fbpx

Podcast sorozat / Se jazz, se rock?! – Önképzőköri vita a jazzrockról

2021. december 30.

A Jatakucs a 2021. áprilisi összejövetelén a fúziós zene és a progresszív rock stílusok születésének társadalmi és kulturális kérdéseit járta körbe.

A „Ain’t jazz, ain’t rock?” mottó önmagában is a műfaj definiálásának problematizálását állította középpontjába a hibrid zenei stílusok kapcsán. Wagner Sára problémafelvető előadása és az azt követő beszélgetés egy olyan kiindulópontot és keretrendszert rajzolt meg, amely támpontul szolgálhat az egyes stílusok történeti, társadalmi és gazdasági jelentőségének tárgyalásához. Felvetette a zenei élet paradigmaváltásainak, a toplisták, a kulturális hierarchia, az egyes stílusoktól való elvárások és a stílusokat meghatározó emblematikus zenészek szerepének, a droghasználat és az alkotás közti összefüggés kérdéseit.

A szerkesztett hangfelvétel elején – a vitakör szokásaihoz híven – a Jatakucs alapítójának, Zipernovszky Kornélnak felvezető gondolatai hallhatóak. A fúziós zene születésének illusztrációjaként, a rövid kontextualizáló előadást, majd az azt követő beszélgetést a Miles Davis: Birth of the Cool című dokumentumfilm közel tíz perces részlete vezette fel, amely a fúzió gazdasági és populáris vonatkozásainak, Miles Davis karakterének, valamint a Bitches Brew esztétikai újdonságának és sikerének bemutatására szolgált. Ez a felvételen nem hallható, film a Netflixen érhető el.

Olvasóinknak ajánljuk, hogy az EZEN A LINKEN elérhető .pdf fájlt nyissák meg, mert a bevezető előadás szöveges és képi illusztrációi találhatók benne.

A podcaston megszólalók sorrendben: Zipernovszky Kornél (ZK), Wagner Sára (WS), ZK, Karap Zoltán, WS, Karap Zoltán, WS, Havas Ádám (HÁ), ZK, HÁ, WS, HÁ, ZK.

A hivatkozott lemezborító, egyben bevezető cikkünk címlapképe a Miles Davis-féle Bitches Brew.

Az előadásban elhangzó hangfelvétel részletek:

  • The Ba-Benzélé Pygmies

https://www.youtube.com/watch?v=YcGZfVehez0

  • Watermelon Man

https://www.youtube.com/watch?v=4bjPlBC4h_8

 

Podcastjaink publikálását az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program tette lehetővé.

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005