fbpx

50 éves lesz jövőre a nagykanizsai jazz klub – interjú Halász Gyulával

2021. október 19.

A MagyarJazz egyik állandó tudósítója Halász Gyula, aki már nemcsak a nagykanizsai jazz eseményekről, koncertekről, hanem a zalakarosi jazz fesztiválról tájékoztatja az olvasóinkat. Úgy tudjuk, hogy gőzerővel zajlik a jövő évben 50. évébe lépő kanizsai jazz klub megalapításra szervezendő program előkészítése. Ennek apropóján tettük fel kérdéseinket a rendezvény  főszervezőjéhez. Van még olyan jazz klub Magyarországon, ahol 50 éve rendszeresen szól jazz?

Már idén elkezdődött a készülődés a jövőre 50. évébe lépő jazz klub ünneplésére. Bár előtte még lesz egy rövid jazzfesztivál is Kanizsán.

  • MagyarJazz: Először is az lenne a kérdésem, hogy tényleg 50 éve folyamatosan működik a jazz klub? Nem állt le a rendszerváltáskor sem? Ott voltál a kezdetek kezdeténél? Van egy meghatározó személy a klubban, aki zenész is. Mondanál róla néhány szót? Gondolom az első években a helyi művészekre koncentráltatok. Melyik zenekar lépett fel először? Milyen különleges zenekar lépett fel a klubban?
  • Halász Gyula: Azt nem tudom pontosan, hogy melyik hazai városban mikor alakult jazz klub. Persze, ha régi dokumentumaimat átböngészném, akkor biztosan tudnék erre válaszolni. Egy biztos, hogy Nagykanizsán 1972. február 22-én alakult meg hivatalosan a jazz klub 20-30 fővel. A klubot dr. Beke Árpád orvos és Pék Pál tanár alapította. A nevükhöz kapcsolódó időszak 1972-1988 időszakához kötődik. Ezután, valamint a rendszerváltás időszakában sem állt le a jazz klub, csak ekkor már, főként vendéglátóhelyeken élőzenei formában működött. Ma is több helyen van jazz klub Nagykanizsán. Például heti rendszerességgel Tiborcz Iván jazz-zenésznél és alkalmanként a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
    Középiskolásként több barátommal részt vettem a jazz klub alakulásánál 1972-ben és későbbi programjain. Azt tudni kell, hogy a folyamatosan változó viszonyok miatt a jazz klub több helyszínen is működött. Volt egy „underground” időszakunk, amikor egy pinceklubban tartottunk rendezvényeket. Itt például a Grencsó István vezette Masina Jazz Együttes is fellépett.

 

  • MagyarJazz: Ötven év nem kis idő! Visszatekintve miben látod a jazz klub alapításának és működésének a jelentőségét? Melyik zenekar jár vissza rendszeresen más városból?
  • Halász Gyula: Talán kicsit meghökkentő, de történelmi jelentőséget tulajdonítok a jazz klub alapításának és több évtizedes működésének, beleértve a jelen időszakot is. Ha vannak mérföldkövek a kanizsai jazz történetében – már pedig vannak – akkor az egyik legjelentősebb és legmeghatározóbb esemény ez volt. Az akkori előadásokat, koncerteket, programokat ma is bármely klub felvállalhatná. Egy kis névsor az akkori előadók sorából: Gonda János, Pál Sándor, Simon Géza Gábor, Juhász Előd, Szabados György, Regős István. Az első koncertek együttesei: Szekszárdi Jazz Együttes, Benkó Dixieland Band, Interbrass, a Rákfogó, Molnár Dixieland Band és a San Sebastianban díjnyertes Szabados György zenekar. Zenetörténeti kuriózumnak számítottak akkoriban a Magyar Rádió élő közvetítései a klubból, Nagykanizsáról a ’70-es években és később is a kanizsai jazzfesztiválokról. Az akkori történéseknek az volt a jelentősége, hogy a jazz gyökeret vert a városunkban és színvonalas rendezvényei folytán elindult a nemzetközi jazzfesztiválok sorozata. Továbbá felnőtt egy új jazzgeneráció, ami motorja lett a későbbi jazz eseményeknek. Közülük néhányak külföldre mentek és jelenleg is ott élnek. Norvégiában Vincze Zoltán szaxofonos, USA-ban Farkas Norbert bőgős. Németországban Tiborcz András bőgős - Gárdonyi László és Tony Lakatos egykori zenésztársa - Tiborcz Dénes szaxofonos, Sinkovics István zongorista. A fiatal generációból Gayer Mátyást - zongora (London), Varga Dánielt - szaxofon (Budapest), Cseke Dánielt - szaxofon (Budapest) emelném ki. Fontos, hogy Kém Sándor (bőgő) Oláh Tzumó Árpád (zongora) és Hodek Dávid (dob) is Nagykanizsa-Cserfő jazz rendezvényein bontogatta a szárnyait.
    A jazz klubunknak volt saját zenekara a Kanizsa Jazz Együttes, ami alkalmanként nemcsak Kanizsán, hanem több vidéki városban is koncertezett. Kanizsán töltötte katonai szolgálatát Vukán György zongorista, aki ebben az időszakban szintén a kanizsai jazzéletet gazdagította fellépéseivel. Mellettük a színes zenei repertoárral rendelkező Hot Brass Band is helyi csapat volt, ahol vendégművészként fellépett Gadó Gábor, Elek István, Gróf Zoltán, Pados Zoltán, Süle László.

  Kanizsa Jazz Együttes

 Szabados György

  • MagyarJazz: Szerinted van köze a big bandnek ahhoz, hogy sok figyelemre méltó és hírnevet szerző jazz-zenész is kikerült ebből a városból? Kik ők?
  • Halász Gyula: A kanizsai jazzélet jelenleg több lábon áll. Egyik a Kanizsai Kulturális Központ, helyi zeneiskola, Tiborcz Iván jazz klubja, Honvéd Kaszinó. Ez utóbbi ad helyet újabban a Nemzetközi Jazznapnak és más jazz koncerteknek. A kiemelkedő zenészek közül, a Vámos Béla vezette Kanizsa Big Band tagja volt többek között Gayer Mátyás, Cseke Dániel, Varga Dániel, Kőfalvi Csaba.

  Tiborcz Iván

  • MagyarJazz: Elárulhatom, hogy statisztika alapján a főváros és környéke után Kanizsáról olvassák legtöbben és rendszeresen az újságot. Szerinted ez az érdeklődés minek köszönhető (természetesen az érdekes cikkeiden túl)?
  • Halász Gyula: Sokunknak élnek barátai ismerősei Bécsben, Budapesten, Kaposváron, Zalaegerszegen és más városokban például Pomázon ;) akik figyelemmel kísérik az itteni rendezvényeket. Többen közülük eljönnek az itteni rendezvényekre, és szeretik az ezekről való híradásokat. Persze a profi jazz-zenészek egy része is kíváncsi, hogy mi történik Kanizsán.

 

  • MagyarJazz: Kik a kedvenceid a hazai jazzszcénából? Miért? Milyen stílus áll a legközelebb hozzád?
  • Halász Gyula: Sok kedvencem van! Nagyon szeretem Bacsó Kristóf, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Dés László, Lukács Miklós, Oláh Kálmán, Binder Károly különböző formációit. Ők számomra a magas szintű minőséget, modern jazzt és a megbízhatóságot képviselik. Persze a szívemben a fiatal zenészgenerációk is benne vannak. Közülük különösen kedvelem azokat, akik kellő alázattal és tisztelettel viszonyulnak a korábbi nagy elődökhöz. Nagyon kedvelem az énekeseket is, de a jazzben számomra az instrumentális formációk a favoritok.

  Doktor Jazz = dr. Beke Árpád

 

  • MagyarJazz: Pontosan ki vagy az ottani jazzéletben, milyen titulusod, megnevezésed van, ha egyáltalán van? Milyen jazzhez kapcsolódó események fűződnek a nevedhez? Mi a polgári foglalkozásod, helyesebben mi volt, mert nemrég mentél nyugdíjba?
  • Halász Gyula: Ha röviden kellene válaszolnom, akkor azt mondanám, hogy jazz-fan. Társszervezőként folytatom azt, amit régebben is csináltam. Koncerteket, fotó- és plakátkiállításokat szervezek és írok, fotózok a jazz eseményekről. Pár éve még a helyi hetilapban is írtam. Ott több évtizeden keresztül jelentek meg cikkeim. A Nemzetközi Jazznap helyi rendezvényeit kezdetektől szervezem, a Kanizsai Kulturális Központ mellett. Tavaly szeptember óta vagyok nyugdíjas. Ennek pozitív hozadéka, hogy több időt tudok fordítani arra, amit igazán szeretek. A Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ marketingmenedzsereként mentem nyugdíjba. Itt a marketing feladatok mellett az üzemeltetés egy részét is vittem.

 

  • MagyarJazz: Megkérdezhetem, hogy a város támogatja-e a jazzt? Van-e vagy volt-e jazzkedvelő vezető a városban?
  • Halász Gyula: Áttételesen igen. A város intézményein keresztül biztosít forrást a rendezvényekhez. Sajnos azonban egy jazzfesztivál megszervezésében nem látnak kellő fantáziát. Politikai szempontok alapján - szerintük- nagyobb hozadéka van a városban tartott falunapszerű rendezvényeknek. Jazzt kedvelő önkormányzati vezető a városban szerintem kevés van. Azért is lehet az, hogy a 2500 fős Zalakaros például nagyobb affinitást mutat egy jazzfesztivál iránt, mert ők fantáziát látnak egy jazzfesztiválban. A cégvezetők közül viszont tudom, hogy vannak, akik szeretik a jazzt, támogatják is - főleg, ha megkeresik őket - és ők időnként meg is jelennek jazz rendezvényeken.

 

 

  • MagyarJazz: Jövőre lesz 50 éves a Nagykanizsai Jazz Klub. Gratulálunk! Nehéz volt fenntartani ennyi éven át a klubot? Készültök erre a jeles alkalomra?
  • Halász Gyula: Talán többen korainak tartják az 50 éves évforduló beharangozását, de
    szeretnénk rendhagyó felhívásként elindítani egy gyűjtést, ami fotókra (bármilyen formában), plakátokra, szórólapokra, relikviákra és pénzre vonatkozik azért, hogy kellő színvonalon tudjunk megemlékezni erről a jeles alkalomról.
    Nagyon készülünk erre a napra és örömmel mondhatom, hogy Budapestről, Zalaegerszegről már több pozitív visszajelzést kaptam művészektől. Itt ragadnám meg az alkalmat arra, hogy felhívjam azoknak a zenészeknek a figyelmét, akiknek mond, jelent/jelentett valamit a kanizsai jazz és szívesen részt vennének egy jazz koncerten/jam session-ön, azok jelezzék azt felém.

 

  • MagyarJazz: Milyen elképzeléseid vannak még a jövőre vonatkozóan?
  • Halász Gyula: A jövő évben a Nagykanizsai Jazz Klub megalakulásának az 50 éves jubileumára szervezett ünnepi rendezvényt emelném ki. Ezt követően szeretném, ha a Nemzetközi Jazznapot újra meg tudnánk szervezni. Régi tervem, hogy Nagykanizsa jazz-történetének 1925-1972 tartó időszakát könyv formájában megírom. Ez utóbbihoz rengeteg dokumentum, fotó áll rendelkezésemre. Emellett továbbra is támogatni szeretném, pénzzel, lobbival a helyi jazz rendezvényeket. Ja, és szívesen írok, fotózok továbbra is a MagyarJazznek :-)

 Várjuk ezután is a sok programajánlót és beszámolót, kíváncsian várjuk a februári ünnepet!

 

Fotó: Halász Gyula

  Rákfogó 1973.01.19.

 

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
24
25
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005