fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V

Interjú a KunaTones új lemezéről

2021. június 22.

A négy Kuna testvér alapította 2012-ben a Fourtissimo Jazz Orchestrát, melyet négy fúvós hangszer már eleve egyedivé tett. Fúziós zenét játszanak azóta is.

Időközben a zenekar neve KunaTones lett, melyben a négy fúvós hangszeres mellett négyen  a ritmusszekciót erősítik. A zenéjüket továbbra is a vidámság jellemzi.

Nemrég jelent meg új albumuk, a Between Past and Future, melyen rögtön az első szám a jól ismert Weather Report sláger, a Birdland. A lemezről és a közelgő koncertekről kérdezem Kuna Valériát a zenekar énekesnőjét, trombitását.

 • MagyarJazz: Miért hoztátok létre a családi zenekarotokat? Ki milyen hangszeren játszik?
 • Kuna Valéria: Mivel mindennap egymás mellett gyakoroltunk, így spontán kialakult az együtt zenélés is, az első zenekarunk ennek eredményeként született 1993-ban. Valéria és Gyula trombitán játszik, Bence kürtön, és Márton harsonán.

 

 • MagyarJazz: Miért tartottátok ennyi idő után fontosnak, hogy változzon a nevetek? Úgy nézem, hogy a felállásban nem igazán történt változás.
 • Kuna Valéria: A felállásban valóban nem történt változás, de szerettük volna hangsúlyosabban elválasztani a különböző stílusban alkotó formációinkat.
  Eddig minden Fourtissimo néven futott, legyen szó electro swingről, világzenéről vagy éppen fúziós jazzről.

 

 • MagyarJazz: Hányadik lemezetek a mostani? A megjelent album eltér az eddigiektől? Milyen koncepció alapján állítottátok össze a lemezre kerülő számokat, ami végre nem egy minialbum, ahogy az mostanában szokás, hanem több mint egy órás jazz-zene?
 • Kuna Valéria: A legfőbb célunk az volt, hogy összegezzük az elmúlt évek munkásságát, és főleg, hogy az interneten megtalálhatóak legyenek a régebbi zenéink is az új néven.
  3 újabb szám is került fel a lemezre, amelyek némileg előrevetítik a KunaTones jövőjét zeneileg; ahogy „öregszünk”, egyre jobban érdekelnek bennünket a komplexebb formák, ahol teret kaphatnak hosszabb, lazább szerkezetű improvizációk is.

 

 • MagyarJazz: Nemsokára a Velencei-tó partján fogtok zenélni. Pontosan mikor és hol? Ezt lemezbemutatónak szánjátok?
 • Kuna Valéria: Agárdon játszunk június 27-én vasárnap délután a Velencei- tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál keretében.
  Ide a legkedvesebb dalainkat hozzuk el, amolyan best of jellegű műsorra lehet számítani.

 

 • MagyarJazz: Hol fogjátok még bemutatni az új lemezeteket?
 • Kuna Valéria: Sokat komponáltunk az elmúlt időszakban, épp ezért egy lemezbemutató koncert előtt szeretnénk még azokat is rögzíteni. Amint elkészültek az új dalok is, nemzetközi és magyar turné keretében tárjuk a nagyközönség elé. Részletekről sajnos még nem tudunk nyilatkozni, mivel kicsit nehézkesen rázódunk vissza a karantén után újra az életbe.

 

 • MagyarJazz: Mivel töltöttétek az elmúlt évet? Van mindannyiotoknak "polgári" foglalkozása a zenélésen kívül?
 • Kuna Valéria: Mindannyian főállású zenészek vagyunk, nincs polgári állásunk. Az elmúlt egy év az új ötletek, projektek kidolgozásával telt számunkra. Emellett több új területen is kipróbáltuk magunkat, mint például videók készítése, vágás, operatőri munka. Legújabb videóklipjeinket is magunk készítettük már a pandémia alatt.

 

 További információ: https://www.facebook.com/events/489102982301346

Velencei-tavi Hal, Vad, Bor és Pálinkafesztivál, Agárd eseménye: https://hu-hu.facebook.com/events/851856442204102/