fbpx

Blues a Svábhegyen // Fenyves Quartet – Live at Jókai Klub

2021. máj. 28.

Hogy mi a jazz blues gitározás lényege, azt nem csak tanítja növendékeinek Fenyves Márk, de meg is mutatja a most megjelent anyagban. Legutóbb a Don’t Miss the Band album ürügyén 2020. július elején írtam róluk a MagyarJazz-nek. Nem véletlenül használom a talányos anyag szót, mert ez nem lemez (a lemezgyárak és stúdiók is alapjáratra kapcsoltak a járvány idején). 2021. márc. 19-én rögzítettek egy online koncertet a Jókai Klubban, és ez jelent most meg a megosztókon. Sőt a YouTube-ra is felkerült egy szűk órás változat.

Mi teszi érdekessé a gitárzenét szeretők számára? A válogatásba került hat kompozícióból öt a Fenyves Trio 2018-as Homecoming és a 2019-es Don’t Miss the Band albumáról való. Egy kivétel van, a „Saturday blue”, és aki az előbb említett 52 perces koncertfelvételt is megnézi, hallhatja még a gyönyörű blues témát, a „Wake The Sun Up”-ot is, ez már nyilván a következő lemezre kerülhet fel. A zenekar a trió formáció helyett quartetként vette fel, kiegészülve a hammondos Benkő Dáviddal (aki Borbényi Dániel diplomakoncertjén vállalt már hasonló szerepet). Összehasonlíthatjuk hát a dalok régi verzióját az újra hangszerelt változattal. A feat így könnyen eltűnhet a formáció nevéből. mert izgalmasabb lett a zene. Az autentikus blueshoz jól passzol az orgona (ezt Jimmy Smith óta tudjuk), más dimenziókba emeli a hangzást. Ráadásul élőben vették fel, abban a tudatban, hogy nem lesz javítási lehetőség. Profin szól.

A dalok a modernkori népművészet - a Csináld magad mozgalom - fontos mérföldkövei is, hiszen avatott mesterei pillanatok alatt felteszik pendrive-ra vagy lemezre, és már mehet is a lejátszóba. Rövidebb utakra ideális társ a kocsiban, mert a tiszta játékidő fél óra.

 

Tom-Tom Records, 2021

 

Fenyves Quartet – Live at Jókai Klub

  1. Easy Blues (04:49)
  2. If It were the Blues (04:35)
  3. Saturday Blue (06:17)
  4. Under the Mississippi (05:36)
  5. My Favourite Swing (06:08)
  6. Some Sky (05:56)

Total time: 33:21

 

Előadók:

Fenyves Márk – gitár,
Benkő Dávid - Hammond orgona,
Mihalik Ábel - dob,
Miskolczi Márk – basszusgitár