×

Úgy tűnik, hogy nem engedélyezte a cookie-k fogadását a böngészőjében. Nem tudja telepíteni az alkalmazást, ha ez a funkció letiltott. Emellett probléma merülhet föl a kiszolgáló session.save_path beállításával is. Ha ez az eset áll fönn, és ha ezt nem tudja saját maga ellenőrizni vagy javítani, akkor forduljon tárhelyszolgáltatójához,.

Az iCagenda nem tud betöltődni a következő ok(ok) miatt:

  • iC Könyvtár nincs telepítve vagy nincs betöltve.
Kérlek, ellenőrizd, hogy az iC Könyvtár és az iC Könyvtár rendszer beépülő telepítve és engedélyezve van.

Elhunyt George Mraz jazzbőgős

Written by 2021. szeptember 22.

Berkes Balázs kérésünkre írt egy rövid nekrológot a híres jazzbőgősről, George Mrazról, akivel személyesen is találkozott (a szerk.)

 

GEORGE MRAZ

született: 1944.09.09.

meghalt: 2021.09.16.

Cseh születésű amerikai jazzbőgős /és altszaxofonos/, hihetetlen nagy életművel, 138 lemezen, ill. CD- én játszott! Partnerei rengetegen voltak, köztük a Jazz legnagyobbjai is! Pl.: Oscar Peterson, Pepper Adams, Stan Getz, Michel Petrucciani, Stephane Grappelli, Tommy Flanagan, Jimmy Raney, Chet Baker, Joe Henderson, John Abercrombie, John Scofield, Richie Beirach és még sokan mások.

Tanulmányait a Prágai Konzervatóriumban, majd a Berkeley School-ban végezte. Tudtommal ’68-ban ment Amerikába, Ő volt a második cseh bőgős Miroslav Vitous után, akit európai gyanánt Amerika befogadott!!

Klasszikus végzettsége vonós játékra-szólózásra is inspirálta. Igazi mindenevő volt a stílusokat illetően, a triózástól a Big Bandig. Talán Tommy Flanagannal játszott a legtöbbet, legmeghittebben. Én is így találkoztam vele és hallottam Őt a ’80-as években a Rosenheimi Fesztiválon, ahol mi is felléptünk a Super Trióval! A ’70-es években vezetője volt a New York Jazz Quartetnek, ’72-76-ban a Thad Jones/Mel Lewis Orchestra bőgőse volt, ahol fel lehetett ismerni játékáról

 

 

 Fotó: Youtube

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

A modult nem lehet betölteni.
Kérlek ellenőrizd a figyelmeztető üzenetet.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005