fbpx

Szesztilalom és Gengszterjazz Nagykanizsán

2024. január 30.

A nagykanizsai Cukker Művek Kávéház az utóbbi időben jelentős bázisává vált a helyi közösségi életnek. A kiállítások és a zenés rendezvények sorában a könnyebb jazz stílusok képviselői rendre szerepet kapnak. A farsangi szezonra tekintettel Cserti Csilla a Cukker vezetője egy merész ötlettel rukkolt ki. A másodvirágzását élő klasszikus 20-as évekbeli jazzkorszak szellemiségét idéző programot szervezett január 26-án. Ezen a helyi Triad Combo lépett fel.

Gengszerjazz Nagykanizsán

Mielőtt magáról a rendezvényről írnék érdemes röviden felidézni a 20-as évek főbb társadalmi jellemzőit és azokat a változásokat, amik keretet adnak ehhez korszakhoz. Az első világháború utáni évek Európában az újjáépítésről, míg az Egyesült Államokban a gazdasági növekedésről szóltak. Az Egyesült Államokban a tömegtermelés beindulása mellett talán az egyik legjelentősebb társadalmi változása a nők szavazati jogának törvénybe iktatása volt, ami jól illeszkedett a női emancipációs folyamatokba, a nők szerepének társadalmi átértékelésébe. Ezen a ponton jönnek képbe a flapperek, azok a városi környezetben élő, fiatal lányok, akik többségében bubifrizurát hordtak, szakítottak a réginek tekintett öltözködési és viselkedési formákkal és önálló egzisztencia megteremtésében voltak érdekeltek. Nemi és szexuális téren szakítottak az addig tabunak tekintett elvárásokkal.

Gengszerjazz Nagykanizsán

Táncaikban is a szabad szellemiséget képviselték. Divatban a Coco Chanell által létrehozott új ruhafazont hordták, ami alkalmas volt a charleston és más jazztáncokhoz. Ezekhez a ruhákhoz flitteres, strasszos vagy tollas fejpántokat, gyöngysorokat, karkötőket, fülbevalókat és nyakékeket viseltek. A rojtos ruhákhoz szatén vagy csipkekesztyűt hordtak báli alkalmakkor. A férfiaknál a mellényes öltönyökhöz nadrágtartót, az ingekhez csokornyakkendőt hordtak. Fejfedőként kalapot vagy Gatsby stílusú sapkát viseltek. Az Egyesült Államokban a „Dübörgő 20-as évek” kisérőjelensége az 1920-ban bevezetett szesztilalom volt, amire válaszul megjelentek a „speakeasy-k”, a zugkimérések, ahol illegálisan alkoholt árultak. Jellemzően nem csak az alkoholok előállítását, behozatalát, de az árusítását is tiltották 1920-1930 között. Ez a körülmény jó üzleti lehetőséget teremtett a különböző maffia szervezeteknek, bandáknak, akik sokszor rendőröket, bírákat megvesztegetve építették ki saját birodalmukat a szeszcsempészet mellett a szerencsejáték biznisszel együtt.

Gengszerjazz Nagykanizsán

Gengszerjazz NagykanizsánA Cukker kávéházban a Nagy Gatsby, a Chicago és a Peaky Blinders filmek világát vetített háttérrel illusztrálták. E korszak zenei jellemzője a New Orleans-i jazz, majd a Chicagói jazzstílus a dixieland térhódítása volt. Ennek a jazzkorszaknak is nevezett időszaknak a vége felé pedig belép a nagyzenekari jazz és a kisebb formációkra alapozott szving-zene, ami a kor tánczenéje volt. Itt és most Nagykanizsán a Triad Combo által előadott számok döntő részében szving szólt. A trióban Sifter Dániel zongorán és klarinéton, Buzsics László gitáron, míg Takács Dániel bőgőn játszott.

Az amerikai szerzők mellett hangsúlyosan megjelent egy európai vonal, a Django Reinhardt által híressé tett gipsy jazz. A jazzkorszak pár jellemző táncaiból (charleston, foxtrott) bemutatót tartott az Eraklin Táncklub Egyesület két vezetője. Végezetül a hangulatos estén elhangzott műsorból emelnék ki egy-egy híresebb szerzeményt:

  • Bye, bye Blackbird
  • Doxy
  • Softy, As in A Morning Sunrise
  • Satin Doll
  • Hungaria
  • Coquette
  • Dinette
  • Minor Swing
  • Dark Eyes
  • Honeysuckle Rose
  • Si tu savais
  • Straight, No Chaser

 

Nagykanizsa, 2024. január 26.

Fotó: Halász Gyula

Gengszerjazz Nagykanizsán

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005