fbpx

A Nemzetközi Jazznap rendezvényei I.

2024. március 19.

Idén is az ország több pontján várják április 30-án a jazznapra az ünnepelni vágyókat. Sok helyen lesznek ingyenes koncertek, ahogy azt annak idején Pallai Péter és Zipernovszky Kornél megálmodta. (- a szerk.)

International Jazz Day - Nemzetközi Jazznap

 

2011 novemberében az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hivatalosan április 30-át nyilvánította a Nemzetközi Jazz Napjává, hogy felhívja a figyelmet a jazzre és annak diplomáciai szerepére, amely a világ minden részén egyesíti az embereket. A Nemzetközi Jazz Nap elnöke és vezetője Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója és Herbie Hancock, a legendás jazz-zongorista és zeneszerző, aki az UNESCO kultúrák közötti párbeszéd nagykövete és a Herbie Hancock Institute of Jazz elnöke. Az Intézet az a nonprofit szervezet, amelynek feladata az éves ünnepség megtervezése, népszerűsítése és lebonyolítása.

Magyarország 2014-ben csatlakozott a világméretű megmozduláshoz. A nemzetközi eseményekhez képest abban kiemelkedő a magyar részvétel, az érdeklődők pedig ingyen juthatnak be a koncertekre (a legtöbb helyen). Az akció, melynek kezdeményezői Pallai Péter (Harmónia Alapítvány) és Zipernovszky Kornél (újságíró), célja kettős: első sorban magát a műfajt szeretnék tovább népszerűsíteni, hiszen bárkinek vonzó lehet egy ingyenes koncerten kipróbálni egy jazzklubot, elmenni a Müpába, egy múzeumba vagy egy kávézóba. De egyben azt is meg szeretnék mutatni, hogy milyen elképesztően színes, gazdag és kiterjedt Magyarországon (és határon túl) a jazzélet; földrajzi elhelyezkedés, generációs megoszlás, és jazz-stílusok szempontjából is változatos koncerteket hallhat az ember egész évben.

Közölni fogjuk az országban fellelhető összes #JazzDay #JazzNap programját, ahogy beérkezik hozzánk.

  1. Április 28. If Café: HOTEL-X
  2. Április 29. Óbudai Társaskör: Budapest Ragtime Band
  3. Április 29. Nagykanizsa: Kanizsai Kulturális Központ: Trio Squelini
  4. Április 29. Budapest Jazz Club: Kunatones
  5. Április 30. Budapest Jazz Club
    Tzumo Gipsy Dreams feat. Ferenc Németh - INGYENES!

  6. Április 30.: Platz (SK, Komárnó): 
    Áron Hodek & The Pocket Crew  - INGYENES!

  7. Április 30. online: A jazz hangja a médiában
    Kerekasztal-beszélgetés a Budapest Jazz Clubban az UNESCO Nemzetközi Jazznap alkalmából a műfaj magyarországi helyzetéről. A beszélgetést podcast formájában a Budapest Jazz Club és a Jazz.hu honlapján és a Nemzetközi Jazznap Facebook-oldalán 2024. április 30-án tesszük közzé

Résztvevők:

  • Csapó Krisztián jazzharsonás, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a Jazzer szerkesztője
  • Pablo Gorondi, a Szabad Európa szerkesztője
  • Keleti Kristóf, a Budapest Jazz Club sajtófőnöke
  • Petneki Ábel, a Budapest Music Center kommunikációs menedzsere
  • Zipernovszky Kornél jazzkritikus, a kerekasztal műsorvezetője
    A nyílvános felvétel a BJC-ben 2024. április 29-én 17:00 órakor kezdődik.

Az 1-7. programok az NKA által támogatott rendezvények a Budapest Jazz Club szervezésében.


A jazznap-hu 11 éves hagyományainak megfelelően a Müpa is ingyenes! koncerteket rendez a Jazz Showcase idei nyerteseinek április 30-án:
17:30-kor, a Koncz Kriszta Group az
19:00-kor Intergeese lépnek fel,
20:30-kor az esti koncertet a Jazzation adja, ugyancsak a Fesztivál Színházban. 

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

  

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005