségével. Van stílusa és humora, aki beül a koncertjére, jobban kedveli az életet, mikor kifelé sétál. Egy jó értelemben vett clown. Fanfárt idéző futamokat játszik a tagok bemutatásánál. Nem véletlen, hogy a bebop zenészek első generációjának bőgős állócsillaga, Ray Brown azonnal felfedezi, már a fiatal titán első albumán (Gettin' to It) ott van a zenészek között. Kinek jutna eszébe, ami neki most a koncerten, hogy mikor Ellington „Sophisticated Lady”-jébe kezdenének, amit úgy hangszereltek meg, hogy a dallamot a bőgő játssza, de nem érkezik időben a vonó, lejátssza a bőgőn pengetve a szólamot unisono. Na, ilyet csak az igazi királyok tudnak.

A két órás műsor alapját zömében az eddig kiadott három album (főként a 2021-ben megjelent Live at the Village Vanguard, mellyel foglalkoztunk is itt korábban) szerzeményei adták. A „Used 'Ta Could”-nál azt is megmutatták, ki tud igazán autentikusan bluest játszani: nem a futamokat kell ehhez ismerni, hanem a feelinget, ami hitelessé teszi. Warren Wolf vibrafonost McBride találta, ősmuzikalitás van benne. Carl Allen tűpontos dobos rutinból, szerzeménye a „Giving Thanks” gospelt idéző, a zenekar előadásában bluesos balladává lényegül, McBride meg is jegyzi, mindenki másként imádkozik. A szaxofonos, Wilson helyére beugrott Jaleel Shaw volt, Peter Martin pedig csak az első szám után melegedett bele, de aztán nem lehetett nem figyelni rá. Bár nem volt könnyű, mert a színpadkép elég rendhagyóan lett kitalálva: a szaxofonos kottaállványa kitakarta a zongoristát, az impozáns vibrafon pedig derékba vágva eltűntette Chris McBride egyik felét. A közönség a profi felvételekhez szokva szereti látni a zenészek reakcióit, az ütemet dobbantó lábakat, az összemosolygásokat. El vagyunk kényeztetve.

De a közel két órás műsorra nem lehet panasz. A második felében válogatott a bőgős a pályáján fontos szerepet játszó zenészek (Hubbard, Hutchinson) témáiból is, időnként trióvá alakulva. Chick Corea megidézése pedig igazán pazarra sikerült. A sajnos már csak az emlékeinkben - és szerencsére a felvételeken - élő zongorista első albumáról idézték fel, ahogy McBride felkonferálta, a „Tones for  Bones”-t. Mivel a Müpában két hét múlva lesz a Corea Concerto premierje, igazán hatásos invitálás volt.

Ha legközelebb erre jár, nem szabad kihagyni. Amit a groove jelentett és jelent, azt ő tudja. Még egy kicsit többet is.

 

Az Inside Straight tagjai:

Christian McBride - nagybőgő
Jaleel Shaw - szaxofon
Warren Wolf - vibrafon
Peter Martin - zongora
Carl Allen - dobok

 

GetCloser /  MoMKult, 2022. március 4.

Fotó: Kleb Attila / GetCloser

 

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005