fbpx
Print this page

TRIAD a Tavaszi Művészeti Fesztiválon

2022. április 01.

Március 30-án Nagykanizsán a Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében adott koncertet a Bacsó Kristóf vezette TRIAD. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott rendezvényen a vendég fellépő Barcza Horváth József basszusgitáros volt. A zenekarban Bacsó Kristóf – szaxofon és effektek, Tálas Áron - zongora és effektek, Juhász Márton - dob, Barcza Horváth József - hathúros basszusgitár játszott.

A koncert felvezetőjében a zenekarvezető elmondta, hogy a most bemutatott anyag az egy hónapja felvett új album anyagára épül, melynek utómunkálatai jelenleg is zajlanak. Azon a kitűnő olasz gitáros Daniele Camarda játszik. A szerzemények döntő része a COVID járvány időszakában készült.

Az első szám Erik Satie szerzeményének a "Petite Ouverture á danser" átdolgozása volt. Ezt még a TRIAD trióban adta elő, majd Barcza Horváth Józseffel kvartetté bővült a zenekar. Az est folyamán régi és új felvételek váltották egymást. A régiek közül a Pannon Blue lemezről különös aktualitással az "Angry Little Pig" került a repertoárba. Ez utóbbi mellett még kettő személyes vonatkozású, gyönyörű lírai kompozíció is elhangzott, az "Aleil" és a "Hanna is Here".

Az új lemezről pedig külön kiemelésre méltó Anton Webern osztrák zeneszerző ihlette "Twelve" címet viselő darab, ami utalás Schönberg és Weber 12 tónusú technikájára. A járványra és a közelünkben zajló háborúra reflektált a "Hope" című darab, ami igazán megindító volt. Bacsó Kristóf ezen az esten kizárólag tenorszaxofonon játszott kiegészítve különböző effektekkel. A koncert meghatározó részében Bacsó Kristóf és Tálas Áron játéka dominált, míg a ritmusszekcióban Barcza Horváth József és Juhász Márton kiválóan egészítette ki a vezető hangszeresek játékát. Ragyogó kamarakoncert volt.

 

Nagykanizsa, 2022. március 30.

Fotó és videó: Halász Gyula