fbpx

Podcast sorozat / A modális jazz elméletétől az improvizáció gyakorlatáig – Juhász Gábor előadása a Jatakucsban

2022. március 01.

A modális jazz az 1950-es években alakult ki New Yorkban. George Russell 1953-ban megjelent zeneelméleti műve, a The Lydian Chromatic Concept and Tonal Gravitation adott elméleti muníciót a modális jazz kialakulásához, de Miles Davis Kind of Blue című 1959-ben megjelent nagylemeze tekinthető a fordulópontnak, amely után világszerte elismert lett a modális gondolkodás a jazzben.

 

A Jatakucs első 2022-es podcastjának felvételén Juhász Gábor ismertette George Russell forradalmi elméletét. A modern jazz legjelentősebb komponistái szinte kivétel nélkül használták a modális gondolkodás eszközeit, de Philip Glass, Toru Takemicu vagy épp a Pink Floyd alkotásaiban is felismerhető Russell elméleti öröksége. A közel egyórás előadás illusztrációjára Gábor kézbe vette a gitárt is. Utána a vitavezetőn, Zipernovszky Kornélon kívül kérdést tett fel az előadónak Szereceán Tihamér és Karap Zoltán.  

 

Juhász Gábort aligha kell bemutatni, a MagyarJazz kritikusainak szavazatai alapján az év gitárosa lett, korábban Gramofon- és Artisjus-díjas, Jónás Tamással pedig Aegon-társdíjas. 2006-ban alapított triójával saját szerzeményeivel és feldolgozásokkal (pl. A Love Supreme) kiemelkedő népszerűségre tett szert, ezen túl számtalan jelentős zenekar szólistája volt. Joggal hirdette az Opus Jazz Club április eleji koncertjét így: „Egyik legnagyobb zenei történetmesélőnk”. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazzgitár szakán, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz tanszékén. A honlapján (www.juhaszgabor.eu) felsorolt híres zenészek közül, akikkel együtt dolgozott, a davis-i hagyományba tartozó Palle Mikkelborgra külön is felhívta a figyelmet.  

 

 

 

 

Podcastjaink publikálását az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program tette lehetővé.

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005