fbpx

Művészetek Völgye – interjú Karosi Júliával

2023. július 24.

Az idei Művészetek Völgyében a Harcsa Veronika Udvarral szemben egy új udvarnak is helyet ad az összművészeti fesztivál, ahol ugyancsak jazz-zene fog szólni, mégpedig a Magyar Jazz Szövetség Udvarnak.

Művészetek Völgye

Az énekesnő Karosi Júliát, egyben az MJSZ elnökségi tagját kérdeztem, miben lesz más az udvaruk és mire számíthat a közönség.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hat nap jazz a Balaton-felvidéken. Minden nap ott leszel a fesztiválon? Pontosan hogyan lehet megközelíteni az MJSZ Udvart?
  • Karosi Júlia: A kapolcsi programjaink előkészítésében, szervezésében, kommunikációjában, valamint a koncertekhez kapcsolt interaktív programokban is nagy részt vállalt az egész elnökség. Én a július 28-ai napnak leszek aktív résztvevője. Az udvarunk pontos címe: 8294 Kapolcs, Kossuth utca 12., viszont az érdeklődőknek inkább a fesztiváltérkép alapján javasoljuk a tájékozódást, amely elérhető online és a nyomtatott programfüzetekben is.

Művészetek VölgyeMűvészetek Völgye térkép

  • Irk Réka / Jazz.hu: Jól látom, hogy vannak nem kimondottan jazz-zenekarok koncertjei is az Udvarban? Rögtön az első fellépő indie-blues-rock zenekarnak vallja magát, akiket egy folk punk csapat követ.
  • Karosi Júlia: Az udvar programja egy szoros együttműködés eredménye a Magyar Jazz Szövetség és a Művészetek Völgye között, így az első két napban helyet kap a könnyűzene, amelyet egy jazz- és egy világzenei nap követ. Az MJSz programja, a Magyar Jazz Ünnepe, hat napon át: július 25-30. között zajlik majd (keddtől vasárnapig - a szerk.) Az MJSz programjai esetében mindenhol feltüntettük, legfőbb támogatónk az NKA logóját, valamint a saját logónkat is. Így könnyen tájékozódhatnak azok, akik kifejezetten a mi programjaink iránt érdeklődnek. A részletekért érdemes böngészni a Facebook oldalunk eseményei között is.

 

  • IR / Jazz.hu: A hét közepétől azonban érkeznek a fiatalok, akik az MJSZ versenyein nyertek. Mi alapján állítottátok össze a fellépők névsorát? Miben különbözik az évek óta működő, ebben az évben pont az út túloldalán található Harcsa Veronika Udvartól (ahol ugyancsak jazz-zene fog szólni)?
  • KJ: Rendkívül örvendetes, hogy egy ilyen nagy presztízsű, és egy ekkora tömegeket megmozgató fesztiválon a műfajunk egyre több lehetőséget kap. Hálásak vagyunk ezért Oszkó-Jakab Natáliának, aki az első perctől támogatta az ötletet. Harcsa Veronika udvarában azok lépnek fel, akiket ő válogat, a saját jól bevált műsorpolitikája szerint. Mi elsősorban a rendezvényeink, díjaink és versenyeink alapján válogattuk az előadóinkat.

 

  • IR / Jazz.hu: Az MJSZ elnökségi tagjai előadást is fognak tartani a fesztivál egy-egy napján. Tóth Viktor a kakukktojás, aki nem vezetőként a saját jazztörténeti műsorát adja elő. Kollmann Gábor és Nagy János műsora az improvizációról fog szólni, Gayer Ferenc jazztörténetbe vezeti be a hallgatókat, Bágyi Balázs a dobról fog beszélni, Te pedig a női előadókról fogsz eszmét cserélni meghívott vendégeiddel. Mire számíthatnak a részt vevők?
  • KJ: A kapcsolt interaktív programjaink célja, hogy a műfajunkat jobban megismerjék az emberek. A női előadókkal való beszélgetésemben szeretnék érinteni sok olyan kérdést, melyek a nőiség és művészi létforma, ennek társadalmi és kulturális aspektusai, valamint a műfaji sajátosságaink köré csoportosulnak. Emellett mindenképpen szeretném bemutatni közelebbről azt a három nagyszerű női alkotó- és előadóművészt, akik az udvarunkban lépnek fel július 28-án.

 

  • IR / Jazz.hu: Ha már beszéltek a női jazz-zenészekről, akkor utána tematikus délutánra is sor kerül. Kik és miért lesznek a fellépők?
  • KJ: Három olyan énekesnőt választottunk a programba, akik mindegyike eredeti hang és amellett, hogy nagyszerű énekesnők, saját szerzeményeken, saját hangzásvilágon is dolgoznak. Mindhárom énekesnő más-más generációt képvisel: Orbay Lilla a legfiatalabbat, Hász Eszter a már nem pályakezdő, de még mindig fiatal generációt képviseli, Gerben Zita pedig az, aki a legrégebb óta van a pályán a három énekesnő közül. Általuk három különböző generáció, és három különböző, egyedi hang fog megszólalni az udvarban.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Úgy látom, fogsz énekelni, lesz fellépésed, csak nem az MJSZ Udvarban, hanem a Harcsa Veronika Udvarban? Mire készülsz Lukács Miklóssal? Zenéltetek már együtt ezelőtt?
  • Karosi Júlia: Nagy öröm számomra ez a fellépés, hálás vagyok Veronikának a felkérésért. Lukács Mikivel felléptem már többször is úgy, hogy Quartetem különleges vendége volt, de duóban most fogunk először együtt zenélni. A koncertünkre teljesen egyéni repertoárt állítottunk össze az én saját dalaimból és átirataimból, valamint Miki saját dalaiból. A cimbalom hangzása, a duó intim jellege, Lukács Miklós egyedülálló muzikalitása és virtuozitása, repertoárunk exkluzivitása azoknak is izgalmas lehet, akik a Quartetem koncertjeire rendszeresen eljárnak, hiszen ez valami egészen új és más lesz. Várunk mindenkit sok szeretettel!

Részletes program: https://jazz.hu/programajanlok/2099-muveszetek-volgye-jazzprogramjai-2023-ban

 Művészetek Völgye A helyszínt a Csigabusszal érdemes megközelíteni.

 

Fotó: Művészetek Völgy FB, Várai Enikő, Irk Réka

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005