fbpx

JAZZFEST BUDAPEST 2024 // A JAZZ WORLD PHOTO 10 ÉVE

2024. április 27.

Az április 27-én induló és május 15-én záruló, immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Jazzfest Budapest közel 90 koncertjén 20 ország több, mint 200 művésze 18 helyszínen lép fel. Mielőtt azonban szombaton hajnalban kezdetét venné a koncertsorozat, pénteken, a „nulladik” napon, a Hunyadi téren a cseh fotósok ötletéből kibontakozott, és az egész világon a koncerteken fotózok körében népszerűvé vált JAZZ WORLD PHOTO, a jazzfotósok világversenyének az elmúlt 10 év legjobb fotóiból összeállított kollekciót tekinthették meg az érdeklődők. A szabadtéri kiállítást a Jazzfest Budapest zárásáig, május 15-ig bárki arra járó megnézheti Hunyadi téren.

Jazzfest Budapest

A délután hatkor kezdődött megnyitón az idén 10 éves, 2013 óta évente kiírt verseny ötletgazdái, Patrick Marek és Ivan Prokop mellett a Cseh Centrum képviseletében a tolmácsolást is ellátó Gál Róbert, valamint a Jazzfest Budapest alapító-igazgatója Kleb Attila is felszólalt. Megtudhattuk, minden fotós évente csak egyetlen egy képpel pályázhat, és ez bizony nehéz döntések elé állítja az alkotókat. Patrick Marek hitvallásáról elmondta, a jazz egy életre szóló szenvedély, és szereti hallgatni a fényképezőgépe lencséjén keresztül… 

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Egyre több látogatónak is megszólalt a jazz az ihletett pillanatokat rögzített fotókat nézve, igaz ebben a kiállítás teljes hosszában végigvonulva szaxofonozó Tóth Viktor játékának is része volt.

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Érdemes a fesztivál rajt előtti órákban felidézni a múlt hónapban a fesztivál egyik koncerthelyszínén, a Jedermannban tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat, ahol a hagyományokat folytatva zenével kezdődött a programokat ismertető beszámoló.  A tavaly bevált gyakorlatot folytatva, a sokszínű programok összeállításában idén is egy felkészült, elismert zenészekből álló, kiváló nemzetközi- és hazai kapcsolatokkal rendelkező kurátori csapat javaslatai segítették a fesztivál egyik megálmodója és alapítója, a GetCloser művészeti vezetője, Kleb Attila munkáját, és a kurátorokból összeállt alkalmi trió hangolta jazzre a tudósítókat.

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

A fesztivál rendhagyó nyitókoncertjén a Kossuth- és Liszt-díjas Borbély Mihály, a Junior Prima-díjas Oláh Krisztián, a többszörösen az év legjobb ütőhangszeresének választott Mogyoró Kornél mellett már játszani fog a Liszt- és Erkel-díjas Lukács Miklós is, aki érthető okból a sajtótájékoztatóra nem cipelte el hangszerét. Hajnali öt órakor a Gellért-hegy csendes, kevésbé látogatott nyugati oldalán, nem messze leghíresebb emlékművétől, a Szabadság-szobortól található Filozófusok kertjében a kurátorokból álló zenekar játéka közben gyönyörködhetünk a napfelkeltében, és a Dunára és a városra nyíló csodálatos panorámában, ha az időjárás is engedi. Többek között elhangzik majd itt Oláh Krisztián erre az alkalomra írt új szerzeménye, amelyet ezután minden fesztiválon továbbgondolnak majd a muzsikusok, átadva a stafétát évről évre.

Jazzfest Budapest

Herbie Hancock az UNESCO jószolgálati nagyköveteként kezdeményezte, hogy évente egy napon ünnepeljük a kultúrák közötti párbeszédet és megértést erősítő, ezzel az embereket a világ minden táján közelebb hozó jazzt szerte a világon. Április 30-át nemzetközi jazz nappá nyilvánították, és 2012 óta világszerte koncertek ezreivel ünnepelik. Ezen a keddi napon a Városháza parkban mi is a világgal ünnepelhetünk a délután öt órától kezdődő ingyenes szabadtéri koncerteken, majd az este nyolc órás gála után, melyen a hazai jazzélet kiválóságaival a Kossuth- és WOMEX Életműdíjas Lakatos Mónika is fellép, éjféltől ráadásul Oláh Krisztián egy másik új darabja ősbemutatójának is tanúi lehetünk. A Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának is részévé váló koncertek főként Európához tartozásunkat hirdetve, az európai jazzre fókuszálnak. Lukács Miklós felvetette, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk május elsejei, huszadik évfordulóját ünnepeljük egy alkalomhoz illő, különleges koncerttel. Krisztián mert nagyot álmodni, a „Ludus Europae” szintén a fesztiválon hangzik el először, a 27 tagországra reflektálva 27 művész, klasszikus- és jazz-zenészek, táncosok, valamint Snétberger Ferenc és Mácsai Pál közreműködésével. Mint elmondta, a bemutató koreográfiája közös ötlet eredménye. Április 30-án éjfélkor megszólal majd az Örömóda, amely az EU himnusza, és nemcsak az Európai Uniót, hanem Európa egészét jelképezi. Ezt követően a zene is úgy indul, ahogy az Európai Unió is elindult: először hatan lesznek a színpadon, egy vonósnégyes egy bőgővel és egy klarinéttal kiegészülve. Aztán bejön egy hárfa, egy szólóének, a zene is abban az ütemben épül, ahogy az EU annak idején. Végül, amikor mi beléptünk másik kilenc országgal együtt, csatlakozik egy tíztagú kórus, de mivel nem szeretne minden poént lelőni, inkább a Merlin Színházba invitálja az érdeklődőket.

Jazzfest Budapest

A sajtótájékoztatón is külön kiemelt események mellett, természetesen a Jazzfest „hétköznapjain” is bőséggel kaphatunk különlegesnek ígérkező élményeket. Számos koncerten zenélnek együtt a külföldi és a hazai muzsikusok, színpadra lépnek ünnepelt világsztárok és különösen tehetséges, de még kevéssé ismert fiatalok is, akikre érdemes figyelni. Európán kívülről nemcsak az Egyesült Államok ünnepelt sztárzenészei érkeznek, ízelítőt kaphatunk a brazil, sőt igazi kuriózumként a koreai jazzből is, köszönhetően a Brazil Követség és a Koreai Kulturális Központ támogatásának. Az európai palettát a Cseh Centrum, az Olasz Kultúrintézet, a spanyol Cervantes Intézet, a török Yunus Emre Intézet, a portugál Camões Intézet és a Holland Nagykövetség együttműködése teszi színesebbé. Közülük a koreai, a brazil és az olasz intézetek képviselői személyesen is megjelentek, és felhívták a figyelmet koncertjeikre.

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest

Ezt tette a Budapest Brand képviseletében Gáspár Máté is, aki kiemelte a köztereken, a Liszt Ferenc téren, és a Bakáts téren tartandó koncertek jelentőségét, ahol több emberhez érhet el a jazz, olyanokhoz is, akik nem is tudták, hogy szeretik. A végén Kleb Attila is összefoglalta az elhangzottakat. Mint elmondta, a fesztivál alapításakor az volt a céljuk, hogy összefogásra ösztönözzék a szakmát, a szervezőket, a lehetséges koncerthelyszíneket és a zenészeket. Az összefogás az, ami erőt ad. Az induláskor 12, idén már 18 helyszínen szólal meg a jazz, köztük számos különleges programhelyen, és többször meglepő időpontban is.

Jazzfest Budapest

„A JazzFest Budapestet 2022-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy ebben a városban is számos színpadon megszülessen ez a csoda, végre legyen Budapestnek is egy igazi, nemzetközi rangú jazzfesztiválja. Hiszünk ugyanis a valódi értékekben, az értékteremtésben. És hiszünk abban is, hogy az igazi kulturális értékeket nem maszatolhatja össze politika, közéleti viták tömkelege, a valódi kulturális értékek nem lehetnek sem jobb- sem baloldaliak. A kultúra mindenkié, mindnyájunké. A zenére és azon belül a jazzre ez különösen igaz, hiszen az egész műfaj a nyitottságról, szabadságról, a be- és elfogadásról szól. Arról, hogy odafigyelünk a másikra, együttműködünk vele, tudjuk, mikor kell megszólalnunk, és azt is, hogy mikor kell csendben maradnunk, a háttérből segítve zenésztársunkat.”

Végül köszönetet mondva az említett kulturális intézetek és a Budapest Brand mellett a Nemzeti Kulturális Alap, a Renault, valamint Ferencváros, Terézváros, Józsefváros és Újbuda önkormányzatának támogatásáért, a legendás szaxofonos, Wayne Shorter a jazz lényegét magyarázó gondolatát idézte: „A felhők csak egyszer lebegnek ugyanabban a mintázatban.”  Kevésbé költőien azt is mondhatta volna, hogy a jazz-zene egy estéről estére, a színpadon megszülető csoda! Ők azon dolgoznak, hogy az éppen akkor megszülető felhő a legszebb mintázatú legyen… Szombat hajnalban, azaz pár óra múlva remélhetőleg a mintázatok között felbukkan a nap! Érdemes a fesztivál programjait böngészni akár oldalunkon, akár a jegyárakról is informáló honlapon, válogatni a bőség zavarából, felkeresni az új helyeket is, a régi ismerősök mellett újakat találni.

 

 

 

 Fotó: Somogyvári Péter

 

A 2024.04.27. hajnali 5 órás hivatalos megnyitóról néhány fotót >> I T T << nézhetnek meg -
Fotó: Sztraka Ferenc 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005