fbpx

GetCloser Feszt: Per Mathisen és Mogyoró Kornél quartetje – interjú

2021. szeptember 18.

GetCloser Jazz Fest szeptember 27-28-án ismét. A fesztivál második napján, a 2018-ban már óriási sikerrel, telt házas koncertet adó Per Mathisen és Mogyoró Kornél lépnek fel, vagyis a fél Heavy Weather, akik Joe Zawinul, a Weather Report billentyűsének munkássága előtt tisztelegnek. Idén azonban a norvég basszusgitáros és a magyar ütőhangszeres partnerei  a vietnámi gitáros, Nguyên Lê és a világklasszis dobos, Gary Husband lesznek.

 

Mogyoró Kornélt kérdezem - aki az egyik legjobb ütőhangszeres hazánkban - a koncertről, és még sok jövőbeni tervről.

  • MagyarJazz: Per Mathisennel már nagyon régi a barátságotok, sok éve dolgoztok együtt, Magyarországon is volt több formációval koncertetek. Hogy találkoztatok, hogyan indult ez a barátság?
  • Mogyoró Kornél: Még 2017 februárjában kaptam egy üzenetet Borlai Gergőtől hajnali fél kettő körül, hogy ráérek-e július 8-án, mert egy basszusgitáros barátja keres ütőst Zawinul tribute bandhez Ausztriába. Borzasztóan megörültem, hogy Gergő beajánlott egy külföldi bandába. Akkoriban évente 300 körüli koncertet játszottam itthon, ütközött is volna valamivel, de ez még bőven időben volt, hogy variálni tudjak, így igent mondtam. Ezután Per felvette velem a kapcsolatot. Megbeszéltünk egy júniusi próbát és hogy ez a koncert lemezfelvétel is lesz egyben, valamint hogy kik lesznek a zenekarban, ami a klasszikus Weather Report felállásban fog játszani. Per Mathisen – basszusgitár, Gerald Preinfalk – szaxofon, Paul Urbanek- billentyűs hangszerek, Herbert Pirker-dob, és én.
    Nagyon tetszett ez a bizalom, ez a nyugodt, de határozott tempó, amit diktált, rögtön szimpatikus lett még ismeretlenül. Teltek a hónapok, szép nyugodtan felkészültem a próbára, zökkenőmentesen ment minden. A koncert ugyan egy hónappal később volt, de nagyon nyugodt volt mindenki és egy komoly, álló tapsos, őrjöngős, nagy sikerű debütáló koncert, majd 2018-ban pedig lemez lett belőle, ami elég jó kritikákat kapott. A koncert végére már kinyílt mindenki, a zenekarról kiderült, hogy nemcsak profik, hanem borzasztó jó fejek is, őrjöngtünk egyet mi is, úgy örültünk a sikernek, mint kamaszkoromban. Azóta már jó pár koncertet játszottunk, közben barátokká is váltunk.
    Per sokat játszik világsztárokkal, és amikor tud, engem is bevon egy-egy projektbe. Így játszottunk Gary Novakkal – erre a bulira én hozhattam a zenekar többi tagját Gotthard Misit és Nagy Jancsát, most pedig Nguyén Le és Gary Husbanddel léphetek fel, ami óriási dolog az életemben. Biztosan lesz még folytatás, jövőre Zawinul halálának 15. évfordulója lesz, szerveződik egy Heavy Weather turné.

 

  • MagyarJazz: Nguyên Lê vietnámi szülők gyermeke, aki már Franciaországban látta meg a napvilágot, nemcsak gitáron, hanem basszusgitáron is játszik. Gary Husband angol dobos, a John McLaughlin zenekarának tagja. Léptetek már együtt színpadra?
  • Mogyoró Kornél: Per játszott már velük, nekem ez lesz az első alkalom, hogy színpadra léphetetek ezekkel a jazz óriásokkal, természetesen nagyon várom.

 

  • MagyarJazz: Hárman már játszottak nemrég a bécsi Porgy & Bessben. Mivel készültök a budapesti koncertre szeptember 28-án? Ilyenkor, mikor mindenki különböző helyről érkezik, a koncert előtt van alkalmatok összepróbálni a produkciót?
  • Mogyoró Kornél: Az ezt megelőző koncerteken Per Mathisen kompozícióit játszották trióban, ezek mellett a budapesti koncerten az én szerzeményeim közül is játszunk néhányat. Próbálni egyet fogunk aznap délelőtt, de egyáltalán nem izgulok emiatt, már megtapasztaltam, hogy ezen a szinten mindig, mindenki felkészülve érkezik a koncertekre.

  • MagyarJazz: Úgy tudom, új lemezen dolgozol. Elárulsz erről többet?
  • Mogyoró Kornél: Októberben elkezdem a szólólemezem felvételeit. Jóval korábbra terveztem, de a pandémia nekem is betett, rengeteg más dologgal kellet foglalkoznom, hogy fenntartsam magam és a családomat ezekben az időkben. Közbejött egy térdtörés is januárban, így a közelmúltban leginkább a rehabra koncentráltam. Mostanság kezdem újra „megengedni magamnak”, hogy a saját anyagommal foglalkozzak.
    Szerintem érdekes és izgalmas lemez lesz. Mivel nagyon sokféle zenét játszom alapból, ez az eklektikusság a lemez anyagán is érződni fog. Jazz lemez lesz, meg nem is, világzenés, meg nem is, perkás lemez lesz, meg nem is, elektronikus és akusztikus. A dalok, amiket írok, mindig egy fajta ütőhangszer köré íródnak, de szándékosan teljesen más textúrába helyezve, mint azt a hangszer autentikája indokolná. Így kaphat például a derbuka főszerepet egy cyberpunk-jazzrock dalban, vagy egy afrikai kalimba egy drum and bass alapú dalban, vagy a steel drum egy kicsit sem karibi zenében. Hogy mitől lesz mégis egységes a lemez anyaga?
    Ezen törtem egy ideig a fejem én is, hogy lesz ez egység, egy lemez? Aztán sikerült megfejtenem. Miattam. Bíznom kell magamban, hogy az én játékom, személyiségem, zenei mondanivalóm miatt megtörténik az együttállás. Ez a lemez több lesz, mint dalok egymás után eljátszva. Nekem kell megoldanom, hogy a kirakós darabjaiból – ami mindegyik egy önálló kép – egy nagy kompozíció álljon össze. Nem egyszerű, de jó feladat.
    Alapjáraton stúdiólemez lesz, azaz nem egyben lesz feljátszva, hanem hangszerenként. Ennek több oka is van. Egyik az, így látom biztosnak, hogy azok a perka soundok szóljanak a lemezen, amit szeretnék. Nincsenek áthallások, minden hangszer külön-külön kiválóan keverhető. A másik fő oka, hogy a világban továbbra is utazási nehézségek vannak és, mivel néhány külföldi muzsikus is játszik majd a lemezen, képtelenség most ezt jól egyeztetni.
    Illetve biztosan lehetne, de ahhoz lényegesen magasabb költségvetésre lenne szükség.

 

  • MagyarJazz: Hogyan látod, elindul szép lassan az élet külföldön?
  • Mogyoró Kornél: Ahogy látom, még mindig sok az utolsó pillanatban lemondott koncert, turné. Mindenki igyekszik pozitívan állni az új világrendhez – mivel máshogy nem is lehet – szervez, vállal, de most szerintem még inkább hatványozottan igaz, amit eddig is mindig mondtam, hogy csak az igaz, ami már megtörtént. Utolsó pillanatig izgul az ember, hogy vajon meglesz-e a következő koncertje, vagy valaki lebetegszik-e akár a zenekarban, vagy a helyszíni stábban, vagy lezárnak-e egy várost, egy régiót, egy országot, esetleg megvonnak támogatási pénzeket, vagy kiszáll egy szponzor egy fesztiválból és akkor ugrott a buli, a turné, a fesztivál, a klinik. Épp ezért manapság még nagyobb értékkel bír a lelkemnek egy-egy jó koncert, amit meg tudtunk csinálni, bármelyik zenekari- vagy szólókoncertemről is legyen szó.

 

  • MagyarJazz: Készültök még egy izgalmas koprodukcióra a GetCloserrel, ami nem egyszeri alkalom lesz. Mesélsz egy kicsit erről is?
  • Mogyoró Kornél: Egy nagyon izgalmas időszaknak nézünk most elébe Lukács Miklós barátommal. A GetCloser szervezője, atyja, Kleb Attila felkért bennünket, hogy legyünk ketten egy olyan alap duó, akikhez különböző jazz szupersztárokat fog meghívni, hogy együtt zenéljünk egy-egy koncerten. Minden koncerten új műsort játszunk a saját szerzeményinkből, illetve a meghívott zenészek repertoárjából. Attila már el is kezdte a szervezést, első alkalommal Omar Sosa kubai jazz zongoraművész és Childo Thomas mozambiki basszusgitáros lesznek a meghívott művészek. Sosa rendkívüli lelkesedéssel fogadta az ötletet, ha minden úgy megy, ahogy tervezzük, decemberben jön próbálni, a tél folyamán egy lemezt veszünk fel és jövő márciusban játsszuk az első bulit - természetesen a GetCloseren.
    Remélhetőleg sikerül ezt a projektet meg is turnéztatni. Nem szeretnék nagyon előre rohanni, mindenesetre úgy tudom, Al di Meola, Richard Bona, Mike Stern is igent mondott már az ötletre, bízom benne, hogy össze is jönnek ezek a koncertek. De bárhogy is lesz, örülök, ha Lukács Mikivel együtt játszhatok, már amúgy is régóta szerettem volna. Nagyon komoly zeneszerző, muzsikus és igazi klasszis a hangszerén. Bizakodó vagyok és nagyon várom, hogy mi sül ki ebből!

 

GetCloser Fesztivál:
szeptember 27
. • 19.00 • MoMKult

  • 19:00 Karosi Júlia Quartet
  • 20:45 Shai Maestro Trio

 

szeptember 28. • 19.00 • MoMKult

  • 19:00 Dresch Quartet
  • 20:45 Per Mathisen & Mogyoró Kornél feat. Nguyen Le, Gary Husband

 

 

Fotó: GetCloser, Barcsik Géza

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005