fbpx

Coltrane öröksége a Magyar Jazz Ünnepén

2022. április 13.

A Nagykanizsai Jazz Klub megalakulásának 50 éves évfordulójára rendezett ünnepségsorozat április 9-én a Coltrane Legacy koncertjével folytatódott. A Magyar Jazz Ünnepén került sor a múltidéző kerekasztal-beszélgetés második részére és a jazztörténeti kiállítás is várta az érdeklődőket. A szombati koncertre több vidéki városból és Budapestről is érkeztek vendégek.

A program nyitányaként egy új belvárosi jazzklub nyitásáról, valamint a jövő évben jubiláló nagykanizsai jazzfesztivál megrendezésének lehetőségeiről esett szó. A kerekasztal-beszélgetés során elhangzott, hogy egy havi rendszerességgel működő belvárosi jazzklubra is lenne igény. Abban a beszélgetés résztvevői mindannyian egyetértettek, hogy széleskörű városi összefogással megvalósítható lehet a jubileumi nemzetközi jazzfesztivál Nagykanizsán 2023-ban.

A koncertre érkezőket elsőként Halmos Ildikó a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó vezetője köszöntötte, majd Halász Gyula a Magyar Jazz Szövetség tagja szólt az egybegyűltekhez. Amint az elhangzott, kettős apropója is van a Coltrane Legacy koncertjének. Az első A Magyar Jazz Ünnepe, amelyet fontosnak tartottak a szervezők Budapesten kívül is megünnepelni. A másik ok pedig a Nagykanizsai Jazz Klub működéséhez kötődik, hiszen John Coltrane életútját, hangfelvételeit, lemezeit gyakran bemutatták a klubfoglalkozásokon, többek között dr. Szabados György és dr. Beke Árpád. John Coltrane egy üstökös volt, egy olyan jazzikon, aki számtalan zenészt fordított a jazz irányába, és aki hatalmas zenei örökséget hagyott a következő jazzgenerációk számára. Harmóniai újításai, szoprán-szaxofonjátéka nem csak az avantgarde jazz művelőinek jelenthetnek követendő példát.

E zenei világ jegyében évekkel ezelőtt Orbán György bőgős hozta létre a Coltrane Legacy formációt, ami nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a híres amerikai szaxofonos életművéből egy szeletet feldolgoz válogatás formában, illetve ebből merítve saját szerzeményeket is létrehoz, ezzel adózva a Mester emlékének. A mostani koncert egyben egy lemezbemutató is volt. Az együttes célja nem a Coltrane szerzemények szolgai módón való visszaadása – ez persze lehetetlen is lett volna –, hanem a saját szellemiségük szerinti feldolgozása volt. A Nairobi című albumot teljes egészében Oláh Krisztián zongorista hangszerelte. A koncert első darabja az „India” néven ismeretes. Az eredeti felvételen John Coltrane Eric Dolphy basszusklarinétossal, McCoy Tyner zongoristával, Reggie Workman bőgőssel és Elvin Jones dobossal tette felejthetetlenné ezt a szerzeményt. Most Soso Lakatos Sándor altszaxofonos, Molnár Sándor tenorszaxofonos, ifj. Oláh Kálmán szopránszaxofonos, Oláh Krisztián zongorista, Orbán György bőgős és Lakatos Pecek András dobos tolmácsolásában hallottuk az India című szám átdolgozását. A zenei anyagban Orbán György „Nairobi”, míg Oláh Krisztián a „San-Yi-Ka” száma is helyet kapott. Ezek után a „Naima” és a „Brasilia” Coltrane szerzemény hangzott el.

A tomboló siker után a „The Night Has a Thousand Eyes” jazz örökzöld zárta a műsort. Miközben óriási élmény volt ez a koncert – még órákig tudtuk volna hallgatni John Coltrane kompozícióit – többekben hiányérzet támadt. Magukban dörmögve hiányolták a „Mr. P.C.”-t, a „Blue Train”-t, az „Equinox”-ot és a „My Favorite Things”-et, ehhez azonban egy monstre koncert kellett volna. Mindenesetre jó volt hallani Oláh Krisztián, Orbán György és Lakatos Pecek András magabiztos játékát, virtuóz improvizációit. A három szaxofonos, Molnár Sándor, ifj. Oláh Kálmán és Soso Lakatos Sándor remekül játszottak együtt és szólóban maradandó élményt nyújtva.

 

Nagykanizsa, 2022. április 9.

Fotó: Halász Gyula

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005