fbpx

Guthman Musical Instrument verseny nyertese Váczi Dániel

2022. március 22.

A Glissotar nevű hangszer nyert az amerikai Georgia Tech campus versenyén, melyet március 10-12. között rendeztek Atlantában, a műszaki egyetemen.

 

A tízezer dollár összdíjazású versenyt a saját tervezésű hangszereknek hirdették meg, melynek két online fordulója volt, majd a helyszínen kellett megszólaltatni egy segítővel a hangszert. A zsűri díjazása mellett a közönség is szavazhatott a számukra legkedveltebb hangszerre.  

Leginkább az elektronika segítségével megszóltatásra kerülő tárgyak, hangeszközök jutottak a döntőbe, üdítő kivételnek számított Váczi Dani Glissotarja, ami egy fúvós hangszer és elektronika nélkül is működik.

A Glissotart Terebessy Tóbiással 2016-ban kezdte el fejleszteni Váczi Dani, akinek a terve a következő volt: „Egy érintés nélküli, hegedűszerű fafúvós hangszert szerettem volna készíteni, hogy hozzáférésem legyen a hangmagasság teljes folytonosságához.”
A hanglyukak helyett a Glissotar egy hosszanti nyílást használ a hangszer csövén, amelyet egy feszített szalag borít. A szalag lenyomása lezárja a nyílást, így bármilyen hangot előállíthat a hangmagasság-folytonosságában. Fújós, de egyben húros hangszer is. A tárogató, kúpos fatestű, magyar nádnyelves hangszer a Glissotar alapja: https://www.glissonic.com/

A Glissotar nemcsak a zsűri fődíját vitte el, hanem a közönségnek is ez a hangszer tetszett a legjobban.

Gratulálunk a feltalálóknak!

 

Legközelebb a BMC koncerttermében lehet meghallgatni a hangszert a Budapesti Vonósok közreműködésével, április 2-án, 17 órakor.

Itt meghallgatható Ted Gurch és Dani előadása a versenyen:

 

Fotó: youtube

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005