fbpx

John Scofield – John Scofield / Juhász Gábor ajánlásával

2022. máj. 13.

John Scofield kiadott egy szóló albumot az ECM kiadónál. Tizenhárom dal van a lemezen, mindegyiket az Ibanez elektromos gitárjával, Fender erősítőjével vette fel egy Boomerang looper pedál segítségével, otthon a pandémia alatt. Gyönyörű lemez. A megjelenés napján kétszer is végighallgattam, és amikor megkaptam a CD-t akkor is, és persze azóta is, például most jógázás közben mielőtt leültem megírni az ajánlómat. Persze mindez érthető, hiszen Scofield rajongó vagyok.

Tudom, hogy nem én vagyok egyedül. Valójában amerre körülnézek Scofield rajongókat látok. Mi lehet ennek az évtizedes rajongásnak az oka? Egy interjúban Scofield erre a kérdésre azt a tömör választ adja, hogy a nyújtásai és a vibrátói miatt népszerű például a fiatalok körében. Ennyire egyszerű volna? Nem kizárt, hogy igen. A frazeálás eszközei a legfontosabb tényezők a hangszeres zenében. Ettől válik énekszerűvé, felismerhetővé valakinek a játéka. Scofield gitározása két hang után felismerhető. Scofield eszközei a blues-ból fakadnak. BB King nyújtásai, Muddy Waters ritmusai és természetesen Miles Davis lélegzése.

Amikor bekerültem a jazztanszakra és ezzel a magyar jazzgitározás vérkeringésébe, két követendő fiatal jazzgitáros világsztár volt: Pat Metheny és John Scofield. Én akkor inkább a Metheny példát követtem, pedig mielőtt Pestre költöztem, Pécsett játszottam egy blues kocsmában is. Talán épp a különbséget akartam megfejteni? Már nem is emlékszem. Ettől függetlenül sok John Scofield transzkripciót készítettem. Akkoriban az volt az újdonság, hogy Scofield milyen bonyolult skála-akkord kapcsolatokat tud felépíteni. Mennyire modern. Olyan gitáron, mint Herbie Hancock zongorán. Rajongtam a zenéjéért, de a hangszíne sokszor nem tetszett. Használt egy stereo chorus nevű pedált, ami nem segített az apró nüanszainak a kihallásában. Olyan ez a chorus pedál, mintha minden ételt vegetával készítenének. Vagy Indiában masala fűszerkeverékkel. Annyira egyforma. Scofield egy interjújában elmondja, hogy az anonim chorus használók közösségében sikerült leszoknia a kütyüről. Nagyon jó humorérzéke van. Ma már álomszerű a hangszíne. Minden apró rezdülés, hajlítás pontosan hallatszik, az elektromos gitár soha nem tapasztalt érzelmi sokszínűséget ért el Scofield keze alatt.

Furcsa dolog ez a rajongás. Az ember együtt öregszik a rajongása tárgyával. Állítólag Ablakos Lakatos Dezső haláláig rajongott Cannonball Adderley játékáért. Pedig nagyon is megvolt a saját hangja, de még mennyire! Néhányszor volt szerencsém játszani Ablakossal.

Ha jön Pestre Scofield, igyekszem ott lenni, ha megjelenik egy lemeze minél hamarabb meghallgatom. A neten látható interjúit szerintem mind láttam. Ismerem a gesztusait, humorát. Ugyanazokért rajong, akikért én, hasonlóan gondolkodik a világról, neki is örökbefogadott kutyája van, ilyesmi. Olyan mintha ismerném.

Egyszer a Müpában a feleségem legkisebb lányával sorba álltunk egy autogrammért a frissen vásárolt CD-vel. Nem nagyon szoktam ilyet csinálni, de abban a helyzetben ez jópofa volt. Olyan családi sorban állás. A zenekarban mindenki nagyon kedvesen aláírt, mosolygott. Odaértünk a jó ismerősömhöz, John Scofieldhez, és egy idegen tekintet nézett vissza. Furcsa volt. Az agyamnak kellett emlékeztetni az érzékeimet, hogy az ismeretségünk egyirányú. Csak én ismerem őt, még ha behatóan is.

Bő két évtizede írtam néha recenziókat, nem csak ilyen szubjektív szösszenéseket. Akkor egy ismerősöm azt tanácsolta, azt írjam meg, hogy ki rohanjon megvenni a lemezt és ki kerülje el a boltot jó messzire. Nos ezt az albumot vegye meg, töltse le, másolja át mindaz, aki szereti a gitározást és/vagy a jazzt. A többiek nyugodtan kerüljenek egy nagyot. A lemez nagyon jól szól! A borító szép, és Scofield ír rövid megjegyzéseket a dalcímek mellé. Ez például a vásárlás mellett szól.

 

ECM, 2022

 

Legközelebbi hazai koncert: Budapest Jazz Club • 2022. május 17.
https://www.bjc.hu/programok/eloado/john-scofield-trio/
Megrendelhető: https://lemezkucko.hu/scofield-john-john-scofield-2395411

 

  1. CORAL (Keith Jarrett)
  2. HONEST I DO (John Scofield)
  3. IT COULD HAPPEN TO YOU (Jimmy Van Heusen, Johnny Burke)
  4. DANNY BOY (Traditional)
  5. ELDER DANCE (John Scofield)
  6. MRS. SCOFIELD'S WALTZ (John Scofield)
  7. JUNCO PARTNER (Traditional)
  8. THERE WILL NEVER BE ANOTHER YOU (Mack Gordon, Harry Warren)
  9. MY OLD FLAME (Sam Coslow, Arthur Johnston)
  10. NOT FADE AWAY (Norman Petty, Charles Hardin)
  11. SINCE YOU ASKED (John Scofield)
  12. TRANCE DE JOUR (John Scofield)
  13. YOU WIN AGAIN (Hank Williams)

Közreműködik:

John Scofield - Elektromos gitár, Looper

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005