fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Mutatványok, kártyatrükkök – Horváth Gábor Trió: Tricks

2022. máj. 22.

Horváth „Tojás” Gábor triója koncepcióalbumot készített: bűvészmutatványokból, kártyatrükkökből merített zenei inspirációt. Tizenegy kompozíció a nosztalgia és a mágusok iránti hódolat jegyében.

A középgenerációhoz tartozó zongorista-zeneszerző, Horváth „Tojás” Gábor több mint két évtizede vesz részt aktívan a hazai jazzéletben. Legtöbben a fúziós muzsikát játszó Transform Quintetből emlékezhetnek rá, akik a nemrég kétszer is Budapesten járt Joey Calderazzo társaságában turnéztak, sőt közös albumot (Another Child) is készítettek. Gábor állandó tagja Gereben Zita zenekarának, de Harcsa Veronikával, Csemer Boggie-val, Barabás Lőrinccel és a Random Trip csapatával is sokat játszott. Saját triójának korábban három CD-je jelent meg, amelyek közül a Soundtrack szerepelt testvérlapunk, a Gramofon 2018. évi díjazottai között. A Bartók konziban és Martonvásáron tanító Tojáshoz a trióban Horváth Balázs bőgős és Gálfi Attila dobos csatlakozik – igazán összeszokott hármast alkotnak.

A Tricks konceptalbum: a tizenegy tétel mindegyikét a bűvészmutatványok, kártyatrükkök tematikája ihlette. Tojás lelkes amatőr bűvész, gyerekkora óta foglalkoztatja az effajta illúziók világa. „Visszatérés a gyerekkoromba, amikor ezekkel a trükökkel egy ártatlan, őszinte és kedves örömszerzés volt a cél. Zeneszerzőként ezeket az érzéseket és hangulatokat próbáltam megjeleníteni (...) Zongoristaként pedig felfedeztem benne a kézügyesség fejlesztését is, hiszen rengeteg gyakorlást és olyan jellegű kézmozdulatokat igényel egy kártyatrükk elsajátítása, amely jól eső érzés volt a kezeimnek” – mondja a Tricks hátteréről a zenekarvezető. A trió tagjai ezen a lemezen – nyilván szándékosan – nem egyenrangúak: a zongorista-zeneszerző mindvégig leaderként jelenik meg. Gálfi Attila olykor lazán, swingesen, máskor karcosabban, groove-osabban dobol, Horváth Balázs pedig nagyon megbízhatóan, precízen hozza a basszus-alapot. Helyet kapott egy szólózongora-tétel is (Back in Time), ami lírai-nosztalgikus karakterével ugyancsak a gyerekkort idézi. Tojás a pandémia hatására is reagált: a Lonely Robot at the Time of Pandemic című szám jellegzetessége a „robotszerűen” lüktető ostinato, a karantén monotonitásának jelképe.

A tematikához illően az albumot átszövi a játékosság, a humor. A tételek többsége pörgős, derűs, optimista, de Tojásnak a lírai balladák komponálásához is van érzéke. Gyakran él a hangfestés eszközével: bizonyos karaktereket és hangulatokat jellegzetes dallamszövéssel vagy harmóniai fordulatokkal támaszt alá. Az egyes számokban gyakran felbukkan egy repetitív, egyszólamú hang, amely vezérmotívumként fűzi össze a darabokat. Horváth Gábor a struktúra kialakításakor is a bűvésztrükkökből merített: a kompozíciókat az ígéret (The Pledge) vezeti fel, amelyben a mágus bemutat egy pakli kártyát vagy egy állatot, és a közönség még nem talál benne semmi különöset. Ezután jön a fordulat (The Turn), amikor a bűvész az átlagosból formál valami rendkívülit (pl. eltünteti az állatot). A harmadik rész pedig a csattanó (The Prestige), amikor a szemfényvesztő újra elővarázsolja a nyulat vagy a galambot. Ezt Tojás úgy fordította le, hogy az első formarészben megszólalnak a témák, a másodikban mindhárman szabadon improvizálnak, végül visszatérnek a jól ismert motívumok, de már (változó harmóniák, ritmusok által) új értelmet nyernek. Ez a koncepció akár erőltetett is lehetne, de szerencsére egy pillanatra sem az. A triónak sikerült az egyes bűvészmutatványokat adekvát zenei kontextusba helyezni.

 

Hunnia Records, 2022

 

 1. Double Lift
 2. Carneval of Cards
 3. It Could Be Beautiful
 4. Tricks
 5. Diamond
 6. Turnover Pass
 7. The Tales of the Magician
 8. Back in Time
 9. Lonely Robot at the Time of Pandemic
 10. Palm
 11. Circles

 

 

Közreműködik:

Horváth „Tojás” Gábor - zongora
Horváth Balázs - bőgő
Gálfi Attila - dob