fbpx

Év végi köszöntő

2023. december 31.

A 2023-as év a magyar jazzben, csakúgy, mint a világban, kicsit nehezebb volt, mint az előző, de kiváló eseményeknek és koncerteknek lehettek tanúi kedves Olvasóink a hazai és külföldi jazz-zenészeknek köszönhetően! Ezekről az eseményekről igyekeztünk minél teljesebb képet adni a Jazz.hu portálon.

Boldog jazzes Új évet!

2023

                Az idei év problémái dacára, a Jazz.hu csapata megbízható, magas színvonalú tudósításokkal óriási nézettséget generált. A szerkesztőség minden tagja igyekezett naprakészen tájékoztatni az Olvasókat az aktuális koncertekről, eseményekről. Megpróbáltunk jelen lenni azokon a koncerteken, ahova meghívást kaptunk. Több, mint 400 cikk jelent meg ebben az évben portálunkon. Szerencsére a sok fantasztikus jazz-zenész örök élménnyel ajándékozta meg a szerzőket és az olvasókat egyaránt.

Sorozatainkat folytattuk. Továbbra is rendkívüli érdeklődésre tarthattak számot a jazztörténeti, a Csillagvizsgáló és a jazz ihletésű filmzenékkel, valamint a hangszereikről mesélő zenészekkel foglalkozó szériák.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mennyi időt és munkát öltek szeretett zenei műfajukba a Jazz.hu munkatársai: Márton Attila, Somogyvári Péter, Halász Gyula és Pallai Péter, akik támogatás hiányában önkéntesként végezték munkájukat a főszerkesztővel együtt.
Ez a Hangfoglaló Programnak hála, jövőre változik, aminek a segítségével legalább minimálisan dotálható lesz a befektetett energia.

Köszönjük, ha azzal támogatta munkánkat, hogy rákattintott egy-egy reklámra. Kérjük, amennyiben teheti, támogassa a Jazz.hu Kulturális Alapítványt: 10700770-73692180-51100005.

Aki már nincsen közöttünk:

                Azt gondolom, hogy az idei év egyik legnagyobb vesztesége a nagyon fiatalon elhunyt bőgős, Szandai Mátyás volt, óriási űrt hagyott maga mögött még úgy is, hogy jóval ritkábban lépett már fel Magyarországon Franciaországba költözése óta. A BMC koncerttermében megemlékezést fognak tartani zenész barátai január 13-án, ahova a belépés díjtalan, de Matyi családjának gyűjtenek adományt.

A rideg statisztika

                Az olvasottság csak egy szám, bármiből adódhat, mégis nézzük, nyomon követjük az adatokat. Tudjuk ugyan, hogy a "húzónevekkel" foglalkozó cikkek vonzzák leginkább at olvasót, ám fontosnak tartjuk mindannyian, hogy az ismeretlenség homályából kitörni igyekvő, tehetséges fiatal pályakezdők is helyet kapjanak a Jazz.hu. hasábjain, mert nyílván közülük kerülnek majd ki a jövő nagy húzónevei.

Kigyűjtöttem néhány érdekes adatot, mely cikkeket olvasták legtöbben.

A legolvasottabb interjú a Szakcsi testvérekkel készült: 80 éves lenne Szakcsi Lakatos Béla - interjú a két fiával, Bélával és Róberttel
A legolvasottabb koncertbeszámoló Somogyvári Pétertől a Kölcsönhatások című, mely Regály György koncertjéről készült, valamint a Magyar Jazz Napjáról szóló, Kis magyar abszurd címet viselő írás.
Programajánlók közül leginkább a Nemzetközi Jazznap programajánlója és a Márton Attila jegyezte, a Jazzfeszt Budapesten fellépő Steve Gadd ismét Budapesten című felhívás keltette fel az Olvasóink figyelmét.
Az Én és a hangszerem sorozatban a dobos Csízi Lászlóra voltak legtöbben kíváncsiak, de a többi művésszel készített interjút is óriási kedvvel olvasták, nagy eltérés nem volt látható az olvasottságban.
Rendkívül nézett volt a Magyar jazzlemezek oldal is. A jövő évi listát már elkezdtük, akik szólnak rákerülnek ezután is.
A Csillagvizsgáló sorozatban egy fiatal, basszusgitáros hölggyel készült interjú lett a legsikeresebb, amiben Jákli Zsófi mesélt magáról.
Legolvasottabb lemezajánló Juhász Gábor tolla alól kertült ki, mégpedig az ECM kiadványa, John Scofield legújabb lemezéről.
Vidéki beszámolók közül, Halász Gyuláé lett a győztes, melyben a Kanizsai jazzünnepről tájékoztatta Olvasóinkat.

 

A jövő

                Idén elindítottuk Twitter oldalunkat, de idő hiányában kevés figyelem irányult rá, valamint a körlevél kiküldése sem sikerült ebben az évben, pedig lett volna mit küldeni és kinek, mert sok feliratkozónk van már. Ezeken szeretnénk változtatni a jövőben.

Reméljük, a most létező és rendszeresen működő jazzklubok megmaradnak, esetleg még lesznek újabb helyek, ahol jazz-zene várja majd a közönséget. Ehhez Önökre, Olvasóinkra is szükség van. Látogassanak el az új évben is minél több jazzkoncertre, hogy jókedvűen zárják a következő évet is.

Kívánunk a kedves Olvasóinknak örömteli, egészségben és sikerekben gazdag új esztendőt, minél több jazz-zenével fűszerezve, mert ahogy azt Márton Attila leírja a beszámolói végén: "Az élőzene varázsát semmi sem helyettesítheti!"

     Holnap kiderül, kiket választottak a legjobbaknak különböző kategóriákban a magyar jazz szcénából a szerkesztőség tagjai és több mint 4000 szavazó.

 

Végszóként pedig felhívnám - idén is – a döntéshozók figyelmét, hogy a Máté Péter-díjat majd minden jazz-zenész ellenzi, elutasítja. Nem a néhai Máté Péter érdemeit vitatják, csak életművének relevanciáját a jazz műfajához. Esetleg fontolják meg a névváltoztatást, és a mindenki által tisztelt és szeretett Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béláról, a Nemzet Művészéről nevezzék el - legalább - a jazz-zenészeknek járó kitüntetést. Még nagyobb örömmel fogadnák a kitüntetettek! 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005