fbpx

Az év fiatal jazz-zenészei 2021-ben Egri János Jr. és Bangó Adrienn

2021. január 31.

Idén már hatodik éve rendezi meg a Magyar Jazz Szövetség 'Az év fiatal jazz-zenésze' versenyt. Ahogy azt már megszokhattuk, az online térbe kényszerült ez a verseny is a koronavírus járvány miatt. Ennek a rendezvénynek a Budapest Jazz Club adott otthont idén is, így élőben és a legjobb minőségben követhette nyomon az eseményt a közönség.

Talán, ha pár év múlva visszatekintenek erre az eseményre a döntőbe jutott versenyzők, életük legjobb döntésének gondolják majd azt, hogy jelentkeztek a felhívásra. Nem kétséges, hogy ekkora figyelem még soha nem kísérte ezt a versenyt. Bár mindig teltházas volt a rendezvény, de annyian be sem fértek volna a Budapest Jazz Clubba, amennyien nézték a versenyt online. Ilyen lehetőséget kár elszalasztani. Arról nem is beszélve, hogy november óta nem volt lehetőségük színpadra állni a fiataloknak, így olyan dolgot nyertek pluszban a versennyel, amire sok zenésznek most nincs is lehetősége, még a 20-30 éve pályán lévőknek sem.
Sajnos a pandémia miatt külföldi versenyzők idén nem vehettek részt a versenyen.
A közönségszavazás eddig mindig a helyszínen történt, ám most ez is online térbe szorult, így egy csoportban adhatták le voksukat a nézők, ami nyilvános a mai napig.

Idén az új szabály szerint, ha megegyező a zsűri és a közönség választottja, akkor a közönségszavazat második helyezettje nyeri a közönség szavazatait. 

A versenyzők kísérői idén is a Jazz Szövetség volt és jelenlegi tagjai közül kerültek ki: Bágyi Balázs (elnök, dobok), Pintér Zoltán (ötletgazda, zongora), Elek István (szaxofon) és Orbán György (bőgő). Ők lesznek az év folyamán a nyertesek mentorai is, remélhetőleg sok fellépésre kerülhet sor év végéig.

 

Elsőként Bangó Adrienn lépett a színpadra, aki a Bartók konzi növendéke. Két számot énekelt el, az „All The Things You Are” és a „My Funny Valentine” dalokat. Tanárai Lakatos Ágnes és Karosi Júlia. Az interjúban elmondta, hogy egy éve tanul jazz éneket, előtte klasszikus hegedű szakra járt.

Második fellépő Gyányi Tamás volt, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jazzbőgő szakon tanul. Két számot adott elő a zenekarral, Charlie Parkertől az „Ornithology” és Schwartztől az „Alone Together” örökzöldeket. Tanára: Csuhaj-Barna Tibor.

Harmadikként Papp Márton lépett színpadra, aki úgyszintén a Bartók konzi tanulója, szaxofon szakon. Ő is egy Parker klasszikussal kezdett, az 1945-ben komponált „Confirmation”-nel, majd a „Darn That Dream”-t fújta el. Tanára: Kollmann Gábor.

Negyedik fellépő Egri János Jr. volt, aki 3 évvel ezelőtt már indult ezen a versenyen, de akkor énekesként. Most zongoristaként nevezett be. Jancsi szintén a Zeneakadémia Jazztanszékén tanul, ősztől mester szakon zongorát. Azt hiszem, nem árulok el titkot, hogy ő a rangidős és a legismertebb, legképzettebb mindannyiuk közül. A MagyarJazz szavazásán Az év jazz-énekese kategóriában, a legjobb 10 között szerepelt.  Előadott számai: Thielemans-tól a „Bluesette” és a „Solar”, ami először Miles Davis albumán jelent mg 1954-ben. Tanára: Oláh Kálmán.

A verseny utolsó fellépője Orbay Lilla volt. Lilla ősztől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója jazzének szakon. Őt is már hallhattuk több klubban énekelni vagy zongorázni. A versenyen egy latin és egy swing számot énekelt el, a „Favela” és a „Never Will I Marry” dalokat. Tanára: Lakatos Ágnes.

Minden versenyzőnek gratulálunk! Valljuk be, egy éve már, hogy nem egyszerű a fellépést, koncertet gyakorolni, ráadásul a tanítás is online folyik. Óriási teljesítmény egy teljesen új zenekarral kiállni színpadra. Remélem, az olvasók is úgy gondolták, hogy a maximumot kihozták magukból szombat este a döntősök, a felkészültségükre nem lehet panasz. Hallhattunk fantasztikus zongoristát, szaxofonost, bőgőst és érdekes, különleges hangú énekesnőket.

Gratulálunk a szakmai győztesnek, aki az abszolút győztese lett a versenynek, Egri János Jr.-nek és a közönségszavazás győztesének, Bangó Adriennek!

 

Gratuláció még a kísérő zenekarnak, a JazzFed Quartetnek és a felkészítő tanároknak, plusz a kiváló hangért köszönet a BJC hangtechnikusának, Novák Marcellnak!

A verseny itt visszanézhető:

https://fb.watch/3lNuFZgsZo/

 

Fotó: Irk Réka

Budapest Jazz Club, 2021. január 30.