fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
11
Dátum : 2021. szept. 11.

Fiatal tehetségeké a jövő hét

2021. január 23.

Hétfőn Jazz Csillagvizsgáló, kedden Lakatos „Ablakos” Dezső ösztöndíjasok, pénteken az év fiatal jazz-zenésze 2020-as győztesének a fellépését, majd szombaton a 2021-es Év fiatal jazz-zenésze választást közvetítik online a BJC-ből.

A vasárnapi Müpa tehetségkutató versennyel nem zárul le a fiatal tehetségek keresése, bemutatása. A jövő héten a Budapest Jazz Club ad lehetőséget kiváló minőségű élő közvetítéssel, hogy fiatalok bemutatkozhassanak a közönségnek. Ez annál is fontosabb, mert már egy éve nem tudtak pódiumra lépni, elmaradtak az egyetemek, konzik félévi, évvégi közönség előtti vizsgái.

Hétfőn (január 25. 17.00) a Harmónia Jazzműhely negyedévente jelentkező Jazz Csillagvizsgáló sorozatában a tehetséges fiatal szaxofonosok közül mutathatják be tudásukat hárman, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai közül. Borbély Mihály és Elek István tanítványai közül hárman kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a széles közönség előtt: Cseke Dániel, Gergely Edvárd és Uher-Győrfi Bálint. Hétfőn 17 órakor követhető online streamingen a Harmónia Jazzműhely Alapítvány Facebook oldalán és itt a MagyarJazz portálon az előadásuk.

Kedden (január 26. 20:00) a 2020. évi Lakatos „Ablakos” Dezső ösztöndíjasok koncertjét közvetítik a Budapest Jazz Club Facebook oldalán. „…a Lakatos „Ablakos” Dezső ösztöndíj, mely a fiatal pályakezdő, kiemelkedő tehetségű jazz zenészeknek juttat havi támogatást. Az ösztöndíj elnyerésének feltételei hasonlóak a klasszikus zenészek számára kiírt Fischer Annie ösztöndíjéhoz, de itt annyi a különbség, hogy ezt nem csak főiskolát vagy egyetemet végzett zenészek nyerhetik el.” – mondta László Attila, aki a Magyar Jazz Szövetség égisze alatt 15 éve hozta létre ezt a díjat. Kedden ugyancsak hárman lépnek fel a BJC-ben: ifj. Oláh Kálmán (szaxofon), Szabó Dániel Ferenc (dob), Varga Balázs (gitár).

Itt hívnánk fel a figyelmet, hogy még lehet jelentkezni január 31-ig a 2021. évi Lakatos „Ablakos” Dezső ösztöndíjra!

Pénteken (január 29. 17:00) ismét a Harmónia Jazzműhely Alapítvány szervezésében mutatkozhat be egy fiatal jazz-zenész. Ez a program már szeptember óta fut az alapítványnak köszönhetően. Már több mint 30 fiatal kezdő zenész kapott lehetőséget arra, hogy ismert, befutott zenekarokkal, elismert jazz-zenészekkel együtt muzsikáljanak. Pénteken Horváth Albertnek lesz alkalma bemutatkozni Szalay Gábor jazzgitáros zenekarában, aki Az évi fiatal jazz-zenésze volt 2020-ban, és vasárnap a saját zenekarával léphet színpadra a Müpa tehetségkutatójában.

Szombaton (január 30. 20:00) pedig megválasztják az idei év fiatal jazz-zenészét, amit a Magyar Jazz Szövetség szervez. Pintér Zoltán 6 éve találta ki ezt a versenyt fiataloknak, ami abban különbözik minden más versenytől, hogy a nyertest, nyerteseket egy éven keresztül mentorálják a Szövetség elnökségi tagjai. Erről a versenyről még később részletes tájékoztatást adunk. Közönségszavazás is lesz, ahogy azt már megszokhattuk minden évben.

Nézzék minél többen a fiatalok előadásait, mert ők a jövő zenészei.

Pallai Pétert idézném: „Aki nem sznob, nem csak a már bevezetett nagy nevekre utazik, itt olyan zenészeket hallhat, kiknek koncertjeire néhány éven belül a sznobok is tódulni fognak.”

 

Fotó: Irk Réka