fbpx

Három nap jazz az 50 éves jubileumon – Jazzkanizsa

2023. október 26.

Október 24-én sajtótájékoztató keretében ismertették az idei Nagykanizsai Nemzetközi Jazz Fesztivál programját a Kanizsai Kulturális Központban.

 Halász Gyula, Kovácsné Mikola Mária, Godinek Ibolya

A szervezők részéről elsőként Kovácsné Mikola Mária igazgató rövid áttekintést adott a kanizsai jazzfesztiválok történetéből, kiemelve ezek kultúrtörténeti jelentőségét. Bevezetőjében kiemelte a Magyar Rádió szerepét az elmúlt évtizedekből és a teljesség igénye nélkül szólt azokról a világsztárokról és hazai zenészekről, akik Nagykanizsán felléptek. Az 1972-ben megalakult jazzklub szerepét döntő fontosságúnak ítélte meg a későbbi fesztiválok létrejöttében. Amint azt az igazgatónő kiemelte: ezek a fesztiválok és koncertek jelentősen befolyásolták a fiatal helyi jazz-zenészek jövőjét és ennek köszönhetően olyan tehetségek nőttek ki Nagykanizsáról, mint a Tiborcz fivérek (András, Dénes és Iván), Vincze Zoltán (Norvégia), Sinkovits István (Hannover), Farkas Norbert (New Orleans), Gayer Mátyás (London), Kém Sándor (Rotterdam-Nagykanizsa) és hazai pályán Varga Dániel, valamint Cseke Dániel.

A háromnapos jazzünnep november 9-én 17 órakor emléktábla avatással veszi kezdetét. Ennek részleteit Halász Gyula a Magyar Jazz Szövetség tagja ismertette. Az emléktábla az egykori Fabik Károly Úttörőház - most a Pannon Egyetem NKG Egyetemi Központ - falára kerül. Az avatási ünnepségen közreműködik Tóth Viktor szaxofonos és a helyi Triad Kombó. A Nagykanizsai Honvéd Kaszinó nevében Halmos Ildikó igazgató, míg a Magyar Jazz Szövetség képviseletében Halász Gyula mond köszöntőt. Az emléktábla avatásán dr. Polai György a nagykanizsai jazzklub alapító tagja mond beszédet, felidézve az első 1973-as Nagykanizsai Jazz-Hétvége létrejöttének körülményeit és jelentőségét.

A Jazzkanizsa néven futó nemzetközi jazzfesztivál programját a rendezők nevében Godinek Ibolya ismertette. A fesztivál koncepciójáról elhangzott, hogy úgy állították össze a programot, hogy azon a hazai és a nemzetközi életben jegyzett zenészeken kívül, helyi kötődésű jazz-zenészek is szerephez juthassanak. November 10-én 18 órakor a helyi jazzfesztiválok plakátjaiból összeállított kiállítással veszi kezdetét a jubileumi program. Itt a Fülöp Szabolcs - Kém Sándor - Vámos Béla összeállítású jazz trió lép fel. A folytatásban Bágyi Balázs New Quartetje lép a Medgyaszay-ház színpadára. Őket a 2019-ben alakult Mingus! Mingus! Mingus! formáció követi. Másnap november 11-én a Varga Bendegúz Quartet km. Tzumo Árpád koncertjével folytatódik a fesztivál. A jazzfesztivált a Sara Dowling - Gayer Mátyás Quartet (London) koncertje zárja. A quartet ritmusszekciójában Dario Di Lecce bőgős és Steve Brown dobos lép színpadra. A Fesztiválra a napi belépőjegy 3000Ft, a bérlet 5000Ft, míg a diákjegy 2500Ft-ba kerül.

JazzKnaizsa - 2023 

Fotó: Halász Gyula archívum

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005