fbpx
Print this page

Interjú a Sebestyén Patrik Sextet vezetőjével

2021. november 28.

Sebestyén Patrik két éve nyerte el Az év fiatal jazz-zenésze díjat. Majd a Müpa Jazz Showcase-re meghívták a zenekarát, ezután tavaly a Hangfoglaló Program - mely fiatal előadókat segít - egyik nyertese lett. Ennek köszönhetően idén megjelent a zenekar első lemeze, a Colors of Fortune album.

Nemrég készült videó-interjúban (fent) Sebestyén Patrik mesélt a tanításról, zenekarokról, az új lemezről, melyet a sextet tagjaival – Ifj. Oláh Kálmán - szaxofon, Farkas Zsolt - zongora, Stummer Márton - gitár, Miskolczi Márk - bőgő, Richter Ambrus - dob – vett fel. A YouTube videóban sok-sok zene is hallható. Azóta azonban megjelent egy újabb lemeze, erről kérdezem.

 

  • MagyarJazz: Nemrég jelent meg egy minialbumotok Stummer Mártonnal, aki a sextet tagja is. Miért éreztétek fontosnak, hogy a 30 perces anyag lemezre kerüljön?
  • Sebestyén Patrik: Marcival mindketten sokat ötletelünk, külön-külön és együtt is. Igyekszünk aktívak lenni, ahogyan színpadon játszó muzsikusként, úgy a zeneszerzés, a tanítás és stúdiómunka terén is. A Sextet lemez után egyből azon gondolkodtunk, hogy milyen legyen a következő lemez és a duót választottuk. Szerintem fontos, hogy egy zenész legalább évente 1 lemezen szerepeljen, saját néven vagy közreműködőként és akár egy ilyen kislemez is megteszi. A lényeg, hogy aktívak maradjunk.

  • MagyarJazz: Kik írták a lemezre került számokat? Hova sorolnád, milyen stílusba ezt a lemezt?
  • Sebestyén Patrik: Marci nagyon aktív zeneszerző, a lemezen az ő műveit játsszuk. Ezek eredetileg klasszikus szóló gitár darabok, utólag írtuk át trombita-gitár formációra. Manapság nehéz stílusokat megfogalmazni, könnyen vegyülnek a különböző műfajok egymással, s nem is igazán szeretek címkézni. Szerintem két fő stílus van a zenében, az ízléses és az ízléstelen. :D viccet félretéve, ez valahol a klasszikus zene és a jazz határán mozog.

 

  • MagyarJazz: Mikor lehet legközelebb meghallgatni a sextet és a duó albumot? Idén még lesz koncerted valamelyik zenekarral?
  • Sebestyén Patrik: Bármikor, fent vannak az összes online felületen. Mindkét formációval volt már lemezbemutató koncertünk, s nem tervezünk többet. Új anyagokkal készülünk és most kicsit többet fogunk foglalkozni a Chet’s Mood Trióval. Lehet, hogy a következő lemezt ezzel a formációval valósítjuk majd meg. 
    Az említett 3 formációval már csak jövőre lesznek koncertjeink, szerencsére nem kevés. Most egy kis műhelymunka következik, lehet zenét szerezni, próbálni, gyakorolni. Decemberben az Ephemere zenekarral lesz 4 koncertem: 9-én, 11-én, 15-én és 17-én.

 

 

Fotó, videó: Irk Réka

 

 

 Kapcsolódó cikkek: Az arányok tisztelete // Sebestyén Patrik Sextet – Colors of Fortune