fbpx

Podcast sorozat / Revüoperett avagy a Vígszínház a Cirkuszban

2022. február 20.

A 2015-ben alapított Jazztanulmányi Kutatócsoport 2021-22-ben folytatja műhelyvitáit a klasszikus önképzőköri formában. Ötödik tavalyi műhelyvitáján a Jazztanulmányi Kutatócsoport kicsit kilépett a [valaha] füstös jazzklubok akolmelegéből, és operettszínházi vizekre merészkedett.

            Mi is kérjük olvasóinkat, podcastunk hallgatóit, hogy előítéletek nélkül fogadják ezt az izgalmas előadást. Lengyel Emese kalauzol bennünket a két világháború közötti időszakra fókuszálva, előadásának címe: Az operett műfaji kanonizációjának problémái. Kiindulópontja Heltai Gyöngyi tanulmánya: „A két világháború közti pesti operett stiláris és ideológiai dilemmái: a Király Színház példája (1920–1936)”, amely először a Tánctudományi Közleményekben jelent meg, de digitalizált formában is hozzáférhető az interneten. 
            A fiatal kutató, Lengyel Emese, akinek egyik interjúja „Az operett az anyanyelvem” címmel jelent meg, úgy érvel, hogy az operett hibrid műfajként működött, és alárendelődött a tömegszórakoztatás új, divatos formáinak és stílusainak, így a revünek és a jazznek. Előadásában kitér a Fővárosi Nagycirkusz 1934-es revüoperett bemutatójára is. A körülbelül félórás előadás után következett több mint kétszer ilyen hosszú vitát ezúttal a podcastban nem közöljük.

 

 

 

Podcastjaink publikálását az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program tette lehetővé.

 

Fotó: https://www.britannica.com/art/vaudeville

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005