fbpx

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
30

Wes Montgomery est az iF-ben – interjú Billy Primmel

2021. április 24.

Épp a Nemzetközi Jazznap ünneplése közepette lesz Wes Montgomery emlékest, melyen Gyárfás István, Bögöthy Ádám és Billy Prim állít emléket az 53 éve elhunyt gitáros-zeneszerzőnek. Április 29-én az iF-ből lesz megnézhető a közvetítés 18 órakor.

Billy Prim (Vaszileosz Primikirisz) dobost kérdezem a koncertről és legutóbbi lemezéről.

 

 • MagyarJazz: Mesélnél először kicsit magadról? Hol tanultál, mióta élsz Magyarországon?
 • Billy Prim: 23 éves zenész vagyok. Zenei alapképzésemet Görögországban kezdtem egy zeneiskolában. 15 évesen kezdtem el tanulni dobolni, főleg önképzésben. Az iskola befejezése után rájöttem, hogy külföldön akarok tanulni, ezért úgy döntöttem, hogy kockáztatok, és 100 euróval a zsebemben buszra szálltam szülővárosomban, hogy új lehetőségeket keressek Magyarországon. Egy évig tanultam jazzt, de anyagi nehézségek miatt nem tudtam befejezni a tanulmányaimat. Jelenleg szabadúszó zenészként dolgozom.
 • MJ: Miért Magyarországot választottad úti célnak?
 • BP: Régebben sokat utaztam Európában, koncerteztem és részt vettem nemzetközi zenei programokban.
  Az egyik programban volt szerencsém megismerkedni egy magyar lánnyal, és megszerettük egymást. Fiatal voltam, valamint akkor még nem volt számomra sok lehetőség Görögországban, ezért úgy döntöttem, hogy kockáztatok, és Magyarországra utazom vele, ahol megpróbálom kihozni a helyzetből a legjobbat, hogy megismerjem az ottani zenét.

 • MagyarJazz: 2019-ben jelent meg lemezed, a Thalassa, melyet Blahó Attilával készítettetek. Kik szerepelnek még az albumon? Kik a szerzők?
 • Billy Prim: A Thalassa albumon Blahó Attila zongorázik, Horváth Andor bőgőzik. Egyik vendégünk Csillag Júlia volt, aki az „Én felkelék” című népdalt énekelte. Turcsányi Áron basszusgitáros volt a másik vendégünk, akinek a közreműködésével jött létre a „Keep the child alive in you” című kompozíció. Mindegyik dal saját szerzeményem, kivéve az ’Én felkelék’, de megpróbáltam eltérő feldolgozást készíteni belőle. Szeretném azt hinni, hogy mindannyian hozzájárultunk a muzsikához. A zene és az album végeredménye nem lenne ugyanaz a zenekarom nélkül.

 

 • MagyarJazz: A címről egyből a tenger jut eszünkbe, és nem fog csalódni, aki meghallgatja a Thalassát, a dalokról valóban a nagy vízfelület villan be, mint egy álom, de csak a nyugodt, selymes voltát mutatja meg.
 • Billy Prim: A nyugodt tenger képe tükrözi belső énemet és azt a módot, amellyel mindig megpróbálok szembenézni életem minden pillanatával, jól vagy rosszul. A Békesség, az Egyensúly és a Ragyogás azok a dolgok, amelyeket próbálok megtalálni magam körül, és ezt a hangulatot szerettem volna átadni az embereknek.

 

 • MagyarJazz: Április 29-én Gyárfás Istvánnal fogsz együtt játszani. Úgy tudom, ez egy régi vágyad, ami most beteljesül.
 • Billy Prim: Igen, ez igaz. Régóta vártam erre az alkalomra, ami nagyon megtisztelő és nagy boldogság, hogy játszhatom vele ennyi év után először. Azért is nagyon hálás vagyok, hogy ezekben a nehéz időkben, amiben élünk mindannyian, ilyen lehetőséget kaphattam. Nagy önbizalmat ad, hogy folytathassam zenei utamat.

 

 • MagyarJazz: Miért Wes Montgomeryre emlékeztek április 29-én?
 • Billy Prim: Wes a kedvenc jazzgitárosom. Ezt a tisztelgést a születésnapján, március 6-án szerettem volna megtenni, de akkor nem volt lehetséges. Április 29-e a Nemzetközi Táncnap. Úgy gondolom, hogy Wes zenéje igazán népszerű, erőteljes és mozgásra késztet, ezért klassz lenne ezt a napot az ő dalaival ünnepelni.
  https://www.facebook.com/events/277804907172637/

 

 • MagyarJazz: Mik a terveid a közel és távoli jövőben?
 • Billy Prim: Jelenleg második albumom felvételét tervezem Blahó Attilával, Horváth Andorral és Mester Dániellel. Az album után terveim közt szerepel, hogy visszaköltözzek Görögországba, ahol a dobolásra és a zenére összpontosítok majd. Jövőre azt tervezem, hogy jelentkezem Jazz Egyetemekre annak érdekében, hogy újrakezdjem és befejezzem az egyetemi tanulmányaimat.

 

Fotó: Billy Prim, iF