×

Úgy tűnik, hogy nem engedélyezte a cookie-k fogadását a böngészőjében. Nem tudja telepíteni az alkalmazást, ha ez a funkció letiltott. Emellett probléma merülhet föl a kiszolgáló session.save_path beállításával is. Ha ez az eset áll fönn, és ha ezt nem tudja saját maga ellenőrizni vagy javítani, akkor forduljon tárhelyszolgáltatójához,.

Az iCagenda nem tud betöltődni a következő ok(ok) miatt:

  • iC Könyvtár nincs telepítve vagy nincs betöltve.
Kérlek, ellenőrizd, hogy az iC Könyvtár és az iC Könyvtár rendszer beépülő telepítve és engedélyezve van.

Gratulálunk Lakatos Ágnesnek, Somogyvári Péternek és Bágyi Balázsnak az MJSZ díjakhoz!

Written by 2023. február 26.

Tegnap rendezték meg a Magyar Jazz Szövetség éves taggyűlését. Minden évben a közgyűlés szavazással zárul, amikor három díjra szavazhatnak a jelenlévők (plusz azok, akik meghatalmazást adnak képviseletükre másnak). A három díj: a Szabó Gábor-díj, a Pernye András-díj és a Gonda János-díj.

Kezdjük először a három díj nyertesével. Idén nem lehetett előre jelöltet állítani egyik díjra sem, bár érdekes mód, mégis volt két név a kivetítőn. A helyszínen - utolsó számolásom szerint 33 ember volt jelen, plusz az elnökség (plusz ketten a szavazásra estek be). Az nem hangzott el, hogy pontosan hány szavazat érkezett be úgy, hogy egy meghatalmazást hozhattak a megjelentek. Évek óta nagy probléma, hogy kevesen mennek el a közgyűlésre, így kevesen is szavaznak. Idén még a jelöltállítással is ment az idő, de már tavaly is megírtam, hogy megoldható lenne online szavazással is, hogy sokkal több embert vonjon be a szövetség a részvételbe. Így a jelöltállítás és a szavazás, majd az összeszámlálás nem venne el időt a többi feladattól, és azoknak is lenne lehetőségük így csatlakozni, akik különben a szombatjukat mással töltenék, de fontosnak tartják, hogy ebben a kérdésben megnyilvánuljanak. De már az is egy sokkal igazságosabb rendszer lenne, ha a helyszínen lévők megadnák az ajánlásokat, és azokra voksolhatnának a tagok. Így lenne értelme annak, hogy megjelenjenek többen a közgyűlésen, de mégis kisebb merítésre korlátozódnak a voksolás, ám bevonhatná a távol maradt tömeget a szövetség.

Legtöbb jelölés a Szabó Gábor-díjra érkezett. A díjazott, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Bágyi Balázs lett. Balázs elmondta, hogy ez az utolsó éve elnökként, mert szeptemberben már nem fog indulni sem elnöknek, se elnökségi tagnak.

A Szabó Gábor-díj a hazai jazz szakmai előadói életműdíja
 
A díjat - elsősorban - olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, művészi és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.

 

Pernye András-díjat munkatársunk, Somogyvári Péter kapta, akivel 65. születésnapján készült interjú, és nagyon fontos, hogy aki ingyen dolgozik a jazzért! Ha jól tudom, nem csak a Jazz.hu-n, hanem máshol is ingyen írta a koncertbeszámolókat, fotózott éveken át. Nem sokan vagyunk ezzel így, és a listán is kevesen szerepeltek, akik lelkesedésből, szeretetből, önkéntesként dolgoznak a jazzért.

Pernye András-díj (2009)

A díjat - elsősorban - olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, művészi és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.

A díjat fotóművészeti, kritikai, újságírói, kiadói, koncertszervezői- és egyéb, a jazzélet érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséért évente egy személy kaphatja meg.

 

Gonda János-díjat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék docense, valamint az előbbi és a Bartók Konzi jazzének szakának vezetője, Dr. Lakatos Ágnes kapta.

Gonda János-díj (2013)

A díjat - elsősorban - olyan magyar állampolgárságú személy kaphatja meg, aki életművével, tanári és szellemi tevékenységével hozzájárult a magyar jazzoktatás és pedagógia színvonalának emelkedéséhez, a magyar zeneoktatás gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez.

A díjat tanári, pedagógiai, szakkönyv írói, ismeretterjesztői és egyéb, a jazzoktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséért évente egy személy kaphatja meg.

 

Az egész szerkesztőség nevében gratulálunk a díjazottaknak!

 

A közgyűlésen elhangzott a szavazás előtt sok fontos adat. Ahogy írtam, az érdeklődés alacsony volt. Remélhetőleg, a szeptemberi újabb, tisztújító gyűlés alkalmával, amikor az elnökségi tagokat választják meg a jelenlévők, többen is részt fognak venni, hogy ne csak egy kisebbség véleménye nyilvánuljon meg.
A fiatalok közül sem voltak kíváncsiak sokan az MJSZ működésére. Horváth Balázs sokszoros díjnyertes jazz-zongorista és Hász Eszter énekesnő mellett Csapó Krisztián harsonás vett még részt a gyűlésen. Később megérkezett Oláh Dezső, Oláh Péter és Varga Balász. A jazzélet nagy öregjei képviselték a megjelentek javát, valamiért a fiatalok nem érzik magukénak ezt a szervezetet.

 

   Először Bágyi Balázs mondta el, elnökként milyen munkái voltak az elmúlt év során. Először Gonda János kiállításra hívta fel a figyelmet, ami a Szabó Ervin Könyvtárban tekinthető meg. Ezenkívül négynapos Magyar Jazz Ünnepe volt a BJC-ben, Big Band Szakmai Nap, combo verseny, Magyar Jazz Napja, Év fiatal jazz-zenésze mentor program és a Winand-énekverseny is a tavalyi év programjait gazdagította. Kifejtette, hogy a Winand-énekverseny volt a legnagyobb vállalkozása eddig a Jazz Szövetségnek, mert a legnagyobb költségvetéssel ez a verseny rendelkezett, valamint nemzetközi versenyen több ország énekese jelent meg.
Pályázatokról, jövő évi tervekről, a budapesti helyszínekről, partnerekről esett szó. Az idei programok felsorolására is sor került, például az, hogy a Magyar Jazz Ünnepét a BJC helyett a Művészetek Völgyében fogja megrendezni a szövetség. Önálló jazz középdíj tárgyalás a sok személycsere, a törvénymódosítás miatt lassan halad (Máté Péter-díj).

Következett az alelnök, Zsoldos Béla beszámolója, amit szomorú hírrel kezdett, az MMA támogatást nem kapja meg a szövetség, amit eddig mindig, így maradt az NKA és az EJI támogatása. Magyar Zene Háza került sorra, ahol a tavaly nyáron a Magyar Jazz Napját rendezte meg a Jazz Szövetség és ahol hat zenekar lépett fel, ám az idei évre mégis elutasították a rendezvényt. Ezután sajnos az egyik jelenlévő útszéli stílusban beszélt az ottani vezetőkről, ami az utóbbi időben nem volt jellemző a szövetség közgyűléseire, és talán jó lenne elkerülni ezt ezután is, meggondolni, kinek adják oda a mikrofont. A kulturált megbeszélés is célt érhet, a kocsmai stílust mindenki a megfelelő helyre tartogassa. Zsoldos Béla megvédte Batta Andrást, akinek köszönhetően mégis lesz ünneplés az MZH-ban októberben.

Gayer Ferenc a magán szponzorok becserkészésére hívta fel a figyelmet. Pleszkán verseny lesz ősszel ismét, valamint az MMA-val közös koncert, Kortárs Kamarazene és Jazz Improvizáció néven.

Kollmann Gábor a Marcibányi téri Művelődési Központban megtartott Big Band Napról beszélt, valamint a tavalyról idénre átcsúszott Combo versenyről, amit jövő szombaton, délután 2-kor tartanak a BJC-ben.  A jövővel kapcsolatban még elmondta, hogy reklámra kapott egy nagyobb összeget, amivel a jazz műfaját jobban láthatóvá tudják tenni a nagyközönség számára is. Lesz az év második részében zeneszerző verseny. Valamikor a vidéki klubok szervezőinek szeretnének szervezni találkozót.

Karosi Júlia tavaly lett elnökségi tag, majd elvállalta a Winand Gábor versenyt. Egy portállal fogtak össze, és közvetítették élőben a versenyt, amit állítólag több ezren néztek meg. Mi erre meghívást nem kaptunk, így csak a végeredményt tudtuk közölni.

Nagy János is tavaly lett tag az elnökségben. Pozsár Mátétól kapta meg az improvizációs sorozat szervezését (aki időközben lemondott a tagságáról). Ahogy mi is beszámoltunk róla, és interjúban elhangzott, a jövő héten kerül sor az előadásokra az MZH-ban. A Művészetek Völgyében is valószínűleg megjelennek ezzel az előadássorozattal nyáron.

   Ezután az elnök a bevételi, kiadási költségeket ismertette a jelenlévőkkel. Ezen belül elmondta, hogy 400 tagja van a szövetségnek, akik közül elenyésző a tagdíjat fizetők száma, ezen szeretnének változtatni.

A háromórás közgyűlés a szavazás végeredményével zárult, amit már ismertettük, ősszel ismét közgyűlés lesz, ahol megválasztják az új elnökséget.

 

 

 

Fotó: Irk Réka, Somogyvári Péter, BJC

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

A modult nem lehet betölteni.
Kérlek ellenőrizd a figyelmeztető üzenetet.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005