fbpx

Grammy a láthatáron – interjú Németh Ferenccel

2023. november 23.

Még fél éve sincs, hogy kérdeztem egy hazai koncertje kapcsán az Amerikában élő jazzdobost, Németh Ferencet a Grammy-díjról. Azonban a mostani interjúnak az apropója eredetileg nem a Grammy-jelölése volt, hanem a november 27-ei koncertje az Opus Jazz Clubban.

Németh Ferenc

Pár hete azonban Emilio Sollával készült Chick Corea tribute albumot Grammy-díjra jelölték. Így ismét egy újabb Grammy-díj kapujában áll a tehetséges dobos. Mielőtt a hétfői koncertjére rátérünk, a jelölésről is kérdezem Ferit.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Bár júniusban azt mondtad, hogy nem készülsz a Grammy-díjra, mert a lemezed csak később jelenik meg, de az ADDA Simfónicával felvett albumotokat mégis jelölték a díjra. Gratulálunk! Emilio Sollával nem ez az első, viszont múltkor a Latin Grammy-t nyertétek meg, míg idén a Best Large Jazz Ensemble Album kategóriában lett jelölt az új albumotok. A kettő jelölés között van különbség?
  • Németh Ferenc: Köszönöm! Igen a saját lemezem még nem jelent meg, ezért az nem indulhatott a Grammy jelölésre, de azért mindig van valami lemez, ami esélyes, pl. ez, meg Dimitri K.-nek is volt egy lemeze, amin játszottam és az is esélyes volt. 
    Az alapvető különbségek a két jelölés között:
    A Grammy-díjakat a Recording Academy, a Latin Grammy-díjakat a Latin Recording Academy szervezi.
    A Latin Grammy csak a latin zenét és alműfajait ismeri el és a tartalmának legalább 51%-ának spanyol vagy portugál nyelvűnek kell lennie.
    A Latin Grammy-díj a Latin-Amerikában, Spanyolországban, Portugáliában vagy az Egyesült Államokban kiadott zenéket ismeri el.
    Viszont idén is jelölve voltunk 2 kategóriában a Latin Grammy-díjra is Emilioval :)) 

  • IR / Jazz.hu: Beavatod az olvasóinkat, hogyan készült a The Chick Corea Symphony Tribute lemez?
  • Németh Ferenc: A lemez igazából egy élő felvétel. 2 évvel ezelőtt vettük fel Alicantéban. Emilio Solla írta az arrangemanokat. Én előtte már hallgattam és ismertem a számok nagy részét, csak egész más formában. 3 nap próba volt a szimfonikus zenekarral, 6-8 óra naponta, majd két koncert. Az egyikről DVD anyag is készült. 

 

  • IR / Jazz.hu: Mész februárban a díjkiosztóra Los Angelesbe? Hozol lemezt a budapesti koncertedre?
  • NF: Egyelőre még nem tudom, hogy tudok-e menni, mert már vannak koncertek és nem biztos, hogy belefér. De van rá esély :) 
    Ha marad lemez, akkor viszek Pestre is, de mivel az az utolsó koncert, lehet, hogy addigra elfogynak. Természetesen ezek a saját lemezeim, nem a Chick Corea album. 

 

  • IR / Jazz.hu: Térjünk rá a budapesti koncertedre, ami november 27-én lesz az Opusban. Hogyan kerültél ebbe a szuper zenészekből álló lengyel-magyar-amerikai formációba?
  • NF: A nyáron együtt turnéztunk Piotr-ral és nagyon összehangolódtunk. Beszéltünk róla, hogy folytatjuk az együtt zenélést. Aztán rövid időn belül jött is a telefon, hogy ráérek-e most novemberben turné és lemezfelvétel készítésére. Őszintén szólva, nem volt könnyű döntés, mert a családdal terveztem november nagy részét, ment is a huzavona pár hétig, de aztán nem tudtam ellent mondani Piotr-nak. Főleg, hogy ez nem csak egy egyszeri turné, már szervezik a jövő évi koncerteket is. 

 

  • IR / Jazz.hu: A zenekar tagjai: Piotr Wyleżoł - zongora, Andy Middleton - szaxofon, Michał Barański - nagybőgő, Németh Ferenc - dob. Milyen zenére készüljön a közönség?
  • NF: Ez mindig egy nehéz kérdés. Modern jazz, de ugyanakkor nem elvont. Nagyon érthető, dallamos, viszont van benne sok páratlan ritmus, nagyon komoly harmóniamenetek és mindenképpen az ember érzelmeihez szól. Játszunk pár jazz standard átiratot, de főleg Piotr saját számait. Ez az a tipikus zene, amit a közönség tud élvezni, de a zenészeknek is van benne kihívás. 

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hol fogsz legközelebb koncertet adni?
  • Németh Ferenc: Varsóban kezdünk, aztán Krakkó, Kalisz, Bydgoszcz, majd Pest lesz az utolsó ebben a körben. Utána Antonio Lizana-val játszom majd Las Palmas-on. Aztán Olaszország, Dánia, vissza NY, Baltimore…stb :)))  Nem unatkozom! 

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Milyen terveid vannak a jövő évre?
  • Németh Ferenc: Jövőre szeretnék megint többet játszani a saját zenekarommal. Hamarosan megjelenik az új lemezem az UnStandard vol.2, az előző folytatása.
    Ezenkívül van több projekt pl. az olasz legenda Maurizio Giammarco Quartet-jével, akikkel szintén tavaly jelent meg egy lemezünk.  
    Jövőre fog megjelenni a lemez, amit Randy Breckerrel vettünk fel, és ehhez lesznek majd lemezbemutató koncertek csatolva. 
    Albert Vila-val lesz egy turném és persze Emilio Solla-val is folytatjuk a koncertezést, pl. a Lincoln Centerben is játszunk majd. 
    Ezenkívül, úgy tűnik Lionel Loueke-vel is lesz turné. 

PIOTR WYLEŻOŁ – ANDY MIDDLETON – MICHAŁ BARAŃSKI – NÉMETH FERENC (PL/US/HU)    •    Opus Jazz Club    •    2023. november 27.    •    20:00

Fotó: Opus Jazz Club

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005