fbpx

Interjú Bacsó Kristóffal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék vezetőjével

2021. január 12.

Bacsó Kristóf január elején ideiglenes vezetője lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének. Pallai Péter kérdezi az ezzel járó kihívásokról.

 • Pallai Péter: Kristóf, gratulálok ideiglenes vezetői kinevezésedhez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének élére. Tudom, hogy van még egy teljesítendő feltétel ehhez. Az miből áll?
 • Bacsó Kristóf: Köszönöm a gratulációt, bízom benne, hogy megszolgálom a belém vetett bizalmat. A tanszékvezetéshez, hivatalosan doktori fokozat és docensi kinevezés szükséges, az utóbbival nem rendelkezem.

 

 • Pallai Péter: Milyen módszerekkel szelektáltak? Pályázatot kellett írni? Volt személyes meghallgatás?
 • Bacsó Kristóf: Először is el kell mondjam, hogy sosem voltak vezetői ambícióim. Egy-két éve Dr. Binder Károly, az elődöm, szóban jelezte, hogy szeretné, ha átvenném tőle a stafétát, mivel az ő megbízatása lejár. Ősszel Dr. Vígh Andrea, az Egyetem rektora is megkeresett, hogy szeretné ha ideiglenesen átvenném a Tanszék vezetését. Azt gondoltam, hogy ha ilyen bizalom van irántam, akkor megpróbálom a dolgot, hátha jobbá tudom tenni a Tanszéket. A hosszabb távú kinevezésre a pályázatot az év végén fogják kiírni, akkor lesz gondolom pályázatírás és személyes meghallgatás.

 

 • Pallai Péter: Milyen pedagógiai gyakorlattal rendelkezel?
 • Bacsó Kristóf: Iskolai keretek között, először az Egressy Béni szakközépben kezdtem el tanítani, majd a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékén. 2012 óta tanítok a Jazz Tanszéken. Számos mesterkurzust tartottam itthon és külföldön.

 

 • Pallai Péter: Fogsz tanítani is? Marad rá időd?
 • Bacsó Kristóf: Fogok természetesen. A Tanszék ügyeinek intézése, körülbelül a munkaidő felét köti le. Szeretek tanítani, szeretek a hallgatókkal együtt gondolkozni, együtt zenélni, nem utolsó sorban azért is, mert én is rengeteget tanulok tőlük. Fontosnak tartom a közvetlen kapcsolatot a diákokkal, mert sokkal könnyebben meg tudom érteni őket és így sokkal könnyebben meg tudom oldani a felmerülő problémáikat.

 

 • Pallai Péter: Marad majd időd a zenélésre? A Triádon és a MAO-n kívül jelenleg hány zenekarban játszol?
 • Bacsó Kristóf: Egyenlőre nem látom át a feladattal járó idő mennyiségét, de elődöm is aktív művészeti tevékenység mellett látta el a feladatát, így bízom benne, hogy nekem is marad időm zenélésre, alkotásra. Az említett együtteseken kívül, saját kvartettemmel, Gadó Gábor kvintettjével és Oláh Kálmán Szextettjével szoktam játszani, persze számos ideiglenes project is megtalál.

 

 • Pallai Péter: Már tudod, hogy mibe vágod a fejszédet? Pontosan milyen feladatok hárulnak majd rád?
 • Bacsó Kristóf: Lassan 9 éve dolgozom a Tanszéken, így átlátom a működését: ismerem a jól működő részeit és ismerem a reformra megérett dolgokat, szóval nagyjából tudom mibe vágom a fejszémet.
  A feladataimat két részre osztanám. Ez egyik rész adminisztratív feladatokkal jár, melyek a Tanszék mindennapi működésével kapcsolatosak. Ehhez szerencsére van egy nagyszerű segítségem Borzi Andrea tanszéki ügyintéző személyében, aki segít az összes olyan papírmunkát megoldani, amelyek újak számomra.
  A munka másik része számos koordinációs feladatból áll, melyek sok mindent foglalnak magukban: érinti a hallgatókkal és a kollégákkal való kapcsolattartást, az Egyetem többi részével való kommunikációt, illetve az Egyetemen kívüli szervezetekkel való kapcsolattartást. Ezekben a kérdésekben számos kreatív ötletet lehet megvalósítani, bízom benne, hogy ezen ötletek legalább egy része megvalósul a jövőben.

 

 • Pallai Péter: Mi az, ami nehéznek ígérkezik ezek közül és mi az, ami szerinted testhez álló?
 • Bacsó Kristóf: Azon megoldandó feladatok, amelyek kreatív problémamegoldásokat és művészeti kérdéseket vetnek fel, közel állnak hozzám, egyébként számos ilyen feladatot láttam el a Tanszéken az elmúlt években. Az adminisztratív és egyéb feladatokat próbálom a lehető legjobb tudásommal megoldani. A jelenlegi COVID helyzet sajnos nem könnyíti meg a munkát, számos plusz terhet és problémát terhel a hallgatókra és tanárokra egyaránt. Bízom benne, hogy hamarosan visszaáll az élet a megszokott kerékvágásba.

 

 • Pallai Péter: Vannak az LFZE eddigi gyakorlatához képest új elgondolásaid, amelyeket szeretnél megvalósítani?
 • Bacsó Kristóf: Természetesen vannak ötleteim, de nyilván a többi kollégának is vannak kreatív elképzelései. Itt jegyezném meg, hogy nagyszerű oktatók alkotják a tanári gárdát, sokukkal aktívan dolgozom együtt, illetve sokuk engem is tanított évekkel ezelőtt.
  Az első célom, hogy a kollégákkal szeretnék egy olyan műhelyt kialakítani, ahol mindenki bele tudja tenni a saját ötleteit a közösbe. Nyilván a végén nekem kell koordinálni az eredményt és elsősorban ebben látom az én szerepemet, de úgy gondolom, hogy az oktatói gárda egy olyan közösség, amely csak együtt képes megoldani az szükséges újításokat.
  Ha egy kicsit konkrétabban szeretnék fogalmazni, például fontosnak tartom, hogy az elméleti és gyakorlati tárgyakon tanult ismeretek jobban összefonódjanak, jobban össze legyenek hangolva. Szeretném elérni, hogy a Jazz Tanszék jobban integrálódjon az Egyetem életébe, tervezem, hogy izgalmas projektek jöjjenek létre a mi hallgatóink és más tanszékek hallgatói között, illetve, hogy más tanszék hallgatói nyissanak az improvizáció és a jazz felé. Dolgozunk azon, hogy minél több mesterkurzus legyen a Tanszéken magyar és külföldi előadókkal.

 

 Még egyszer gratulálok Kristóf és sok sikert a munkádhoz.

 

Fotó: BJC