fbpx

Szabó Dániel Ferenc triplázott, Oláh Kálmán Jr. duplázott a Jazz Combo versenyen

2021. szeptember 20.

Tavaly novemberben hozták nyilvánosságra a Jazz Combo Verseny döntőseinek névsorát, de az újbóli lezárások miatt, eltolták a versenyt idén szeptemberre.  Azt, hogy milyen nívós lesz ez a verseny, már akkor látni lehetett, hiszen csupa fiatal, de élvonalbeli, már ismert zenészekből álló zenekarok jelentkeztek. A fellépők közül nincs olyan, akivel még nem foglalkozott volna a MagyarJazz.

Kollmann Gábor az, aki már 15 éve szervezi és vezeti a versenyt - és aki László Attilától átvette annakidején - elmondta, hogy az utóbbi években vagy talán a verseny történetében nem volt még ilyen erős mezőny. Ettől függetlenül a többszöri időpontváltozás miatt kevesen voltak jelen az eseményen, sajnos volt, aki nem szerzett tudomást az új időpontról, így pont lekéste az előadásokat. A zsűri tagjai Zsoldos Béla, Nagy János és Fenyvesi Márton voltak.

Csak nagyon rövid információ fog megjelenni minden zenekarról.

A sorsolás útján eldöntött sorrendben elsőként, az Ineffable lépett színpadra. Velük legutóbb a lemezük kapcsán jelent meg interjú.  A zenekar tagjai: Regián Réka-Kata – fuvola, ének; Lukács Márton-Örs – billentyű, Szereceán Tihamér– basszusgitár/SynthBass, Szereceán Osszián – dobok
A három kötelező darab közül az „On A Green Dolphin Street”-et választották Bronislau Kapertől. És egy saját zenét hoztak a „Don’t Let This Go On”, ami idén megjelent a New Dimension című lemezükön.
A tőlük megszokott funkys, jazzys zenéjükkel jó kezdést nyújtottak a versenynek, magasra téve a lécet. Szerintem ők fesztiválra való zenekar, a versenyzés nem nekik való a számaikban megjelenő kevés szóló miatt.

Másodikként ismét egy nagyobb zenekar költözött két szám erejéig a pódiumra, a Varga Balázs Group. A tagok: Varga Balázs – gitár, Hárs Róza - ének, Ludányi Tamás - szaxofon, Egri János Jr. – zongora, Jónás Géza - bőgő, Jónás Fülöp - dob
A választott standardjük Horace Silvertől a Sister Sadie volt, saját szerzeményként pedig Varga Balázs kompozícióját adták elő, a „More in the Heart”-ot, melyben csodás harmóniák voltak. Varga Balázs nagy tehetség, bár ezt minden tagról el lehet mondani. Ezen a napon Balázs és Egri János Jr. mutattak többet szólókkal. Hárs Róza pedig szép színesítést adott énekével a daloknak.

Harmadikként Gyányi Marcell Quartetjét hallhatta a közönség. Akik megnyerték a Combo versenyt!
Gyányi Marcell - bőgő, ifj. Tóth István - gitár, Varga Dániel - szaxofon, Szabó Dániel Ferenc – dob
A fiatal bőgős több zenekarban is zenél, többek közt Dresch Mihályéban. A zenekarában Tóth Pisti gitározott és Varga Dániel szaxofonozott, akik a szép és erős szólóikkal igazi modern jazzt adtak elő. A választott standardjük Chick Coreától a „500 Miles High” volt, valamint még elhangzott egy jól hangszerelt szám Gyányi Marcelltől, az „Any Drop of Youth”. Ez a szám és előadásmód jóval érettebb volt a többiekénél, ami valószínűleg életkoruknak (is) betudható.

Utánuk a Blackbird Quintet lépett fel, akik már tavalyelőtt is indultak a versenyen. Tagok: Rozbora Ádám – trombita, Gergely Edvárd - szaxofon, Bejan Norbert – zongora, Gyányi Tamás – nagybőgő, Fábry Adonisz – dob
Kevés trombitás-szaxofonos zenekart hallani hazánkban, ezen a délelőttön pedig ketten is ilyen formációval léptek színpadra. A ritmusszekciót külön ki kell emelni, hogy a mindig elegáns Gyányi Tamás és Fábry Adonisz rendkívül sokat tettek hozzá az élményhez.
A „Sister Sadie”-t játszották Horace Silvertől, valamint saját szerzeményüket, a „Hot Dog”-ot.

Az ötödik zenekar második helyezett lett, és a zenekar vezetője a Legjobb kompozíció díjat is megnyerte. Oláh Kálmán Jr. saját szerzeménye, az „Impromtu” nemsokára megjelenik egy lengyel-magyar koprodukció lemezén is, itt a közönség trombita-szaxofon improvizációval hallhatta. Egyszerűen gyönyörű! Szépen komponált, jól hangszerelt darab, groove-os beütéssel.  A második számnak a standardek közül az „On A Green Dolphin Street”-et választották, amiben ugyancsak szép szordinós vagyis hangtompítós éteri trombita szólókat hallhattunk. Fábry Adoniszt kiemelte Zsoldos Béla is a végén, mert rendkívül érzékeny és intelligens volt a játéka, a dobszólói pedig kiemelkedőek. Az Oláh Kámán Jr. Band tagjai: Oláh Kálmán Jr. – szaxofon, Sebestyén Patrik – trombita, Jónás Rezső – zongora, Jónás Géza – bőgő, Fábry Adonisz - dob

Következett Oláh Vilmos kvintettje, akik a megosztott harmadik díjat vihették haza. Tagok: Oláh Vilmos – gitár, Castagno Claudia - ének, Egri János Jr. - zongora, Duka Vilmos - nagybőgő, Mohácsi Benjámin – dob
Castagno Claudia szép hangját, Oláh Vilmos gitározását és Egri János Jr. fantasztikus improvizációját kell kiemelnem. Jancsi különben minden zenekarban kiemelkedően játszott. Első számként a zenekarvezető kompozícióját „For Claudia”-t adták elő, majd a választott standarjük az „On A Green Dolphin Street” volt Kapertől. Ők formaruhában érkeztek a színpadra, amit a végén Zsoldos Béla ki is emelt pozitívumként.

Az utolsó előtti zenekar vezetője a Legjobb szólista lett, a zenekara pedig megosztott harmadik helyezést ért el. Szabó Dániel Ferenc, a Borbély Műhely állandó dobosa még szerzett egy első helyezést is Gyányi Marci zenekarával. Az ő zenekara csak kicsit tért el a Gyányi-féle formációtól: zongoránál Ocsovay Damján ült, ifj. Tóth Pista nem gitározott, hanem bőgőzött, Varga Dániel szaxofonozott ebben a zenekarban is, és a doboknál ugyancsak Szabó Dániel Ferenc foglalt helyet. Tagok: Varga Dániel - szaxofon, Ocsovay Damjan - zongora, ifj Tóth István - bőgő, Szabó Dániel Ferenc – dob
A választott standard az „On A Green Dolphin Street” volt, aminek érdekes bevezetőt adtak, és amiben nagyon jó szaxofon szólót hallhatott a közönség. A saját kompozíció Szabó Dánieltől a „Universe is a Big Dark Room” volt.

 

 

 

 

 

 

Végül záráséként egy trió lépett színpadra. New Generation Jazz Trio nevet viselték és a tagok: Fehér Fábió - gitár, Berki Tamás – bőgő, Fazekas Tamás – dob
Fehér Fábió fiatal kora ellenére nagyon technikásan játszik, néha el is vész benne, tehetséges, társai pedig már a Zeneakadémia tanulói.  „That Night” című saját kompozíciójukat és a „500 Miles High”-t játszották Chick Coreától.

Miután mindegyik zenekar előadása rendkívül erős volt, nem csoda, hogy egy órán át vitatta a zsűri, ki melyik helyezést kapja.

 

Az eredményhirdetés után egy rövid elemzést is kaptak a zenekarok. Fenyvesi Marci külön is felajánlotta, hogy elmondja észrevételeit a zenekaroknak. A gitáros kiemelte, hogy nemcsak kompozíciókra, zenekari játékra, de olyanra is figyelt, és pontot ért nála, hogyan megy fel egy zenekar a színpadra, milyen kiállása van a zenekarnak, mert szerinte ez tükröz egyfajta hitet. (Megjegyzem, idén jóval kevésbé figyelemre méltóak voltak a konferálások, mint tavalyelőtt.) Felkészültségre is adott pontot, ami azt jelenti, hogy mennyi munka van egy zenekar mögött, mennyi munkát érez ő, amire elárulta, majdnem mindenki ugyanolyan pontszámot kapott. Megszólalásra, hangélményre is adott pontszámot. Nagy János egymás és a darabok tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet, valamint elmondta, hogy a verseny csak egy pillanatnyi állapotot tükröz. Zsoldos Béla, a zsűri elnöke kiemelte, hogy nagyon kevés pont választotta el a különböző zenekarokat egymástól, senki nem maradt le, hanem egységes magas színvonalú verseny volt.

 

Gratulálunk minden résztvevőnek, külön a győzteseknek! Fantasztikus nap volt, bárcsak meg lehetne ismételni, hogy többen hallhassák ezeket az ifjú művészeket!

 

Az alábbi helyezéseket érték el a zenekarok a Magyar Jazz Szövetség, Jazz Combo versenyén:

 

Legjobb szólista: Szabó Dániel Ferenc

Legjobb kompozíció: Oláh Kálmán Jr.: Impromptu 

1. helyezett: Gyányi Marcell Quartet 

2. helyezett: Oláh Kálmán Jr. Band

3. helyezett: Szabó Dániel Quartet

3. helyezett: Oláh Vilmos Quintet

A verseny győztese lép fel a Magyar Jazz Ünnepén, szeptember 27-én a Budapest Jazz Clubban, 21 órakor.

 

 

 Fotó: Irk Réka

Budapest Jazz Club, 2021. szeptember 19.

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005