fbpx

Több mint osztálytalálkozó // Nagy-zene-kari a Müpában

2020. december 05.

2020. december 9-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében ad koncertet a László Attila művészeti vezetésével fellépő Senior Big Band neves vendégszólistákkal, Harcsa Veronika énekesnővel, Gyémánt Bálint gitárossal és Szolnoki Péter énekessel, illetve kiemelt szólista szerepet kap Borbély Mihály szaxofonos. Műsorukon a big band-irodalom gyöngyszemei és karácsonyi meglepetések sorakoznak. Az előadást online követheti majd a nagyérdemű a mupa.hu oldalon. Az eseménnyel kapcsolatban László Attilával beszélgettünk.

magyarjazz.hu: Mi volt az első gondolatod, amikor megkaptad a felkérést?

László Attila: Nagyon megörültem neki, hiszen a big band muzsikálás, a közös zenélésnek ez a formája mostanában kevés lehetőséghez jut a járványhelyzet miatt. Ráadásul nagyszabású és exkluzív környezetben, a Müpa Hangversenytermében megvalósuló alkalomról van szó. Annak külön örülök, hogy ismét a Senior Big Banddel játszhatunk, hisz nagyon erős személyes kötődésem is van hozzá túl azon, hogy a nagyzenekari zenélés általában közel áll hozzám – több mint harminc éve oktatom a jazz tanszéken a big band gyakorlatot. Ezekkel a muzsikusokkal, akik az elmúlt évtizedek növendékeiből összeálló „válogatott”, azért is különleges minden fellépés, mert valamennyien eltöltöttek három-négy évet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén a big band-gyakorlatokon, ezért nem csak közös zenei nyelv, hanem barátságok is kialakultak. Ennek minden megnyilvánulása örömmel tölt el, ráadásul ez egy karácsonyi felhangokkal is rendelkező koncert lesz, ami zenei értelemben is kifejezett érzelmi töltést ad a fellépésnek.

 

magyarjazz.hu: Mi vezérelt az elhangzó művek összeválogatásánál?

László Attila: Szerettem volna a lehető legtermészetesebb módon megmutatni azokat az erényeket, amelyeket egy nagyzenekar magában hordoz. A zenészek képességei igen kiválóak, ami azért is fontos, mert a járványhelyzet okán viszonylag kevés próbával kell megoldanunk a felkészülést. A lehető legvonzóbb, egyben igényes zenei kínálatot szeretnénk nyújtani a közönségnek, amelynek előadását mi magunk is élvezhetjük, ily módon mindenki jól jár. Elismert és népszerű amerikai hangszerelések legjavából válogattam jó néhányat egy csokorba szedve, amelybe kerül néhány szál karácsonyi virág is, de összhatásában próbáltam kerülni a túlcsorduló érzelmességet.

 

magyarjazz.hu: A Senior Big Band mindig változó tagfelállású, többnyire a vezető hazai big bandek kiváló zenészeiből áll össze. Már többször elhangzott nemzetközi viszonylatban is, hogy big band-nagyhatalom vagyunk, és mondhatnánk, elegendő a legtapasztaltabb, legbiztosabb kezű zenészeket összehozni, garantált a tökéletes nagyzenekari hangzás. De azért aki kicsit jobban ismeri a zenei világot, tudja, mennyire meghatározó a csapatkapitány. Mi az, amitől a Senior Big Band akkor is saját hanggal rendelkező zenekar, ha csak alkalmi társulás? Mit teszel hozzá a munkához, hogy a végeredmény lenyűgöző legyen?

László Attila: Ahogy említettem, több évtizede vezetem a jazz tanszék big bandjét. Szinte valamennyi, a Senior Big Bandet alkotó zenésszel közeli kapcsolatban vagyunk azóta is, hogy elvégezték tanulmányaikat. A közös zenei nyelv alapjait igazából már ekkor, a big band-gyakorlat órákon volt alkalma a zenészeknek elsajátítani. Volt időnk olyasmivel is foglalkozni, hogy stílus, ízlés… Nagyon nagy dolog! Külön öröm számomra, és a mostani alkalom ünnepi jellegét erősíti, hogy ezek a visszatérő tanítványok, legyenek bármilyen korúak, megőrizték a vonzalmukat a nagyzenekari játékhoz, és máig aktívak ebben a formációban. Köztük is sok erős kapcsolódási pont van tőlem függetlenül is. Sokan közülük befutott zenészek lettek. A korábbi, Müpa-beli Senior Big Band-koncertek is kivételes hangulatúak voltak, ez, a december 9-i alkalom is több lesz, mint egy osztálytalálkozó.

 

 

magyarjazz.hu: Honnan származik a big band iránti vonzalmad?

László Attila: Annak idején a Rádiózenekarban játszottam stúdiózenészként 6 éven át. Utána Gonda János, az egykori jazz tanszak alapítója hívott meg, vezessem az iskolai nagyzenekart. Akkor ment nyugdíjba Deák Tamás. Már korábban hangszereltem nagyzenekarra. Rendkívül izgattak azok a dramaturgiai lehetőségek, amelyek egy 17-19 tagú zenekar esetében kínálkoznak. A másik erős indíték, hogy a közösségi zenélést az egyik legszebb, legfelemelőbb dolognak tartom. A jazz esetében ráadásul az alkotás valós időben történik. Óriási lehetőség akár egyetemista korú zenészeknek az egyéniségüket ilyen módon szabadon, mégis nagyon meghatározott keretek közt kibontakoztatni – tizenhét ember nem játszhat minden kötöttség nélkül.
Egy további szempont, hogy amikor neves szólisták lépnek fel big band-kísérettel, megfigyelhető, hogy szinte szárnyakat kapnak. Ilyenkor a zenekar is érzi azt a plusz energiaáramlatot, amit a szólista átél és visszasugároz a big bandre. Így volt ez Miroslav Vitous és különösen Patti Austin vagy a magyar jazzdívák esetében, a Senior Big Band korábbi Müpa-beli fellépésein.  Ez alkalommal is nagyszerű szólisták teszik majd teljessé az élményt, s mind testhezálló feladatot kapnak, amelyben kiteljesedhetnek.

;

 

magyarjazz.hu: A covid-helyzet miatt a Müpa nyáron autósmozi-koncerteket tartott, ebben a sorozatban is megszólalt egy alkalmi big band a 30 éves Magyar Jazz Szövetség köszöntésére, amelyben gitáros szólistaként működtél közre. A december 9-i koncertet a közönség online közvetítés formájában tudja majd követni. Számos dolgot föl lehetne sorolni, mit veszít zenész és közönség az által, hogy nem egy térben helyezkedtek el. Mi lehet előnye vagy erénye egy effajta távolságtartó helyzetnek?

László Attila: Örülök, hogy ez is szóba került, mert általában a technikai részletek kevésbé érdekesek a közönség számára. Most viszont a körülmények felértékelődnek, fontos, hogy ilyen módon is lehessen ezt a fajta zenét élvezni, hallgatni, játszani. Természetesen vigyáznunk kell magunkra és egymásra, hiába lenne kívánatos, hogy minél közelebb üljenek a zenészek az egyes szólamokban, most a távolságtartásra kell helyezni a hangsúlyt a próbák és az előadás során is. Ez által is tükröt tartunk a jelenlegi valóság elé: most a távolságtartás idejét éljük, a zenében, a mindennapokban, a családi összejöveteleken is. Ez van, de túléljük!
A tényt, hogy nem lesz jelen közönség, mi, zenészek el tudjuk viselni, így is bele fogunk helyezkedni a szerepünkbe tudva azt, hogy online figyelnek minket a nézők. Különösen megnyugtató, hogy a Müpa remek stábja készíti a felvételt, így a hangot és a képet is a legmagasabb színvonalon élvezheti a közönség. Elmondhatom, nem sok olyan hely létezik, ahol a partitúrákat előre megkapja a zenei rendező, aki annak tanulmányozása után, a zenei történések ismeretében irányítja a videófelvételt. Amíg egy élő koncert esetében a néző választja meg, hová fordítja a tekintetét, videófelvételnél rendkívül fontos, hogy olyan módon kövessék le a kamerák az eseményeket, ami azt a benyomást kelti a nézőben, jelen van a produkció alakulásakor.
A mostani vírushelyzet szükségszerűen felértékeli az egyéni, szuverén megnyilatkozásokat, hiszen csak nagyon korlátozott módon van lehetőségünk együtt lenni. A Senior Big Band működésének egy érdekes és különös állomása lesz ez a koncert. Köszönet érte a szervezőknek, résztvevőknek!

 

Koncert időpontja: 2020. december 9., 20:00 - 21.30

A koncert élő közvetítése (de a közvetítés után törlésre kerül): https://www.mupa.hu/  és  https://www.youtube.com/channel/UC3AnkBHZedO9GjRF1CyEZtQ

További információ:  https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/nagy-zene-kari-a-senior-big-band-laszlo-attila-vezetesevel-2020-12-09_20-00-mupa-home

 

 

Fotó: Sztraka Ferenc, Pintácsi Viki, Glodi Balázs