fbpx

„igazi hibrid-koncertre számíthat a közönség csütörtökön” – Interjú Kuna Valéria

2022. március 14.

A közönségszavazat alapján a KunaTones albuma lett az év jazzlemeze: Between Past and Future. Március 17-én élőben is meghallgathatják a rajongók, és akik kíváncsiak erre a különleges, soktagú zenekarra. Kuna Vali az együttes vezetője, aki nem akármilyen hangszert fúj. Még egy különlegesség: a zenekar tagjainak alapját testvérek alkotják, akik mind fúvós hangszeren játszanak.

Kuna Valit nemcsak a következő koncertjéről kérdezem, hanem miután hangszeres női jazz-zenész is, nemcsak énekes, ezért kitérünk a női jazz-zenészek helyzetére is, amit február végén indítottunk, és Pozsár Eszter mondta el elsőként véleményét ezzel kapcsolatban.

  • MagyarJazz: Gratulálunk az első helyezéshez! Milyen a közönséggel a kapcsolatotok? Hogyan tudtok kommunikálni a rajongóitokkal, miben számíthattok a menedzseretekre?
  • Kuna Vali: Nagyon köszönjük az első helyezést a szavazóknak, és természetesen a verseny megszervezésével járó munkához mi is gratulálunk! Jó érzés tudni, hogy a jazz műfaja több szálon eljuthat a közönséghez. Ide kapcsolódik első kérdésed, amihez annyit tudok hozzáfűzni, hogy mi kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, mivel nagyon kicsi korunk óta együtt zenélünk a színpadon a testvéreimmel, ezért sokan évtizedek óta követik munkánkat.
    Sokszor a háttérben munkálkodik ez a fajta figyelem és bizalom a közönség részéről, de az ilyen versenyeken számunkra is meglepő módon mindig megmutatkozik, hogy értékelik a zenéhez fűződő viszonyunkat, legyen szó bármely műfajról.
    Jelenleg leginkább a közösségi média segít abban, hogy a rajongókkal kommunikáljunk, habár ezen a téren még vannak elmaradásaink, hiányosságaink, sajnos nem vagyunk a technika emberei.
    Menedzserünk, Hagyánek Barbara, aki egyben a családunk tagja is – hiszen Gyula testvérem felesége – mindenben támogat minket feltétel nélkül és ez a fajta szabadság hozzájárul ahhoz, hogy igazán kibontakozhassunk a kreatív folyamatokban.

 

  • MagyarJazz: A csütörtöki koncerten a lemez dalai fognak előtérbe kerülni vagy lesznek új számok is, amit a megjelenés óta komponáltatok? Hol lesz a koncert?
  • Kuna Vali: Egy igazi hibrid-koncertre számíthat a közönség csütörtökön, mivel az album legkedveltebb dalai mindenképp felcsendülnek, de emellett ősbemutatóra is sor kerül a Budapest Jazz Club színpadán. Bence különleges zenei világba kalauzolja el a fúziós jazz szerelmeseit öt tételből álló jazz-szvitjével, amelyben az indiai ritmusok keverednek a leginkább amerikai rézfúvós-domináns hangszereléssel.

 

  • MagyarJazz: Kikkel fogsz fellépni március 17-én a BJC-ben? Kik a zeneszerzők, hangszerelők?
  • Kuna Vali: Az alapzenekar természetesen a három testvérem, Márton, Gyula és Bence, állandó tagjaink Somos András (billentyű, fuvola), Éder Ferenc „Lá” (basszusgitár) és Nagy Zoltán (gitár).
    Vendégeink ezen a koncerten Molnár Matyi a doboknál és Tar Gergő ütőhangszereken.
    Ezen az estén az első olyan koncertünkre kerül sor, ahol kizárólag saját, ill. erre a zenekarra írt művek hangzanak el. A dalokat általában közösen írjuk a testvéreimmel, és megtiszteltetés, hogy Somos András is komponált nekünk, természetesen ezeket is eljátsszuk.

 

  • MagyarJazz: Nemrég több külföldi rádióba is sikerült a dalotoknak bejutni. Ezt csak az tudhatja, milyen nehéz, aki már próbálta. Sőt még interjú is készült veled. Mikről kérdeztek külföldön, mik azok a dolgok, amikre kíváncsiak?
  • Kuna Vali: Elsősorban arról, hogy miként éltük meg a pandémiát zenészként, de miután ezt tisztáztuk, a kreatív, alkotói folyamatok érdekelték a külföldi műsorvezetőket leginkább.
    Érdekes volt tőlük hallani, hogy mennyire örültek a rézfúvósok erőteljes jelenlétének, és többen hiányolták a mai jazzéletből ezt a fajta merész lendületet.

 

  • MagyarJazz: A női jazz-zenészek helyzetéről beszélgettünk Pozsár Eszterrel nemrég. Neked annyiban különleges a helyzeted, hogy 3 fiútestvéred vesz körül. Te próbáltál valaha nélkülük zenekarban játszani? Hívtak meg más zenekarba muzsikálni?
  • Kuna Vali: Igen, én valóban más helyzetben vagyok, mint általában a zenészek – nemcsak a jazz-zenészek. Ebből a szempontból nem is érzem kifejezetten a nőiségemből adódó helyzetet.
    A testvéreimmel mindenben közösen döntünk és mindannyiunknak alapvetés, hogy a saját zenekaraink élvezik az elsőbbséget. Ebben a körben mindig van lehetőségem megvalósítani a művészi elképzeléseimet, ezért nem is nagyon nézegetek másfelé. Több zenekarunk működik jelenleg is, a klasszikus zenét a Voice&Brass képviseli, a világzenét a Hamsa és a saját nevem alatt különleges népdalfeldolgozásokon, vers-megzenésítéseken is dolgozunk.
    Volt már, hogy hívtak énekelni zenekarokba, de általában a koncertek egyeztetésénél elvérzik a történet, ha mégis adódik egy-két szabad dátum, akkor örömmel működök közre máshol, de ez leginkább komolyzenei koncerteken valósul meg.

 

  • MagyarJazz: Hogy látod a női zenészek helyzetét? Szerinted mi a legfőbb oka annak, hogy annyira kevesen vagytok vagy maradtok ezen a pályán?
  • Kuna Vali: Szerintem ez egy nagyon összetett kérdés, sokuknál bizonyára a családalapítás-gyermekvállalás játszik szerepet abban, hogy elhagyják a pályát, vagy kevesebb feladatot vállalnak. Mindenesetre nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egy nőnek mindig kétszer annyit kell teljesíteni, hogy „férfiszámba” legyen véve az élet bármely területén.
    Szerencsére ez a tendencia pozitív irányba változik, ezért is bátorítom minden hölgy-társamat, hogy tartson ki, és foglalja el a helyét ebben a csodálatos szakmában.

 

  • MagyarJazz: Nemcsak trombitálsz, hanem énekelsz is. Hogy látod, egyszerűbb énekesként megélni a jazz-zenéből vagy ez nehéz pálya mindenképpen? Milyen konfliktuskezelési módszereid vannak?
  • Kuna Vali: Szerintem nem egyszerűbb énekesként megélni a jazzből, már csak azért sem, mert sokkal több énekesnő van, mint pl. női trombitás. Ha a kettőt tudjuk ötvözni, tényleg valami különleges hozható létre, és nagyon örülök, hogy külföldön is egyre többen vagyunk. Érdemes követni Bria Skonberg, Andrea Motis vagy akár Aubrey Logan munkásságát.
    Nem tagadom, ez a pálya nehéz, viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, akik erre az útra lépünk, hogy a szenvedély és az elhivatottság átsegít a nehéz időszakokon.
    A konfliktuskezelési stratégiáim Abigél és Debóra névre hallgatnak; ők a lányaim, belőlük merítem az erőt, nekik szeretnék példát mutatni.

 

  • MagyarJazz: Érezted már, hogy másképp kezelnek akár szervezők, akár más zenészek, mint a fiútestvéreidet? Mint zenekarvezető volt már, hogy női hangszeres zenészt hívtál a zenekarodba vendégnek?
  • Kuna Vali: Természetesen volt már rá példa, hogy éreztem az ún. megkülönböztetést a fiúkkal szemben, de ez nem mondható általánosnak, sőt, van, hogy én kerülök kiváltságos helyzetbe emiatt. Régebben jobban megérintett, ha valaki kis híján „házisárkánynak” nevezett, amiért én vagyok a csupa férfiból álló zenekar szóvivője egyetlen lányként, de manapság már elengedem az efféle megjegyzéseket.
    Sajnos még nem sikerült női zenészt hívnom vendégnek, eddig csak énekesnőkre került sor, de jó pár tervem van még ezzel kapcsolatban.

 

  • MagyarJazz: Mi az, amiben pluszt, mást, különlegeset tudsz nyújtani a saját zenekarodban? Kíváncsi lennék a zenekari tagok véleményére is, mit mondanak erről.
  • Kuna Vali: A zenekari tagok nevében nem tudok nyilatkozni, de remélem, a női energiák kicsit lágyítják a fiúk „kakaskodásait”.
    A viccet félretéve óhatatlanul másképp tekintünk mi nők a világra, és egy-egy dal megírásakor, egy koncert kitalálásakor szerintem különleges, ha ezt a nézőpontot is figyelembe vesszük.
    A KunaTones esetében nemcsak a női energiák jelenléte eltérő a megszokottól; mivel mind a négyen klasszikus zenei gyökerekkel rendelkezünk. Először klasszikus hangképzést tanultunk mind a hangszeren, mind énekben, ezért más a hozzáállásunk alapvetően ehhez a zenei műfajhoz is.

 

  • MagyarJazz: 30 éves a zenekar. Látsz változást a női zenészek megítélésében? Mit lehetne tenni, hogy többen maradjanak a pályán?
  • Kuna Vali: Azt látom, hogy egyre többen vagyunk és szerintem a jelenlétünk a közeljövőben rohamosan nőni fog. Sokat könnyítene a helyzetünkön, ha még inkább el tudnánk szakadni a társadalmilag elvárt szerepeinktől, ill. ha nem kellene attól félnünk, hogy nem lesz hova visszajönnünk mondjuk egy szülési szabadságról.
    Az is fontos lenne, hogy államilag elismertebb legyen ez a szakma, ne csak „hakniról-haknira” éljünk, mert így nem kellene kompromisszumot kötnünk a hivatásunk és a család között.

 

  • MagyarJazz: Visszatérve a csütörtöki koncertre, kiknek ajánlod ezt a koncertet?
  • Kuna Vali: Természetesen mindenkinek, aki szereti a fúvósokat, a különleges hangszereléseket. Kimondottan ajánlom Tigran Hamasyan, a Brecker Brothers, Maynard Ferguson, Bill Watrous és Chase rajongóinak.

 

További információ: https://www.bjc.hu/programok/eloado/kunatones/

Fotó: Oláh Attila / KunaTones

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005