×

Úgy tűnik, hogy nem engedélyezte a cookie-k fogadását a böngészőjében. Nem tudja telepíteni az alkalmazást, ha ez a funkció letiltott. Emellett probléma merülhet föl a kiszolgáló session.save_path beállításával is. Ha ez az eset áll fönn, és ha ezt nem tudja saját maga ellenőrizni vagy javítani, akkor forduljon tárhelyszolgáltatójához,.

Az iCagenda nem tud betöltődni a következő ok(ok) miatt:

  • iC Könyvtár nincs telepítve vagy nincs betöltve.
Kérlek, ellenőrizd, hogy az iC Könyvtár és az iC Könyvtár rendszer beépülő telepítve és engedélyezve van.

George Benson 80

Written by 2023. március 22.

George Washington Benson amerikai jazzgitáros, énekes és zeneszerző 80 éves. Az 1943. március 22-én Pittsburghben született gitáros több mint 60 éve zenél, és számos olyan albumot adott ki, amivel kritikai elismerést és nagy sikert aratott. Énekhangjáról és jellegzetes gitározási stílusáról ismert, amelyben a jazz, a funk és az R&B keveredik. Legnépszerűbb dalai közé tartozik a "Give Me the Night", a "Turn Your Love Around" és az "On Broadway".

George Bensont minden idők egyik legsikeresebb jazz-zenészeként tartják számon. Először gitárosként szerzett elismerést az 1960-as években. Az 1970-es években több sikeres albumot adott ki, köztük a "Breezin’"-t, amely minden idők egyik legkelendőbb jazzalbuma lett. Karrierjét jazzgitárosként kezdte, de később lemezein és élő fellépéseken énekelni kezdett, és a kritikusok elismerésére is rászolgált. Pályafutása során Benson számos olyan albumot adott ki, amelyeken bemutatja énekesi képességeit, köztük a "Breezin'", az "In Flight" és a "Give Me the Night" címűeket. Számos más zenésszel és énekessel is együttműködött, többek között Al Jarreau-val, Chaka Khannal és Patti Austinnal.
Összességében George Benson hangja szerves részévé vált zenéjének, és hozzájárult ahhoz, hogy generációja egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb zenészeként tartsák számon.

A "Breezin'" egy Szabó Gábor szerzemény, amit a magyar jazzgitáros és zeneszerző vett fel 1971-es, "High Contrasts" című albumára. A dal fülbemászó dallamot, bonyolult gitárjátékot és groove-os ritmust tartalmaz, amely azonnal slágerré vált.

1976-ban George Benson felvette a "Breezin’" saját verzióját az azonos nevű albumára, amellyel hatalmas sikert aratott. A dal Benson verziójában jellegzetes smooth jazz stílusa, meleg, gazdag hangszíne és virtuóz gitárjátéka áll a középpontban. Benson feldolgozásában zenekari elemeket is hozzáadott, mint a vonósokat. Benson verziója klasszikussá vált, és azóta is kedvelt a jazzrajongók és a zenerajongók körében egyaránt.

 

George Bensont minden idők egyik legnagyobb jazzgitárosaként tartják számon. Játékstílusát virtuóz technikája, bonyolult akkordmenetek és dallamvonalak megszólaltatásának képessége, valamint különféle zenei műfajok, köztük a jazz, az R&B és a funky ötvözése jellemzi. A gitáros számos zenésszel is együttműködött pályafutása során, többek között Miles Davis-szel, Freddie Hubbarddal, Herbie Hancockkal, Al Jarreau-val és Chaka Khannal. A jazzre és a populáris zenére gyakorolt hatása ma is hallható, és továbbra is generációja egyik legelismertebb és legkedveltebb zenésze.

Pályafutása során számos díjat nyert, köztük 10 Grammy-díjat és bekerült a Jazz Hall of Fame-be.

Grammy-díjai:

  1. Legjobb jazz-előadás, szólista (hangszeres) az "Affirmation"-ért (1976)
  2. Az év lemeze és a legjobb pop instrumentális előadás a „This Masquerade” című filmben (1977)
  3. A legjobb R&B instrumentális előadás a "Theme From Good King Bad" című filmben (1977)
  4. A legjobb férfi R&B vokális előadás az "On Broadway" című filmben (1979)
  5. Legjobb jazz énekelőadás, férfi a "Moody's Mood"-ért (1980)
  6. A legjobb instrumentális jazz előadás, az "Off Broadway" szólistája (1981)
  7. A legjobb férfi R&B vokális előadás a "Give Me the Night" című filmben (1981)
  8. A legjobb R&B instrumentális előadás a „Being With You” című filmben (1983)
  9. A legjobb hagyományos R&B előadás: "Jackie Wilson Said (I'm in Heaven When You Smile)" (1987)
  10. A legjobb hagyományos R&B vokális előadás a „Givin' It Up” (2007) című filmben – Al Jarreau-val közösen

George Benson többször is fellépett Magyarországon. 2012-ben a VeszprémFesten óriási sikere volt.
Zenéjét gyakran tűzik repertoárjukra a magyar művészek.
Aki a közeljövőben meghallgatná a művészt, Torontóba kell mennie június és július fordulóján, a kanadai fesztiválon fog fellépni.

Boldog születésnapot kívánunk George Bensonnak!

 

Fotó: George Benson

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

A modult nem lehet betölteni.
Kérlek ellenőrizd a figyelmeztető üzenetet.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005