fbpx

Csillagvizsgáló – videóinterjú Jákli Zsófival

2023. október 24.

Jákli Zsófi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója. A tehetséges basszusgitáros a két női hangszeres zenész egyike, aki a Jazz Tanszéken tanul.

Nagyon kevés női hangszeres jazz-zenész van a pályán, de azért az évek alatt talán javult a helyzet, még ha nagyon lassan is, bár hazánkban még mindig nagy az elmaradás. Ismerünk remek, világhírű zongoristát, bőgőst, szaxofonost és folytathatnám, ha nem is olyan sokat, mint remélhetnénk, de a legismertebb nevek közül néhányan: Alice Coltrane, Carla Bley, Melissa Aldan, Terri Lyne Carrington, Esperanza Spalding, Maria Schneider, Linda Oh, Kinga Glyk már kivívták maguknak a világ elismerését.

Jákli Zsófi az Érdi Jazz Fesztiválon aratott közönségsikert Majercsik Lilivel közös kvartettjével, melynek tagjai még Horváth Szabolcs zongorista és Fazekas Tamás dobos. A szeptemberi fesztivál után meghívást kaptak a Révai utcaünnepre.

Majercsik Lili-Jákli Zsófi Quartet

A Madách Színházban nagy sikerrel futó SIX című koncertmusicalben is szerepel basszusgitárosként. 2024 áprilisára pedig All-Women-All-Star címmel szervezi a Harmónia Jazzműhely Csillagvizsgálóját.

A január 12-ei Harmónia Jazzműhely pénteki koncertjén lehet legközelebb Budapesten meghallgatni a zenekarával a BJC-ben.

A videóinterjúban Zsófi mesél a tanulásról, a terveiről, a női jazz-zenészek helyzetéről, és elhangzik a szeptemberi koncertből is pár részlet.

 

 

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült.

Fotó: Irk Réka, Sztraka Ferenc

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005