fbpx

Balance Wheel Group 5 éves

2021. november 18.

Balance Wheel Group fúziós jazz-zenét játszik, amelyben a latin, a funky és pop zene is megtalálható. A zenekar tagjai jól ismertek más formációkból is. Az alapítók: a gitáros Szili Róbert és a zongorista dr. Dorogi Ákos. A zenekar további tagjai: a basszusgitáron Mihalovics Dávid, a doboknál Kátai Tamás.

A BWG zenekar ünnepi koncertjére november 26-án kerül sor a MoM Kultban. Lesz egy sztárfellépőjük is, László Attila.

A zenekar egyik vezetőjét, Dorogi Ákost kérdezem az eseményről, de az EJI-ről is beszélgettünk.

  • MagyarJazz: Te hova sorolnád a Balance Wheel Groupot, ha mindenképpen kellene?
  • Dorogi Ákos: A Balance Wheel Group egy dallamos jazzt, részben smooth jazzt játszó zenekar, ahol törekszünk a könnyen befogadhatóságra a szerzemények dallamvilága és a hangszeres szólók tekintetében is egyaránt. A szerzeményeink igényesen vannak megszólaltatva, egy igazi közös örömzene.

 

  • MagyarJazz: Miért hoztátok létre a zenekart 5 évvel ezelőtt, és miért lett ez a különös neve?
  • Dorogi Ákos: A zenekar létrehozása úgy kezdődött, hogy 5 évvel ezelőtt Szili Robi gitáros barátommal együtt zenéltünk több különböző formációban és a közös zenélésekből gyorsan barátság szövődött. Közösen megfogalmaztuk, hogy szeretnénk létrehozni egy saját kompozíciókat játszó zenekart. Úgy éreztük, hogy a barátság, a közös zenei ízlések segítenek e célt megvalósítani, ezért 2016-ban kerestünk magunk mellé két nagyszerű zenészt, Almási Kornél basszusgitárost és Horváth Zoltán dobost, akikkel közösen elkezdtük a munkát. 2018-ban elkészült első albumunk, amelyen már Berkesi Alex basszusgitározott, mert Kornélnak más irányú, nagyon sok elfoglaltsága lett. 2019-óta már a jelenlegi összetétellel dolgozunk együtt, ahol a basszusgitárosunk Mihalovics Dávid és a dobosunk Kátai Tomi. Nagyon kiváló kollégák ők is, akikkel ugyancsak zenésztársakból barátokká váltunk, és egy jól működő, stabil csapatot alkotunk.
    A zenekar nevének megalkotása egy kicsit misztikus történet, amelynek a lényege, hogy Robival megbeszéltük, hogy írjunk össze zenekarneveket külön-külön és majd egyeztetünk. Mindketten felírtuk a Balance Wheel nevet… A balance az egységre a közös együtt gondolkodásra, az egyensúlyra vonatkozik a wheel kereket jelent. Mivel Robi hobbija az órajavítás és az órákban van egy ilyen balance wheel (billegő) ezért ő ebből a megfontolásból írta lehetséges névként a Balance Wheel nevet, én pedig csak megérzésből… Akkor azt gondoltuk, hogy ez biztos nem véletlen, ezért így lett a nevünk Balance Wheel Group. Mint saját gyermekünkre, úgy tekintünk a Balance Wheel Groupra, remélhetőleg sokáig tudunk még közösen együtt zenélni, így ebben a formációban.
    Küldetésünket is közösen fogalmaztuk meg, hogy zenekarunk minőségi és szórakoztató dallamos jazz-zenét játsszon a közönségnek, amelyben az örömzenélés és a minőségi értékek domináljanak.

 

  • MagyarJazz: Nemrég jelent meg az új, második lemezetek. Mikor is pontosan? Már fent van a zenemegosztókon. Mi volt a koncepciótok? Jól érzem, hogy főleg az első számban, van egy kis 80-as évek utánérzés? Milyen szerzemények hangzanak el? Melyik kiadónál jelent meg?
  • Dorogi Ákos: A második lemezünk Pane of Glass címmel, szerzői kiadásként 2021. július 11-én jelent meg, amelyet minden nagy külföldi zenei megosztón meg lehet találni. A terjesztésben a dalok.hu internetes portál és zeneáruház segít. A második lemezünk koncepciója ugyanaz volt, mint az első lemezé, hogy egy igényes, önazonos zenei anyagot készítsünk el. Törekedtünk itt is az egyéni felismerhető hangzásra és a könnyen befogadható dallamos témák és improvizációk megkomponálására. Nagyon örültünk, hogy már rajtunk kívül Dávid szerzeményei is hallhatóak a lemezen. A lemezt így még jobban a sokszínűség, a sokoldalúság jellemzi. Utánérzés tekintetében nem tudom, hogy kihez lehetne hasonlítani a szerzeményeket, sok nagy kedvencünk van, így többek között a Fourplay zenekar zenéje nagyon közel áll hozzánk, de lehetne még sok más zenekart is megemlíteni… Ezek mind hatással vannak ránk, és emellett természetesen a saját zenei harmónia és ízlésvilágunk határozza meg a dalok milyenségét.

  • MagyarJazz: Az ötödik évet ünneplitek a MoMban. A lemez dalait fogjátok játszani?
  • Dorogi Ákos: Igen, eljátsszuk a teljes második lemezanyagot, hiszen mint lemezbemutató koncert szerintem így helyénvaló. Ezen kívül felkértük Magyarország egyik legjobb jazzgitárosát, zeneszerző és zenepedagógus kollégánkat László Attilát, hogy közreműködjön fellépő művészként, így az ő dalaiból is játszunk párat a koncerten. Szerintem nagyon izgalmas lesz, már nagyon várjuk!

  • MagyarJazz: A zenekarnak van már egy gitárosa, Szili Róbert. Miért pont László Attilát hívtátok meg vendégnek erre a jeles alkalomra?
  • Dorogi Ákos: László Attila mindhármunkat tanította még a Zeneakadémián, és emellett számos érv szólt mellette. Többek között a zenei ízlésvilágunk közel áll egymáshoz, másrészt személyes, közös kötődéseink is vannak, harmadrészt egy nagyszerű ember és kiváló muzsikus és zeneszerző, aki meggyőző gitárjátékával emelni fogja a koncertünk színvonalát. Attila Kaposvárról származik éppen úgy, mint én és sok emlék köt minket ehhez a városhoz. Robi is Kaposváron járt gimnáziumba, éppen oda ahová Attila is járt anno. Szóval vannak közös személyes kötődéseink is… Nagyon nagy megtiszteltetés, és öröm hogy Attila elfogadta a meghívásunkat, és nagyon reméljük, hogy még lesz folytatása ennek a közös munkának és koncertnek.

 

  • MagyarJazz: Mielőtt megkérdeznélek a pontos időpontról, jegyvásárlásról, megkérdezhetlek arról, ami nem ehhez a koncerthez kapcsolódik? A polgári foglalkozásod az EJI-nél jogász, és nemrég érkezett a hír, hogy a Spotify-jal is felveszi a harcot a kifizetések miatt az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, ahogy anno megtette a Deezerrel, ahol megnyerték a pert. Mikor indul meg az egyeztetés ezzel a zenemegosztó szolgáltatóval?
  • Dorogi Ákos: Természetesen az aktív zenélés mellett a Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezeténél, valamint az Előadóművészi Jogvédő Irodánál dolgozom jogászként, így próbálok segíteni a zenészeken, művészeken. Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy az EJI felvette a harcot ezekkel a zenemegosztó szolgáltatókkal szemben, hogy ne csak profitszerzésre használja a magyar előadók felvételeit, hanem az előadóművészek kapjanak ezekből a bevételekből, mert eddig a zenészek döntő többsége egy fillért sem kapott ilyen formán. A jogi eljárás folyamatban van a Spotify-jal kapcsolatban és remélhetőleg hamarosan le is zárul egy peren kívüli egyezség vagy egy bírósági ítélet formájában. Amennyiben a Spotify-jal rendeződik a jogi helyzet, úgy még a további nagy zenemegosztó szolgáltatók, mint az Apple Music és a YouTube Music vannak tervben egy hasonló eljárás lebonyolítására és az előadóművészek érdekeit szolgáló szükséges intézkedések megtételére.

 

  • MagyarJazz: Kérlek, mondd el, pontosan mikor lesz a MoMban a koncertetek, és hol lehet jegyet venni rá. Sok sikert kívánok!
  • Dorogi Ákos: A koncertünk november 26-án 20.00 órai kezdettel lesz megtartva a MOM Kupolatermében, amelyre jegyeket a MOM oldalán a Momkult.hu oldalon lehet elővételben megvenni:
    https://momkult.hu/programok/balance-wheel-group/
    Nagyon szépen köszönjük az interjút és a jókívánságokat!

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005